Zdravlje

Princeza Katarina: Običan gest dobrote može pomoći našem mentalnom zdravlju

MediaSfera

 

 

Povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja  princeza Кatarina poslala je poruku da svi moramo dobro da vodimo računa o našem psihičkom stanju i istakla da će njena Fondacija i ubuduće nastaviti da radi na projektima koji imaju za cilj da pomognu i podignu svest o značaju mentalnog zdravlja.
Кako navodi Svetska zdravstvena organizacija, opšti cilj Svetskog dana mentalnog zdravlja je podizanje svesti o pitanjima psihičkog zdravlja širom sveta i preduzimanje napora u podršci mentalnom zdravlju. Obeležavanje ovog Dana pruža priliku svim zainteresovanim stranama koje rade na pitanjima mentalnog zdravlja da govore o svom radu i o tome šta još treba da se uradi da bi zaštita psihe postala stvarnost za ljude širom sveta. Prvi put je obeležen 1992. godine na inicijativu Svetske federacije za mentalno zdravlje, globalne organizacije sa članovima i kontaktima u više od 150 zemalja. Slogan za obeležavanje Dana ove godine je „Neka mentalno zdravlje za sve bude globalni prioritet“.

„Vremena u kojima svi živimo su nemirna. Čim je pandemija COVID-19 počela da se smiruje, ostavivši mnoge opasne posledice po mentalno zdravlje svih, počele su da se rađaju nove krize, uključujući i onu najopasniju – užasni rat u Ukrajini, u kom je ubijeno mnogo nevinih ljudi, a hiljade žena i dece ostavljeno bez svojih domova. Međutim, i oni ljudi koji nisu direktno pogođeni ratom žive u strahu, ne znajući šta im donosi sutra, suočeni sa ekonomskim posledicama ovog konflikta i krizom koja se širi svetom.

Кako nas upozorava Svetska zdravstvena organizacija, depresija je danas vodeći uzrok radne nesposobnosti u svetu, a uz već pomenutu globalnu nestabilnu situaciju, svi smo emotivno pogođeni, što sve negativno utiče na mentalno zdravlje veoma velikog broja ljudi. To je nešto što pogađa sve, i bez obzira da li ste tinejdžer ili stariji, briga o umu je važna u svakoj fazi našeg života, a kao što pomažemo sebi, tako treba da pomažemo i drugima. Moramo naći vremena da se svaki dan posvetimo nečemu što nas i ljude koji su nam bliski čini srećnim i rasterećenim.

Svako može imati loš dan, ali to ne znači da to treba da preraste u loš život. Važno je kako reagujemo na poteškoće sa kojima se suočavamo i da brinemo o svom mentalnom zdravlju. Dakle, dozvolite sebi da zatražite pomoć i da budete tu za one kojima je pomoć potrebna, koji su tužni i preopterećeni. Vaše fizičko i mentalno zdravlje je najvrednije, a mi imamo odgovornost da sačuvamo život, koji je dar od Boga. Ponekad čak i običan osmeh i ljubazna reč utehe mogu mnogo da znače. Jednostavan, običan dobronamerni gest može mnogo da znači drugima, a i mi sami ćemo se osećati bolje“, rekla je princeza Кatarina.

 

Pratite nas i na našim društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

LinkendIn

 

 

 

 
Dodaj komentar

Click here to post a comment

NAŠA IZDANJA

Kategorije

20. Beogradski festival igre

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .