Vruće teme

Protest ispred Informera zbog intervjua sa silovateljem

MediaSfera

 

 

Piše: Jovana Ješić

Foto: Jovana Ješić

 

 

 

Danas je održan protest ispred redakcije Informera, koji je organizovan zbog intervjua koji je uradila ova redakcija sa višestrukim silovateljem Igorom Miloševićem.
Naime, serijski silovatelj, odležao je svoju zatvorsku kaznu na koju je bio osuđen 2008. godine zbog krivičnih dela koja mu se stavljaju na teret – silovanja, pokušaji silovanja i krađe.

On se odnedavno nalazi na slobodi.

Javnost je uznemirila ova informacija, odnosno činjenica da silovatelj povratnik slobodno šeta ulicama našeg glavnog grada.

A, dodatno ju je uznemirila i sama najava intervju sa ovim silovateljem.

Sinoc je na portalu ovog tabloida kao i na njihovom YouTube nalogu izašao intervju sa gore pomenutim silovateljem koji zapravo predstavlja njegovu ispovest.

Građani su zabrinutost za svoju bezbednost kao i opštu uznemirenost prikazali na društvenim mrežama što je dovelo do toga da neformalni feministički kolektiv „Ženska solidarnost“ organizuje  protest ispred redakcije.

Procenjuje se da je na protest izašlo nekoliko stotina građana, među kojima su se našli i pojedini političari – Dragan Šutanovac, Aleksandar Jovanović Ćuta i Nina Grbović, dbornica u Skupštini grada Beograda, kao i umetnici – pesnikinja Radmila Petrović, muzičar i književnik Marko Šelić Marčelo, glumice Isidora Simijonović, Borka Tomović, Marina Ćosić. Među njima je bila i Branislava Antović Aleksić, diplomirana novinarka, osnivačica i urednica portala “Brana’s Divine World” i kolumnistkinja portala “Danas” koja smatra da je potreban sistem koji će nas štititi od serijskih silovatelja.

“Iskreno, toliko je sve ovo suludo i teško. Osećam se bespomoćno i kao žena, i kao novinarka i kao građanka ove zemlje i mogu samo da na svaki način osudim ovo što se dešava u medijima. Nekako je sve ovo zaista otišlo predaleko, ne treba mi sada da strepimo i da javljamo jedna drugoj kako da se zaštitimo već treba da postoji sistem koji će nas zaštititi od silovatelja povratnika. Mediji treba da prestanu da se bave glorifikacijom silovanja i nasilništva generalno”, kaže Branislava Antović Aleksić.

Na pitanje da li očekuju da nadležne institucije reaguju, Nataša Elenkov ispred neformalnog feminističkog kolektiva “Ženska solidarnost” izjavila je: “Ne očekujemo, ali je bitno da pružimo otpor i pružaćemo otpor dokle god ne budu reagovali i na to što je serijski silovatelj pušten na slobodu bez nadzora i na to što su mediji od cele ove priče napravili neku jezivu epizodu #blackmirror gde su građani i građanke odgovorne za sopstvenu bezbednost i takođe na to što se eksploatiše ženski strah kao što smo videli u Informer-u”.

Iz ugla urednice, novinarke i osobe koja vrlo dobro poznaje medijske zakone i medijsku etiku Branislava Antović Aleksić na pitanje šta misli da li će i kako institucije koje se bave kontrolisanjem medija reagovati na ovaj slučaj kratko je rekla: “Toliko sam razočarana u kompletan sistem, u sve u ovoj zemlji, da jednostavno nemam prave reči”.

Neformalni feministički kolektiv “Ženska solidarnost” su kroz izjavu za naš portal pozvali sve žrtve silovatelja Igora Milošević kojima je ovim intervjuom naneta dodatna duševna bol da se obrate autonomnom ženskom centru za pomoć:

“Savetovala bih zvanje autonomnog ženskog centra”, kaže Nataša Elenkov.

Da podsetimo, kontakt telefon autonomnog ženskog centra je 0800 100007.

 

Pratite nas i na našim društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

LinkendIn

 

 

 
Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .