MediaSfera
Svetski dan knedli obeležava se danas, a ovaj delikates se smatra tradicionalnim jelom, koje ima istoriju dugu više od 2.000 godina.
Pre tri godine su državljani 42 zemlje širom sveta naveli da je svetu potreban dan kada će se slaviti knedle i odlučeno je da to bude 8. septembar.
Opravdanost uspostavljanja Svetskog dana knedli, pored viševekovne tradicije, potvrđuju i novi inovativni ukusi koji su se pojavili na internetu poput kombinacija juzu voća iz Istočne Azije i borovnice ili crne maline sa ružičastom čokoladom dobijenom iz nove vrste kakaovca koja se uzgaja u Ekvadoru, Brazilu i Obali Slonovače.
Na knedlama su odrastale generacije naših predaka, a jedna od najpoznatijih svetskih ličnosti koja je obožavala knedle bio je naš najveći naučnik Nikola Tesla.
Od onih tradicionalnih knedli sa šljivama i kajsijama, danas su se razvila brojna druga punjenja knedli, bilo onih sa čokoladnim punjenjima, kremastim od pistaća, badema ili oraha, naveo je u saopštenju jedan domaći proizvođač knedli.
Postojanje knedli na našim prostorima zabeleženo je i u prvim kuhinjskim kuvarima starijim od 100 godina.
Zašto baš 8. septembar
Tri simbolike se nalaze u ovom datumu. Najpre, kraj avgusta je vreme kada šlјive sazrevaju pa se septembar generalno može smatrati mesecom knedli.
Zatim, sve je lepše u paru. Dve knedle jedna do druge imaju oblik broja 8.
I na kraju, kada se broj 8 postavi u horizontalni položaj dobijamo znak za beskonačnost. Knedle su se održale u svom izvornom obliku preko 2.000 godina, a to je dobar pokazatelј da ova tradicija može da traje beskonačno dugo.
Kako proslaviti Svetski dan knedli
Jedan od najbolјih načina jeste prisetiti se lepih trenutaka iz detinjstva pripremajući ih po receptu mama ili baka kod kuće.
Sastojci:
1 kg krompira
1 kašika omekšalog putera
2 žumanceta
prstohvat soli
4 kašike griza
250-350 g oštrog brašna
30 šljiva
200 g prezli
1 dl ulja za prženje
2 kesice vanilin šećera
Priprema:
Krompire dobro operite, stavite u šerpu nalijte vodom da ogrezne i kuvajte od momenta vrenja na niskoj temperaturi oko pola sata.
Dužina kuvanja zavisi od veličine krompira, birajte krompire iste veličine kako bi se ravnomerno skuvao.
Kada je krompir skuvan, prospite vodu, prohladite ga, oljuštite i izgnječite/ispasirajte.
Dodajte žumanca, so i puter.
Sjedinite sve sastojke.
Potom dodajte griz i oko 250 g brašna.
Umesite testo.
Ako je testo previše meko i lepi se dodajte još malo brašna.
Testo treba da bude meko i kompaktno.
Ova količina je dovoljna za 30-tak knedli.
Napravite valjak, podelite ga na 30 delova i uz pomoć brašna oblikujte knedle.
Knedle sa šljivama kuvajte u kipućoj vodi nekoliko minuta od momenta kada isplivaju na površinu.
Prezle ispržite na zagrejanom ulju i uvaljajte knedle. Pospite ih vanilin šećerom. Po ukusu, možete dodati i kristal šećer.
Napomene
Broj knedli zavisi od veličine šljiva, ali i od toga koje debljine želite da bude testo.
Krompir možete da koristite po izboru – beli, roze, žuti…
Koristite šljive sa košticama.
Za pripremu knedli možete koristiti i zamrznute šljive.
Takođe, na isti način možete pripremiti knedle sa bilo kojim voćem.
Što se tiće izbora masti, možete koristiti ono što volite, kako za testo tako i za prženje prezli.
U suštini, za pripremu knedli nisu bitne potpuno precizne mere – koji gram više ili manje neće praviti problem.
Repecet: Blog Domaćica za vas
Dodaj komentar