Istorija

Na današnji dan pre 166 godina rođen je Nikola Tesla

MediaSfera

 

 

 

Tesla je rođen 10. jula 1856. godine u Smiljanu, u Lici, a umro je na Božić 1943. godine na Menhetnu u Hotelu Njujorker u kojem je živeo poslednjih 10 godina. Njegovim imenom nazvana je jedinica za merenje visokog napona i jedinica jačine magnetnog polja, a njegova zaostavština upisana je u Uneskov registar. Od 1994. u Njujorku ugao 40. ulice i 6. avenije zove se Ugao Nikole Tesle.
Politehničku školu u Gracu Nikola Tesla je upisao sa 19 godina. Spava veoma malo i sve vreme provodi u učenju. Zabrinuti za njegovo zdravlje, profesori šalju pisma njegovom ocu u kojima ga savetuju da ispiše sina ukoliko ne želi da se ubije prekomernim radom. Nažalost, studije napušta jer nema novca za školovanje.

Karijeru je počeo 1878. godine u Mariboru, kao pomoćni inženjer ali je te godine, zbog očeve smrti, da bi mu ispunio želju, upisao fakultet. Nakon studija u Pragu počeo je da radi u Budimpešti u Centralnom telefonskom uredu, a potom u Parizu u Edisonovom kontinentalnom društvu.

 Kada se devet godina kasnije, bez prtljaga i sa neobjavljenom knjižicom svojih stihova, obreo u njujorškoj luci, bio je opterećen znanjem o budućnosti sveta.

Prvi patent podneo je 1884. godine, a posle odlaska iz Edisonove kompanije osniva „Tesla Elektrik Lajt end Manufakturing”. Zaslužan je za 700 patenata od kojih je više od 300 zaštićeno u 27 zemalja na pet kontinenata, a među onima koje nikada nije pokušao da zaštiti je i primena visokofrekventnih struja u medicinske svrhe. Trebalo mu je više od četiri decenije da postane redovni član SANU, nakon što je prvi put odbijen 1892. Gradonačelnik Njujorka Fjorelo la Gvardija, po kom je nazvan jedan od tri glavna njujorška aerodroma, na sahrani Tesle pročitao je govor, koji je napisao Luj Adamič, slovenački pisac, esejista i prevodilac.

„Ovde, u Njujorku, prošle srede je u svojoj hotelskoj sobi preminuo jedan čovek. Zvao se Nikola Tesla. Umro je siromašan, ali je bio jedan od najuspešnijih ljudi koji su ikad živeli. Njegova dostignuća su ogromna, a kako vreme prolazi postaće sve veća. . . “. Lagvardija je pred opelo na radiju za Teslu rekao da je mogao postati najbogatiji čovek u Americi, ali da to jednostavno nije želeo. „Želeo je uspeh, koji je namenio drugima. Voleo je ljude, bio je naučnik – genije, pesnik nauke. Novac ga nije zanimao i sve što je učinio, učinio je u skladu sa svojim prirodnim darom, koji mu je u rodnoj zemlji podarila majka”, rekao je jedan od najboljih gradonačelnika u istoriji Sjedinjenih Država.

Prijatelji Nikole Tesle bili su pisac Mark Tven i francuska glumica Sara Bernar. O njemu je snimljeno više filmova, a u „Prestižu” Teslin lik tumači Dejvid Bouvi.

Predimenzioniran u svemu, Tesla je bio u stanju da radi po 21 sat svakog dana, a dešavalo se da bez trenutka predaha probdi u radu ravno 82 sata. Bio je stvaralac novih principa, jedan od vizionara naše civilizacije, čudesan čovek koji nije želeo da ima vremena ni za šta drugo osim za nauku.

Iako nije diplomirao, za života je stekao doktorate na mnogim svetskim univerzitetima i proglašen za člana nekoliko najslavnijih akademija nauka.

Nasuprot svim velikim autoritetima svog vremena, insistirao je na korišćenju naizmenične struje umesto jednosmerne. Pronašao je obrtno magnetno polje, indukcioni motor, generator i transformator, fenomen elektromagnetne rezonance i patentirao niz izuma na kojima se zasniva savremena elektronika i elektrotehnika uopšte.

Bez njegovih izuma savremena civilizacija izgledala bi potpuno drugačije. Patentirao je oko 700 pronalazaka.

Lično je upoznao dva srpska kralja, kralja Srbije Aleksandra Obrenovića pri poseti Beogradu 1. juna (17. maja) 1892, i kralja Jugoslavije Petra II Karađorđevića juna 1942. godine u Njujorku.

Povodom stogodišnjice njegovog rođenja, 1956. jedinica za merenje visokog napona dobila je Teslino ime, kojim je nazvana i jedinica jačine magnetnog polja.

Nacionalni dan nauke

Nacionalni Dan nauke ustanovljen na dan rođenja Nikole Tesle biće danas simbolično obeležen širom Srbije, a zahvaljujući brojnim poštovaocima lika i dela jednog od najvećih svetskih umova i pronalazača ovaj datum će biti obeležen i u Sjedinjenim Državama, Kanadi i Africi.

U Americi, gde je živeo šest decenija, 166. godina od Teslinog rođenja biće obeležena u Filadelfiji, jedinom američkom gradu koji je još 2012. godine 10. jul proglasio gradskim praznikom. Na Long Ajlendu u jedinoj Teslinoj preostaloj laboratoriji pretvorenoj u muzejski kompleks, taj važan datum biće proslavljen narednog vikenda nizom manifestacija u znaku Teslinog velikog doprinosa bežičnoj tehnologiji. Zahvaljujući inicijativi kanadskog poslanika Toma Rakočevića, Dan Nikole Tesle biće zvanično drugi put obeležen u čitavom Ontariju – provinciji sa 15 miliona stanovnika, a ne samo u Hamiltonu i na Nijagarinim vodopadima koji imaju veoma veliki značaj za Teslu, a gde se, kako za Tanjug dodaje Rakočević, godinama ponosno okuplja srpska dijaspora.

Proslavu dan rođenja jednog od najuticajnijih svetskih umova u Filadelfiji će organizovati Teslina naučna fondacija, koja skoro dve decenije promoviše lik i delo našeg velikog naučnika i nastoji da on postane deo američkog školskog programa a paralelno radi i na vanastvanim aktivnostima u okviru Nikola Tesla inovacionih klubova.

Najznačajniji Teslini pronalasci

Najpoznatiji Teslini pronalasci su polifazni sistem, obrtno magnetsko polje, asinhroni motor, sinhroni motor i Teslin transformator. Takođe, otkrio je jedan od načina za generisanje visokofrekventne struje, dao je značajan doprinos u prenosu i modulaciji radio-signala, a ostali su zapaženi i njegovi radovi u oblasti rendgenskih zraka.

Njegov sistem naizmeničnih struja je omogućio znatno lakši i efikasniji prenos električne energije na daljinu. Bio je ključni čovek u izgradnji prve hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima.

Nikola Tesla je autor više od 700 patenata, registrovanih u 25 zemalja, od čega u oblasti elektrotehnike.

Najpoznatiji citati Nikole Tesle

„Ponosan sam što sam potekao iz zemljoradničkog viteškog naroda, koji je u neprestanoj ljutoj borbi za svoje ideale i evropsku kulturu zadužio Evropu i svuda zaslužio čast i poštovanje čitavog sveta, naročito velike Amerike.“

„Ne žalim što su drugi pokrali moje ideje, ali žalim što nemaju svoje.“

„Ja sam, kao što vidite i čujete, ostao Srbin i preko mora, gde se ispitivanjima bavim. To isto treba da budete i vi i da svojim znanjem i radom podižete slavu srpstva u svetu.“

„Ako budem imao sreće da ostvarim barem neke od svojih ideja, to će biti dobročinstvo za celo čovečanstvo. Ako se te moje nade ispune, najslađa misao biće mi ta da je to delo jednog Srbina.“

 


PROČITAJTE I

Muzej Nikola Tesla u Beogradu čuva odevne predmete slavnog naučnika: Tesline ljubičaste čarape

Pozorišna predstava za decu „Tesla: Prošlost, Sadašnjost i Budućnost“

Sto godina star Teslin izum korisniji je nego što se mislilo


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i LinkendIn nalogu

 
 

 

Tagovi

KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .