Događaji

Šetnje stazama neočigledne lokalne istorije na Borskim susretima

MediaSfera

 

 

Svakog popodneva na Borskim susretima, od 16. do 19. septembra u Boru u okviru kustoskog projekta “Novim putevima u novu budućnost”, nezavisna istraživačica Jelica Jovanović će sa lokalnim saradnicima na projektu organizovati šetnje borskim lokalitetima, pod nazivom “Staze neočigledne lokalne istorije”.
Četiri lokalna pripovedača – radnik i meštanin sela ugroženog razvojem rudarstva; inženjer; prodavačica sira i student – vodiće grupe posetilaca u obilazak grada i njegove okoline i pričati o njegovoj istoriji i sadašnjosti iz sopstvene perspektive. Cilj šetnji je da se sagledaju i osveste lokalna sećanja i priče i da se razmotre različite relacije prema ekstraktivnoj ekonomiji oko koje je grad nastao. Mesto i vreme okupljanja je plato ispred Doma kulture, 10­–15 minuta pre polaska. Broj mesta je ograničen a zainteresovani treba da se prijave za ove programe do 12. septembra putem e-mail adrese jelica.jovanovic.011@gmail.com.

Jelica Jovanović je o svom istraživanju i poznavanju Bora rekla: „U Bor dolazim povremeno već nekih dvadesetak godina. Imala sam prilike da vidim grad pre (mada, i nakon) mnogih propadanja, prodaja, stečaja, restrukturiranja, dosta godina pre turistifikacije okoline grada i pokušaja stvaranja disaster turizma u gradu, kao i pre aktuelnog dolaska kompanije Zijin. Bor sam upoznala preko Borana i preko programa institucija kulture, a iskustva života i rada u rudarskom gradu sam tek posredno saznavala. Kasnije, u toku svog profesionalnog angažovanja, grad sam istraživala i spoznavala kroz njegovu arhitekturu i urbanizam, dok sam rudarstvo upoznavala opet posredno, kroz fizičke i prostorne relacije građene sredine grada spram rudnika i Rudarsko-topioničarskog basena Bor, te kroz njegove materijalne manifestacije u zgradama“.

O svom iskustvu Bora Jelica Jovanović je istakla: „Rudnik i basen imaju svoje snažno prisustvo u svakodnevici grada, ali su meni ostajali apstrakcija, čak i kada sam uspevala da se dovoljno približim njihovim pogonima. Zapravo, rudarstvo i industrija se retko upoznaju neposredno: ‘obični smrtnici’ ne mogu da ušetaju u pogone tek tako, kada oni požele, a ukoliko nemaju dodir sa tim delatnostima kroz posao ili obrazovanje, sva je prilika da nikada i neće videti npr. Topionicu uživo, već će o njoj slušati, čitati ili gledati slike“.

Imajući ovo u vidu, Jelica Jovanović je koncipirala svoj program: „Odlučila sam da kroz šetnje upoznam posetioce sa gradom i okolinom na način kako sam ga i sama upoznavala: posredovano, odlaskom na pijacu, u institut, na razne lokacije u gradu i okolnim selima, kroz razgovor. Vodiči su lokalci, različitih zanimanja, različitih interesovanja i različitih starosnih doba, neki direktno, neki posredno, a neki nikako povezani sa radom rudnika, i oni će govoriti o svom svakodnevnom životu u gradu i selu.

Jelica Jovanović će, uvodne večeri 15. septembra u Narodnoj biblioteci Bor, imati i izlaganje  “Infrastrukturiranje regiona. Materijalnost i neopipljivost Novog puta svile u Srbiji” nakon svečanog otvaranja u 18 časova. Ovo istraživanje bavi se vrlo različitim projektima kineskih kompanija u Srbiji, ali je naglasak na industrijskim gigantima i velikim infrastrukturnim projektima koji su se u prethodnih 30 godina napadno zanemarivali, da bi se sada čudesno obnovili, zahvaljujući probitačnim međunarodnim sporazumima i bilateralnoj saradnji.

Jelica Jovanović (1983) – arhitektkinja i studentkinja doktorskih studija na Tehnološkom univerzitetu u Beču, nezavisna istraživačica. Diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Osnivačica je i članica NVO Grupa arhitekata, s kojom radi na nekoliko projekata: Letnja škola arhitekture u Baču i Rogljevu, od 2010; (Ne)primereni spomenici, od 2015; Podizanje zavese, 2014–2016, izloženo na Bijenalu u Veneciji 2014.

Na Borskim susretima u okviru internacionalnog kustoskog projekta “Novim putevima u novu budućnost” od 15. do 19. septembra biće održan niz programa na nekoliko lokacija u Boru. Transnacionalni istraživački tim i partneri projekta će kroz ove događaje podeliti svoja istraživanja razmatrajući kinesku inicijativu “Pojas i put” i način na koji će ona izmeniti estetike i prakse u lokalnom kontekstu.

„Novim putevima u novu budućnost” dugoročni je projekat i istraživačko ispitivanje kojim se promišlja inicijativa „Pojas i put” i kako će ona izmeniti estetike i prakse svakodnevnog života u različitim lokalnim kontekstima u Etiopiji, Srbiji, Sloveniji, Uzbekistanu, Kini, Kazahstanu. Borski susreti predstavljaju kulminaciju rada i istraživanja obavljenih u prethodne dve i  po godine.

 

Pratite nas i na našim društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

LinkendIn

 

 
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .