Eksplozija mašte Kolumne

Jovana Ješič: Duga, teška, skupa i neizvesna zima

MediaSfera

 

Piše: Jovana Ješić

 

 

Na osnovu naslovu je jasno o čemu ću pisati. Nema uvijanja, niti ima potrebe za ne znam kakvim uvodom. Nema okolišanja. Gađam pravo u centar. Čeka nas teška zima. Svesni ste toga i sami, to je predsednik rekao, a to vam kažem i ja.
Svi smo svesni toga, te mi zato šlagvort i ne treba.

Ja živim u kući. Grejemo se na zemni gas već deceniju. Pre uvođenja zemnog gasa, grejali smo se na drva. Tata nije prešao na zemni gas zbog ekologije i očuvanja prirode, drveća, već je to uradio da bi olakšao i sebi i svima nama. Pritisneš dugme i grejanje se upali, našteluješ da se upali pre nego što ustaneš, ili pre nego što stigneš kući iz škole, sa posle, odakle god. Našteluješ i kad će da se ugasi. Kuća je uvek topla.

Ne ustaješ iz toplog kreveta da ideš po minusu, snegu i mrazu u šupu po drva pa da ložiš, pa dok se kuća ugreje tebi vilica već odavno cvokoće. Ne dolaziš sa posla, sa fakulteta u hladnu kuću. Ne treba pred spavanje da stavljaš drvo u peći da se do jutra peć ne bi ugasila, ne treba da čistiš šporet, da bacaš pepeo. Ne treba da cepaš drva, ili da plaćaš drugog da ti ih cepa. Ne treba ti šupa. Pritisneš dugme i kuća se brzo zagreje. Jednostavno je. Lepo je.

Tako je bilo do ove godine, a ove godine ispada da će biti lepo samo onima koji se greju na drva. Ne zna se da li će biti zemnog gasa, a i struja je veoma upitna. Mnoge zemlje uvode restrikcije, neke zemlje su propisale da temperatura u stanovima koji se greju kroz centralno grejanje bude 18°C. Kod nas još nisu uvedene mere tog tipa, samo nas savetuju da koristimo ekspres lonce, da kuvamo sa poklopljenim šerpama i da prilikom pečenja ne otvaramo rerun. Savetuju nas da gasimo sijalice u prostorijama u kojima ne boravimo, da isključujemo punjače i lampe iz utičnica i da bojler, mašinu za sudove i veš palimo samo noću, po jeftinoj struji.

Uče nas kako da štedimo kao da ne znaju da svi to odavno radimo, neki zbog ekološke osvešćenosti, neki da bi im računi bili manji, neki od nas i zbog ekologije i zbog računa.

Oni što su nabavili drva, zimu će pregurati lako, možda u mraku, ali će im biti toplo. Mi ostali koji se grejemo na zemni gas, TA peć, inverter klimu, centralno grejanje ili na pelet, bićemo i u hladnom i u mraku, najverovatnije.

Mi ćemo se natrontati, ali šta će roditelji koji imaju bebe? Hoće li moći da natrontaju bebe? Doduše i mi koji ćemo biti natrontani ne možemo baš tako da radimo, ne možemo samo da ležimo ispod tri jorgana i dva ćebeta.

Jedno je sigurno, ove zime ćemo svi poslušati Nadu Macuru koja već godinama govori “obucite se slojevito”.

 


Jovana Ješić

 

Rođena je 20.01.2001. godine u Beogradu. Studentkinja novinarstva koja kroz tekstove promoviše svoj pogled na svet i oplemenjuje čitalački um tekstovima koje piše. Radi kao novinarka Original magazina i PR književnice Ljiljane Šarac. Hobi joj je pisanje, u slobodno vreme čita knjige i bavi se preduzetništvom. Promoviše svoj pogled na svet i oplemenjuje čitalački um tekstovima koje piše. Voli da putuje. Ima svoju stranicu: https://jovanajesic.wordpress.com/

 

 

 


 

Pratite nas i na našim društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

LinkendIn

 
Dodaj komentar

Click here to post a comment

Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .