Lifestyle

Kako pametno investirati u nekretnine

MediaSfera

 

Piše: Velibor Živkov

Foto: Pexels

 

 

Ulaganje u nekretnine može da predstavlja jedan od najboljih i najčešćih oblika ulaganja za ljude širom sveta. Nekretnina je ta investicija koja vam može doneti prihod, ili najmanje što može postići, je da vam vrati uloženo. Prema nekim statističkim podacima, cena nekretnina je drastično skočila širom sveta, pa i kod nas, a to je uticalo na činjenicu da je povrat novca na uloženi novac u nekretninu bio i do nekoliko puta veći. 
Prvo pitanje koje se nameće je šta uopšte znači investiranje u nekretnine?

Investiranje ili ulaganje u nekretnine znači da posedujete nekretnine od kojih možete napraviti određeni prihod. Mnogo nesigurnosti tokom prethodnog perioda pandemije, nateralo je ljude da porazmisle o svojoj finansijskoj sigurnosti, a prema nekim istraživanjima na zapadu, jako mali procenat ljudi preko 60 godina (čak manje od 5 %) ima sigurnu penziju ili je na neki način finansijski osigurano. Tako da, ako želite manje briga u kasnijem dobu ili želite da obezbedite sebi dodatna finansijska sredstva, investirajte u nekretnine jer to može biti pravi izbor za vas.

Svakako se moramo zapitati da li je ovaj vid investiranja isplativ za nas?

Odgovor svakako može biti potvrdan ako pravilno rukujete nekretninom ili nekretninama koje posedujete. Pre svega treba krenuti od toga da posedujete potreban finansijski kapital, a dodatni bonus je i ako imate neko iskustvo i poslovnu sposobnost.

Prednosti ulaganja u nekretnine

Postoji nekoliko prednosti kod ulaganja u nekretnine, koje vam mogu biti početna tačka kada otpočinjete ovaj vid ulaganja.

 Rast cena

Uzimajući u obzir ograničenost ponude nekretnina na tržištu, ona će uvek imati neku vrednost, a vodeći se ekonomskim zakonitostima, ako se potražnja poveća više od ponude cena će samo ići na gore. Iako su mnogi stručnjaci najavljivali drastičan pad cena u prvoj polovini ove godine, ipak se desilo suprotno, potražnja je prevazišla ponudu, i na taj način se cena kvadrata održava vrlo visoko.

Pre same kupovine potrebno je istražiti par aspekata. Pre svega potrebno je proceniti koja je trenutna vrednost nekretnine i isto tako proceniti njen potencijal od koga se kasnije generiše prihod. Imati nekretninu u bilo kom gradu u Srbiji je isplativo, s tim da se određeni parametri pomeraju kako se pomeramo ka unutrašnjosti, jer evidentno je da situacija nije ista u manjim mestima i većim gradovima. Izadavanje i prodaja stanova u Beogradu, kao i izdavanje i prodaja stanova u Novom Sadu doživeli su veliki skok, prvenstveno zbog samog urbanističkog plana, razvoja,  kulturnih i društvenih dešavanja.

Renta 

Rentiranje nekretnine predstavlja možda i najjednostavniji izbor prihoda kod investiranja. Stanari ili zakupci (ako je turistička lokacija u pitanju) plaćaju određenu sumu novca na nedeljnom ili mesešnom nivou, a taj iznos se može povećati u zavisnosti od inflacije ili potražnje. Kada odbijete troškove, sve što vam ostaje je čist prihod.

Nedostaci ulaganja u nekretnine

Cena

Iako investiranje u nekretnine i prihod koji dolazi od njih, zaista zvuči primamljivo, ipak se cene, koje se ovih dana mere u desetinama hiljada evra, čini nedostižno za mnoge.

Likvidnost

Kada govorimo o likvidnosti nekretnine, to jest, pretvaranja iste u novac, to može da predstavlja problem, jer nije nimalo lako to brzo uraditi.  Tako da ako posedujete nekretninu, a potrebna vam je određena svota novca hitno, nije nimalo lak zadatak to brzo uraditi i prodati je.

 Održavanje

Posto ce se većina nekretnina koristiti za iznajmljivanje, potrebno je konstatno održavanje, a nečesto i ulaganje. Održavanje izuskuje određene troškove, bilo da nekretninu održavate sami ili unajmljujete agenciju da to uradi za vas. Održavanje podrazumeva razne popravke, kupovinu nameštaja, nepredviđene troškove, što može biti dodatni finansijski teret, ali isto tako oduzima dosta vremena i živaca.

Postoji pored gore navedenog i nekoliko drugih načina za ulaganje u nekretnine, a jedino što treba da uradiš je da daš određenu svotu novca, čime postaješ vlasnik često velikog broja manjih nekretnina ili imaš udeo u velikom broju novogradnje širom sveta.

Prva od ovih mogućnosti je REIT- Real Estate Investment Trust, kompanija čija je osnovna delatnost investiranje u nekretnine u svrhu izdavanja. Ovakve kompanije imaju u svom posedu ogromne količine novca i na taj način mogu investirati u objekte poput tržnih centara, skladišta, poslovnih zgrada, data centara, bolnica, domova za stara lica itd, čija namena je izdavanje. Njihova prednost je u tome što mnoge kompanije širom sveta, vrlo često ne poseduju zgrade-objekte u kojima se nalaze, nego ih samo rentiraju. Zarada od investiranja u ovakve kompanije poput REIT-a, ogleda se u dividendama, pošto po zakonu one moraju da isplate 95 % svog prihoda, i to rade upravo u dividendama.

Druge opcije koje postoje su investiranje u ‘homebuilders’ kompanije (kompanije za izgradnju kuća), a zatim i ulaganje u investicijske fondove.

Pre ovakvih investiranja, naročito u nekretnine, potrebno je napraviti dobar plan, posavetovati se sa stručnjacima, analizirati tržište i svakako ne žuriti sa odlukom dok se sve dobro ne prouči.

 

 

Pratite nas i na našim društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

LinkendIn

 

 

 
Dodaj komentar

Click here to post a comment

NAŠA IZDANJA

Kategorije

20. Beogradski festival igre

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .