Fotografija Lepota & Moda

Izložba modnih fotografija tri velikana sprske fotografije

MediaSfera

 

 

 

Izložba modnih fotografija tri velikana sprske fotografije Aleksandra Kujučeva, Nebojše Babića i Miše Obradovića, otvoriće se u ponedeljak, 14.11. od 20 časova u galeriji Štab (Vudroa Vilsona 12). Izložba će biti otvorena do 22. novembra.
Modna fotografija bila je i ostala jedan od ključnih načina komunikacije i promocije modnog stvaralaštva, a ova retrospektivna izložba prikazuje blistave primere rada ova tri fotografa na projektima i editorijalima Belgrade Fashion Week-a, tokom 26 godina postojanja ove platforme.

Fotografije pokazuju da sva tri fotografa modu tretiraju kao umetnost, što je jedna od ključnih vrednosti Belgrade Fashion Weeka, ali se vidi i uticaj saradnje sa autorima modnog dizajna na njihovu viziju. Važnost estetike u njihovom radu dalje potvrđuje njihovu poziciju vodećih kreativnih stvaralaca, koji tokom svog višedecenijskog rada utiču na unapređivanje kvaliteta modne fotografije u Srbiji.

Foto: Aleksandar Kujučev

Aleksandar Kujučev je diplomirao 1990. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna. Član je ULUPUDS-a od 1991. godine. Prvi je i za sada jedini srpski fotograf kome je objavljen intervju u čuvenom francuskom magazinu PHOTO.

Brojne saradnje sa najvećim jugoslovenskim i srpskim rok i pop zvezdama skrenule su pažnju na njegov neobičan, često eksperimentalan i jedinstven pristup fotografiji. Pored omota albuma, mnoge od tih fotografija su se našle na naslovnicama muzičkih časopisa, a najbolje na stranicama Publikumovog umetničkog kalendara „La Danse Balkanique”.

Uradio je i nekoliko muzičkih spotova. Tokom karijere je u oblasti reklamne fotografije sarađivao sa skoro svim većim srpskim advertising agencijama. Više reklamnih kampanja na kojima je radio su nagrađene na međunarodnim advertising festivalima. Radio je fotografije i plakate za FEST i BITEF, sarađivao je i sa Narodnim pozorištem u Beogradu.

Izlagačku i profesionalnu karijeru je započeo još tokom studija. Samostalno je izlagao širom bivše Jugoslavije, kao i u Japanu, Americi i Rusiji. Dobitnik je stipendija za studijske boravke u SAD i Francuskoj.

Dela mu se nalaze u kolekciji Muzeja primenjenih umetnosti u Beogradu, kao i u kolekciji Zuisho-Ji u Tokiju u Japanu. Kao modni fotograf najpoznatiji je po umetničkoj saradnji sa srpskim avangardnim modnim kreatorima.

Posebno su mu drage saradnje koje je ostvario sa kreatorkama Svetlanom i Jelenom Proković, kao i sa Dejanom Vučićević, Roksandom Ilinčić, Anom Kuzmanić, Majom Todorović, Borisom Nikolićem i stilistkinjom Majom Atanasijević.

Sa modnom agencijom Click je ostvario izuzetnu saradnju na brojnim modno-umetničkim projektima, do tada neuobičajenim na našim prostorima. Modni editorijali i naslovne strane su mu objavljivani u velikom broju časopisa.

Nagradu Pantene Beauty Award za srpskog modnog fotografa godine je dobio 2007.

Foto: Nebojša Babić

Nebojša Babić je član ULUPUDS-a od 1997.

Kontinuirano izlaže u zemlji i inostranstvu. Učestvovao je u mnogobrojnim umetničkim projektima posvećenim fotografiji koji su predstavljeni u Muzeju primenjene umetnosti. Sarađuje sa ustanovama kulture i mnogim reklamnim agencijama.

Jedan je od vodećih autora modne fotografije. Dela su mu objavljena u mnogobrojnim modnim katalozima i časopisima, a neka se čuvaju u zbirci Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu.

Značajno mesto u dijapazonu njegovog rada pripada segmenetu „industrijske“ fotografije, kao i projektima realizovanim za aktuelnu muzičku scenu. Njegov rad je obeležio kompletnu marketinšku kampanju projekta. Poslednjih nekoliko godina fokus njegovog stvaralašta je na portretnoj fotografiji koje svake nedelje redovno objavljuje u magazinu »Nedeljnik«.

Od 1998. godine osnivač je Studija za primenjenu fotografiju, vizuelne komunikacije i marketinške aktivnosti »ORANGE STUDIO«. (https://www.orange.rs) Od 2004. godine je osnivač umetničkog projekta savremene i primenjene umetnosti »O3ONE« (www.o3one.rs).

Miša Obradović početkom devedesetih počinje da se bavi fotografijom.

Vrlo brzo postaje jedan od vodećih mladih modnih fotografa kod nas. Godine 1996. odlazi u Pariz na studije i usavršavanje u prestižnu školu ICART Photo.

Nakon studija nastavlja da se bavi isljučivo modom radeći u prestižnim pariskim studijama gde asistira najčuvenijim svetskim fotografima.

Svoju karijeru u „gradu svetlosti” započinje radeći testove za najprestižnije pariske agencije, da bi, lagano gradeći svoje ime preko manjih modnih kuća i mladih dizajnera, stigao do mnogih evrepskih magazina i velikih dizajnera od kojh se najviše izdvajaju modne marke Christian Lacroix i Rochas.

Sredinom 2004. vraća se u Beograd. U saradnji sa različitim marketinškim agencijama izrađuje kampanje za velike klijente. Pred njegovim objektivom našle su se najpoznatije ličnosti srpskog šoubiznisa. Izlagao je na više zajedničkih izložbi u Srbiji i imao sedam samostalnah od kojih jednu i u Parizu 2014. godine.

Dobitnik je Pantene Beauty Award za 2006. za najboljeg modnog fotografa i nagrade na Serbian Fashion Weeku, takođe za najboljeg fotografa 2014. godine.

 

 

Pratite nas i na našim društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

LinkendIn

 
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

53 Beogradski fashion week

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .