Vruće teme

Ruši se Parno kupatilo u Bukovičkoj banji, simbol Aranđelovca

MediaSfera

 

 

U parku Bukovičke banje u Aranđelovcu u sredu je počelo rušenje parnog kupatila koje pripada kompleksu istorijskog zdanja ovog grada. U toku jučerašnjeg dana je srušen bazen kod glavne zgrade ovog parnog kupatila. Na mestu parnog kupatila u Aranđelovcu, u parku Bukovička banja će biti izgrađen hotel.
Parno kupatilo izgrađeno je početkom 20. veka a pod zaštitom države kao kulturno dobro nalazi se od 1989. godine. U okviru ovog kompleksa koji je izgrađen početkom 20. veka, nalazi se i drugo parno kupatilo koje je radilo samo u vreme banjske sezone, a za kupanje u njemu koristila se mineralna voda sa termalnog izvora.

U kompleksu su se nalazile i prostorija sa hladnim tuševima, prostorija za paru i masažu, kabine, kade, čekaonice…

Jedna od aktivistkinja koja godinama ukazuje na devastaciju kulturnih dobara u gradu, Ana Đorđević, i arhitekta Slađana Milovanović izjavile su za FoNet da su mašine već stigle i istakle su kako će zajedno telima stati ispred mašina kako bi odbranili ovo zdanje.

Foto: Valerija Čolović

Opštinska uprava Aranđelovca je izdala potvrdu kojom se predviđa rušenje objekata otvorenog kupatila, iako su ovi objekti, bez obzira što su u privatnom vlasništvu, pod zaštitom na osnovu odluke iz 1989. o proglašenju parka Bukovičke banje za kulturno dobro.

Pritom je investitor bio u obavezi da uz potvrdu prijave radova i uz građevinsku dozvolu dostavi i Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu, a ona je tek na javnom uvidu koji traje do 10.10.2022.

Opština Aranđelovac dopustila je sve ovo, a kada je u pitanju Staro zdanje, dragulj kulturno-istorijske baštine koji se nalazi u istom parku, nije ni za šest meseci počela ni saniranje krova ovog dragocenog objekta izgorelog u požaru ovog proleća.

Foto: Valerija Čolović

Miloš Veličković, građevinski inženjer iz Aranđelovca, rekao je televiziju Nova S da zapravo građevinska dozvola postoji za rušenje objekta, a da što se tiče investitora on svoje radove izvodi u okviru zakona.

– Pisali smo Zavodu za zaštitu spomenika od kojeg smo dobili odgovor da se omogućava rekonstrukcija postojećeg objekta uz dodavanje modernih elemenata ali uz strogo zadržavanje forme i koncepta arkada koje u stvari i predstavljaju simbol i koncept ovog celog kompleksa. Na žalost, novi urbanistički projekat je takav da totalno odstupa od koncepta koji predstavlja ovaj istorijski arhitektonski kompleks. Nikakva forma arkada nije zadržana, gradi se totalno jedan moderan objekat bez ikakve forme ove istorijske arhitektonske celine – kaže Velićković i dodaje da ceo Aranđelovac iskreno boli rušenje ovog objekta.

– Ovo je objekat koji predstavlja arhitektonski dragulj i kulturno dobro Aranđelovca. Mi smo ponosni na ovo zdanje i to je jedan od prepoznatljivij objekata našeg grada uz staro zdanje koje je takođe pred urušavanjem zbog neadekvatnog obhođenja ove vlasti ali i mnogih prethodnih. Ovo je tako sramotno i tužno i moram da ponovim da je ovaj objekat kulturno i istorijsko nasleđe svih nas, ovo je projekat našeg poznatog arhitekte Gojka Todića, koga su zvali dvorski arhitekta kraljevine Jugoslavije. Sagrađen je 1938. godine i da stavimo na stranu da li je zaštićen od strane Zavoda za zaštitu spomenika i da li je zabranjeno njegovo rušenje ili ne, gde je naša moralna obaveza i neki patriotski čin da sačuvamo neke objekte koje su nam neki veliki ljudi ostavili u korišćenje i kako smo došli do toga da se jedan takav objekat nađe u fazi rušenja – zaključio je Veličković, prenosi Direktno.rs.

Princ Filip: Samo korupcija ili neodgovornost mogu rušiti zdanje koje je kulturno dobro države

Princ Filip najoštrije je osudio rušenje kompleksa ”Arkade” u parku Bukovačke Banje u Aranđelovcu, čije je rušenje počelo juče, radovima na rušenju istorijskog zdanja – bazen Kralja Aleksandra I Karađorđevića.

„Najoštrije osuđujem najavljeno rušenje kompleksa ”Arkade” u parku Bukovičke banje. Rušenje ovog arhitektonskog dragulja predstavlja apsolutno bahato i neodgovorno ponašanje onih koji su izdali građevinsku dozvolu za rušenje objekta koji je izgrađen 1938. godine i koji je jedan od simbola Bukovičke Banje“, kazao je princ.

On je dodao da samo nekom ko je krajnje neodgovoran ili korumpiran može pasti na pamet da dozvoli rušenje zdanja dvorskog arhitekte Todića koje je izgrađeno početkom 20. veka, i od 1989. godine je pod zaštitom države.

„Nikakav privatni i lični finansijski interes ne mogu biti razlog za nepoštovanje kulturnog nasleđa i odsustvo svesti o čuvanju i negovanju bogate istorije našeg naroda“, rekao je Filip.

Princ apeluje na državne organe da spreče bahatost i bezobzirnost neodgovornih pojedinaca koji su odobrili rušenje kompleksa ”Arkade” i na taj način stanu u zaštitu kulturno-istorijskog nasleđa naše države i našeg naroda.

 

Pratite nas i na našim društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

LinkendIn

 

 
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .