Eksplozija mašte Kolumne

Jovana Ješić: Kraljičina smrt i druge važne vesti

MediaSfera

 

Piše: Jovana Ješić

 

 

 

Danas Republika Srbija i Republika Srpska proslavljaju Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Ova kolumna bi mogla da bude baš o tome, a opet valjalo bi reći i koju reč o kraljici Elizabeti II, a opet tu je i aktuelan #EuroPride.
Ove nedelje je bilo dosta važnih vesti, neke i dalje lede krv u žilama, poput vesti i izveštaja o ratu između Rusije i Ukrajine.

Neke vesti su očekivane, poput one da je sve veći broj zaraženih virusom kovid – 19 zbog povratka đaka u školske klupe.

No, ove nedelje je ipak bilo najviše smešnih vesti, prva koja me je nasmejala jeste da “mleka nema, jer krave daju manje mleka”, druga je “ko potroši 10% manje struje, dobiće 10% manji račun” i treća, poslednja, ali ne i najmanje važna jeste vest da je kič i šund koji je ušao u sve pore društva, sada ušao i u Skupštinu.

Naime, na sednici Narodne skupštine, poslanik Lazović je u obraćanju predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću rekao: “I kao što stih jedne popularne pesme kaže: “ti lutaš bebo, skrenuo si puta bebo”.” i time se pozvao na stih pevačice Maje Berović. Nastavak nije važan, pokušaj populizma kroz stihove polu-gole, izoperisane pevačice koja peva na autotjun je krajnje sraman za naše društvo i politiku.

Naravno, još jedna od glavnih vesti jeste medijski rat između Mitrovića i Baka Praseta. REM ćuti i ne radi svoj posao, dok tužilaštvo radi i reaguje. Patrijarh Porifrije organizuje moleban moleban za svetinju braka i porodice, a profesorka Neda Todorović sa mog fakulteta je na N1 televiziji lepo rekla, parafraziraću, lepo je što Patrijarh brine o tome da će LGBT populacija uništiti porodične vrednosti, a o istim tim vrednostima nije brinuo kada su se u crkvenim redovima pojavili pedofili. Dakle, #EutoPride je zabranjen, no, oni ipak odlučuju da u subotu šetaju, a u subotu je i promocija najmlađih oficira Vojske Srbije.

Uh, koliko vesti! O kojoj pisati? Kojoj najviše redova posvetiti?

Najpravednije bi bilo da najviše redova posvetim preminuloj kraljici Elizabeti II.

Zato ću tako i da uradim.

Dakle, britanska kraljica Elizabeta II je nakon 70 godina vladavine preminula. Neću da vam pišem njenu biografiju, niti šta je uradila za svojih 70 godina na vlasti, niti sa koliko se zvaničnika rukovala, niti koliko se premijera promenila za vreme njene vlasti. Neću da vam pišem sve ono što možete sami da pronađete na internetu. Samo, pazite šta čitate, internet je prepun teorija zavera.

Kraljičin kovčeg je stigao u London, u ponedeljak je sahrana. Njen sin Čarls, postao je kralj Čarls III.

Godinama pratim našu kraljevsku porodicu, ali i britansku. Moje interesovanje za monarhijom je počelo veridbom princa Vilijama i tada “običnom” devojkom Kejt Midlton. Kasnije se to moje površno interesovanje razvilo u strastveno pa sam uoči njihovog venčanja naučila celo porodično stablo kraljevske porodice, ali i sve protokole i sva pravila. To venčanje sam pomno ispratila, a onda sam nastavila da pratim i sva javna pojavljivanja Britanske porodice. Nakon toga sam počela da se interesujem i za sve njihove poslove, obaveze i dužnosti i za sve što je Britanska kraljevska porodica uradila u istoriji na čelu sa kraljicom Elizabetom II.

Dakle, moje interesovanje je počelo sa veridbom princa Vilijama i princeze Kejt, a posle je usledilo interesovanje za sve članove porodice, a samim tim i za kraljicu.

Na osnovu svega ovoga možete da zaključite da me je kraljičina smrt pogodila. I pre nego što se nasmejete, jer “šta ima mene da pogađa smrt kraljice Engleske” i to “smrt kraljice koja se naživela” i pre nego što kažete da su “Amerika i Evropa, NATO i baš ta kraljica ratovali protiv nas” zaustavite se i nemojte to reći, jer voleli je vi ili ne, jedno je sigurno, a to je da je kraljica Elizabeta II bila i ostala velika istorijska ličnost koja zaslužuje poštovanje makar sada kada je preminula.

Toliko od mene za ovaj put o kraljici i njenoj porodici. Ne želim da komentarišem da li su i čije su oči suzne, niti želim da se upuštam u ono što vidim na internetu, a to je poređenje cveća koje je dobila Kraljica i koje je dobila Princeza Dajana.

Smatram da bi i mediji trebalo malo da ih puste, da puste kraljevsku porodicu da tuguje, a ne da analiziraju svaki njihov korak, od toga da li Kejt i Vilijam imaju problema u braku, preko toga kakav će monarh biti kralj Čarls III do toga šta će se desiti sa imovinom, nakitom i kraljičinim psima.

 


Jovana Ješić

 

Rođena je 20.01.2001. godine u Beogradu. Studentkinja novinarstva koja kroz tekstove promoviše svoj pogled na svet i oplemenjuje čitalački um tekstovima koje piše. Radi kao novinarka Original magazina i PR književnice Ljiljane Šarac. Hobi joj je pisanje, u slobodno vreme čita knjige i bavi se preduzetništvom. Promoviše svoj pogled na svet i oplemenjuje čitalački um tekstovima koje piše. Voli da putuje. Ima svoju stranicu: https://jovanajesic.wordpress.com/

 

 

 

 

 

Pratite nas i na našim društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

LinkendIn

 

 

 
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Austrijski filmski festival 2024

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .