Kolumne Sizifov posao

Milica Ašćerić: Retrogradni, retro(radni), retromodni… Merkur(ijus)

MediaSfera

 

Piše: Milica Ašćerić

Foto: Tijana Janković-Jevrić

 

 

Sedimo prijateljica i ja u restoranu, ćaskamo počevši od neobaveznih, svakodnevnih tema te stigosmo do raspredanja o ozbiljnim poslovnim poduhvatima… onako sve ideje rasusmo i razvismo u pola sata, nešto od toga smo po stavkama pribeležile u svoje rokovnike da do sutra ne ispare i srećne što smo smislile šta ćemo i kako ćemo da radimo kad meni iskoči notifikacija.
Klik da vidim o čemu se radi i udarna vest glasi „Retorogradni Merkur nas URNIŠE ovih dana…” Cap da vidim kada je počeo i ufff… od 9. septembra i traje do 2. oktobra. Iskrena da budem kao klinka sam čitala horoskop i druge astro teme samo sa drugaricama uz kafu i više je to bio ritual zabave i smeha. Zato sam i ovom prilikom pokušala da se zabavim na temu „strašnog” retrogradnog Merkura, kad ne lezi vraže… Pročitah vest u dahu i dok crkavam od smeha moja drugarica uspaničeno zove svoju astrološkinju da se posavetuje u vezi sa poslom. Ostadoh u čudu…

Znate, ponekad ne mogu ni sebi da objasnim tu različitost među ljudima, kažu to je lepota ovozemaljskog života (mada, složićete se daleko od toga da je sve lepo, sjajno i bajno, ali više volim da verujem u lepotu i nekako mi je draže da se na nju pozivam i oslanjam) i upravo ta slojevitost s kojom svako od nas raspolaže gradi društvo i razvija ga na različitim nivoima. Mislila sam da s godinama i profesionalnim razvojem i uspesima u kofere detinjstva pakujemo sujeverja, astro časopise i sve retrogradne planete Sunčevog sistema, babaroge, vukodlake, duhove, vile…

Nema tu sličnosti, ali nema ni razlike. Ono što je imaginarno, nedodirljivo, više nestvarno nego stvarno, kako i zašto u to verovati? Čuli ste za čuveno opravdanje za sve neopisivo i neobjašnjivo koje glasi – „ima nešto”. E to što „ima” a nema, i što smo oduvek učeni da je „nešto” a može biti i ništa.

Nego, verujem da vas zanima ostatak priče s početka… Tako ona hitro pozva astrološkinju da je uputi u situaciju, ova je upozori da ni slučajno ni jedan ozbiljan posao ne počinje pre 22. septembra (da znate i vi, nema zezanja sa retrogradnim ni danas pošto je tek od sutra opuštenija situacija;) ), da se ne investira u projekte, ne radi ništa i ne ulaže ni u šta dodatno bez preke potrebe. Stopirasmo sve planove. Kaže: „Micka, ne radimo ništa!” Opet ja u šok.

Sad pokušavam da joj objasnim da ipak možemo nešto malo da raduckamo, jer nemoguće da ceo svet spava dok retrogradni ne prođe… Ma ni govora. Retrogradni je i ćao. Bože, ko me je terao da čitam glupe vesti naglas?! Pomirih se sa sudbinom da sve pada u vodu, od posla nema ništa, bar da lepo ručamo i da idemo da prilegnemo, jer šta da se radi retrogradni je i spavanjac. Nas dve se vratismo ležernim temama uz vino i mezetluke… i posle kud koji mili moji.

Vraćam se kući i sad razmišljam uzeli smo ključeve od novog stana, treba da ga sređujemo, to je opet velika investicija i plan je bio da od septembra polako krenemo sa radovima… I znate šta? Sve sam odložila za posle 2. oktobra dok ne prestane da mi odzvanja u glavi „ima nešto”. Odnosno, kako bi sveštenik otac Predrag Popović u jednom od svojih Jutjub objava rekao da, zapravo, kod nas Srba postoje tri dogme: „valja se, ne valja se i ima nešto” kojima može da se opravda i objasni apsolutno sve. Aman ljudi, nema ništa, al’ ne vredi! Kad te prijatelj ubedi da nikako, ali nikako ne treba da se zezate sa retrogradnim, pa makar to bio i Merkur(ijus), verovali ili ne nekako se solidarišete i verujete da je to zaista tako.

Od mog sređivanja stana, dakle, nema ništa što znači da smo u retro(radnom) da ne bi bio retromodni, odlučih da se ne kačim sa retro(gadnim)… Ipak, buđenje će biti od 3. oktobra „da ne čuje zlo” iako nema ništa „zlu ne trebalo”, jer „valja se”. I tako… Ne morate da verujete svemu što sam napisala, iskreno ja ne bih, jer nije to vaša drugarica, moja je. Moja drugarica – moj najbliži prijateljski problem, kao što je Merkur planeta najbliža Suncu. Ma, urnisanje i prženje.

Do naredne srede šaljem lep pozdrav!

 


Milica Ašćerić

Rođena je u Beogradu, na Božić 1984, kao treće dete, a prva devojčica. Posvećena je sportu kao osnivač Sportsko-rekreativnog udruženja „Maja Fit 2016”, koje je nazvala po svojoj kćerki Maji. Majka je troje dece (Aleksandar, Maja i Lazar), kojima je posvetila svoju prvu ilustrovanu knjigu za decu „Smejuljci” (2021).

Radi kao brend menadžer magazina „Blic žena” u kompaniji Ringier Serbia i pohađa master akademske studije Komunikologije, na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Nosilac je brojnih diploma i priznanja iz različitih oblasti.

 

 

 

 

Pratite nas i na našim društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

LinkendIn

 

 

 
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .