Kultura Kulturna politika

UPIS: Kada će biti realizovan otkup knjiga izdatih 2021?

MediaSfera

 

 

Nakon što je Ministarstvo kulture poništilo konkurs za otkup knjiga za 2022. godinu, oglasilo se Udruženje profesonalnih uzdavača Srbije (UPIS), koje optužuje Ministarstvo da je prekršilo regularnost postupka.
„Sa velikom pažnjom smo pratili celokupni proces konkursa Otkupa knjiga i moramo da podsetimo da je već sam datum raspisivanja Konkursa za otkup knjiga kasnio dva meseca u odnosu na uobičajene datume prethodnih godina (4. maj), da su biblioteke 29. jula završile izbor knjiga, a da je odluka o poništavanju  objavljena sa mesec i po kašnjenja u odnosu na očekivani datum saopštenja konačnih rezultata.

Na sajtu Ministarstva je saopšteno da je formirana i nova komisija, ali nije dato obaveštenje u pogledu načina rada Komisije, sastava komisije i posebno u pogledu rokova, što smatramo da je od velikog značaja.

Sad kad je formirana nova Komisija očekujemo da nas obavestite o preciznom planu sprovođenja celog Konkursa u vezi sa otkupom knjiga. Takođe, moramo da istaknemo važnost da je potrebno da se ovaj Konkurs u potpunosti završi u ovoj kalendarskoj godini i da se jasno i transparetno naznače rokovi u kojima će se odvijati celokupne faze realizacije.

Više puta smo na primeru knjiga nagrađenih NIN-ovom nagradom dokazivali manu otkupa u pogledu rokova i tražili da postoje najmanje dva otkupa godišnje. Čitalačka publika u januaru čuje vest o nagradi, traži knjige u bibliotekama, a one stižu tamo u najboljem slučaju u julu ili avgustu. Sudeći po trenutnoj situaciji, to će biti još nekoliko meseci kasnije. Izdavači inače smanjuju tiraže i svaki mesec docnije u realizaciji Konkursa može dovesti da nerealne slike zbog tog što su knjige na tržištu i možda neće moći da se zadovolji tražnja biblioteka u  pogledu ukupnog broja primeraka.

Osim čitalaca, o kojima treba svi da brinemo, većini biblioteka godišnji otkup je glavni izvor nabavke. Pozajmica knjiga iz biblioteka je često i jedini način da se dođe do knjiga u mnogim mestima u Srbiji u kojima nema knjižara. Zato je prekopotrebno da fond knjiga bude adekvatno odabran i dopunjen novim izdanjima. I, konačno, mi izdavači računamo sa sredstvima otkupa da još ponešto uradimo u ovoj godini, da izmirimo račune, da se spremimo za Sajam knjiga…

Udruženje izdavača i knjižara Srbije je uvek bilo spremno da pomogne u svim poslovima vezanim za otkup knjiga, kako bi on bio transparentniji, efikasniji i efektivniji i sa te strane smo na raspolaganju“, kaže se u saopštenju Udruženja izdavača i knjižara Srbije.

 

Pratite nas i na našim društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

LinkendIn

 

 

 
Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .