Kolumne Sizifov posao

Milica Ašćerić: Dok budale „pucaju” od samopouzdanja učen čovek teži da sebi oteža

MediaSfera

 

 

Piše: Milica Ašćerić

 

 

 

 

Godinama sam se odupirala želji da nastavim školovanje (master, pa doktorske) iako sam, neko će reći štreberski tip, ali ne, pre će biti da sam tip koji samo želi da zakorači dublje u svet nauke i otkrije još nešto novo.
Nikada nisam jurila ocene, ali jesam znanje. Nikada mi nije bio važan kvantitet, ali jeste kvalitet. Nikada se nisam bavila koricama (mada ima lepih), ali sadržajem i te kako. Nikada ljude nisam gledala po tome ko su, odakle dolaze, kakvo im je poreklo, ali jesam po tome šta su i u šta se pretvaraju.

Ako nastavim na nabrajam odoh u nedogled i filozofiji nikad kraja, a krenula sam od „male” realne, iskričave želje koju nisam uspela da ugasim dok nisam krenula u realizaciju i to sam ja. Takav sam jednostavno tip – sve što (po)želim pre ili kasnije nekako ostvarim! Ne odustajem od onoga što je dobro i upravo ta snaga dobra i svega što iz nje proističe nikada me nije izneverilo ili navelo da ipak pravim neke druge izbore. Manje dobre izbore, da ne kažem loše. Jer za logičara poput mene ono što je loše ima svoju svrsishodnost samo ako je u službi dobra, ali to suštinski ne menja bit. Loše je loše, a dobro je dobro iako to nužno ne mora da bude tako egzaktno, zacrtano posebno ne u svetu gde je haos preovlađujuća tendencija.

Svi poznajemo (pre)dobre ljude koji su sjajni za druge a loši za sebe, njihova funkcija jeste u službi dobra a ipak dobro nije najbolja opcija ako ima jednosmernu direkciju (bez pozitivne „povratne sprege”). S druge strane, ne mešajte egocentrizam, egoizam, narcisizam… sa ljubavlju prema sebi kroz brigu o svom psiho-fizičkom zdravlju što je normalno. Sve što je usiljeno, prenaglašeno, nemoralno, siledžijski, neetično, neprofesionalno, neljudski, nepošteno, nedobronamerno, nehumano… – nije normalno! S tim nisam u dilemi. I neko će „pametan” reći: „Pa znaš, imaš troje dece njih treba sada da školuješ? Što si se školovala školovala si se… Trebala si ranije da doktoriraš…” itd.

Znate šta? Svim dušebrižnicima imam da poručim najdobronamernije, a oni neka shvate kako žele – Moj život, moja stvar! I da, još nešto, ali manje iritantno – Naša deca (ovde bi prisvojna zamenica „moja” zvučalo kao posesivno svojatanje, a moj suprug je divan roditelj tako da ima podjednaka zakonska, moralno-etička prava i obaveze prema njima kao i ja) imaju „svet na dlanu”, oni jesu prioritet svakog iole normalnog roditelja ali da bih njima pomogla moram da budem i dam dobar primer i da brinem o svom psiho-fizičkom i duhovnom zdravlju. Ne u smislu da moraju da slede moj/naš put, gaze utabanim stazama roditelja… činjenica da je to jednostavnije, ali ono što je lakše nije bolje.

Kako smo manje-više skloni stereotipizmima, kolokvijalizmima, provincijalizmima, vulgarizmima… Mogu da objasnim i plastičnije, ali najjednostavnije rečeno je: „Na muci se poznaju junaci”. Zapravo, volela bih da naša deca uvek teže nekim svojim stazama, da sami krče svoj put, da se pomUČE malo(više)…, jer je zadovojstvo dostignutim tada veće.

Slična priča je i sa „lakim” sadržajima, „lakim” ljudima, „lakim” razgovorima… sve što je „lako” nema vrednost, nekako je beskarakterno i potrošno iako može da bude „lagodno, ležerno, lenjo, lepo, lelujavo, lepršavo, lukavo…” svašta nešto na „l” (pa i Lucifer je na „l”), a to nije nikakav uspeh, više je privid. Ne moramo uopšte da budemo u saglasju ali razmislite malo… i naslov kolumne nigde nije pomenut u tekstu ali sad, baš iz tog razloga, treba da razmislite malo(više).

 


Milica Ašćerić

Rođena je u Beogradu, na Božić 1984, kao treće dete, a prva devojčica. Posvećena je sportu kao osnivač Sportsko-rekreativnog udruženja „Maja Fit 2016”, koje je nazvala po svojoj kćerki Maji. Majka je troje dece (Aleksandar, Maja i Lazar), kojima je posvetila svoju prvu ilustrovanu knjigu za decu „Smejuljci” (2021).

Radi kao brend menadžer magazina „Blic žena” u kompaniji Ringier Serbia i pohađa master akademske studije Komunikologije, na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Nosilac je brojnih diploma i priznanja iz različitih oblasti.

 

 

 

Pratite nas i na našim društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

LinkendIn

 

 

 
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

53 Beogradski fashion week

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .