Događaji

Kosidba na Rajcu: Smotra najboljih kosača

MediaSfera

 

Foto: Wikipedia

 

 

 

„Oj, oblače, nemoj na kosače,
otiš’o mi dragi na košenje,
nije odn’o gunja ni amrela,
pokisnuće košulјica bela…“

 

Ovo je pesma kojom će se 17. jula oglasiti reka kosača, vodonoša i trubača na Rajacu, nedaleko od Ljiga, gde se održava nadaleko poznata kosidba. Već više od četiri decenije, u prvu nedelju posle Petrovdana, održava se Međunarodna turistička manifestacija Kosidba na Rajcu, treća po posećenosti manifestacija u Srbiji – odmah iza novosadskog Egzita i Sabora u Guči. 
Odvajkada je u stočarskim krajevima jedan od najvažnijih poslova je kosidba. U stara vremena letina se prikupljala uz pomoć moba, kada bi se kosači okupljali jedni kod drugih i zajednički obavljli važan i težak posao. Znalo se kada koji domaćin kosi, kada se kod koga kupi i dene seno. Koliki je značaj kosidba imala govori i to da se početak, a posebno kraj kosidbe pretvarao u pravu svetkovinu. Najpoznatija i najstarija manifestacija koja čuva uspomenu na nekadašnje mobe i zajedničku kosidbu je Kosidba na Rajcu.

 

 

U ovim krajevima običaj je bio da se kosidba na mobu završava do Petrovdana 12. jula, pa se i Kosidba na Rajcu održava uvek prve nedelje posle Petrovdana. Kosidba na Rajcu je turistička manifestacija koja simbolično predstavlja mobu, a takmičari se nadmeću u košenju planinske trave.

Prvo takmičenje kosača na Rajcu se održalo kada i prvi narodni vašar, daleke 1892. godine. Ideja da rajački vašar preraste u turističku manifetaciju javlja se 1965. i 1967. godine. Kosidba na Rajcu nikada nije bila samo puko takmičenje kosača, već prikaz tradicije, počev od okupljanja kosača, trubača, zdravičara, vodonoša, odlaska na kosidbu, kosačkog ručka na travi.

Svake godine desetine hiljada posetilaca iz svih krajeva Srbije i okruženja uživa u ovom jedinstvenom prikazu teškog i važnog posla, koji se ne tako davno obavljao na ovim prostorima. Manifestacija traje tri dana i ispunjena je bogatim kulturno-umetničkim i sportskim sadržajima, a kao centralni događaj izdvaja se međunarodna smotra i takmičenje najboljih kosača. To je istovremeno jedinstveno i najveće na svetu kup nadmetanje pobednika lokalnih i regionalnih kosidbi.

 

 

Kosači su u narodnoj nošnji, sa slamenim šeširima i izvezenom, šarenom torbom na ramenu. Samo takmičenje je prilika da učesnici pokažu svoju veštinu. Najveštiji se brzo izdvoje. Oni manje vešti ih krišom posmatraju, kradu im zanat… na kraju kosidbe najveštijeg, a obično i najizglednijeg, po nošnji, stasu i pesmi proglašavaju za Đidiju ili Kozbašu. Na sledećoj Kosidbi on je taj koji predvodi kosače.

Na dan Kosidbe, ujutru oko devet sati, počinje okuplјanje učesnika mobe. U živopisnim narodnim nošnjama su kosači, vodonoše, domaćice, trubači i pevači. Uz zvuk trube, odigra se Đidijsko kolo, otpeva kosačka pesma:

„Oj, kosači, gde ćemo na mobu,

Il’ na Rajac il na Dobru vodu…“

 

 

A potom povorka u svečanom defileu krene prema vrhu planine do livade gde se održava kosidba. Kosači, u letnjim narodnim nošnjama, zauzimaju svoje mesto, složno i snažno zamahuju kosama koje fijuču i režu tvrdu planinsku travu. Vodonoše su tu da kosačima utole žeđ, vodom iz testija, donesenom sa hladnih planinskih izvora. Iz bardaka se služi ovdašnja, nadaleko čuvena prepečenica, kojom se kosa č i krepe, od nje se dobija snaga i bolјe kosi, a manje pije voda za vreme teškog rada na petrovdanskim žegama. Miris svežih otkosa meša se sa mirisom kosačkog ručka koji na koševini postavlјaju domaćice – ručkonoše. Posebna atrakcija biće kosački ručak na – otkosu. Po završetku kosidbe, livadama prodefiluje i moderna polјoprivredna mehanizacija.

Samo takmičenje je prilika da učesnici pokažu svoju veštinu.

 

Svi kosači oblače letnju seljačku nošnju: radne široke bele pantalone (bele gaće) i do kolena dugu belu vezenu košulju, preko koje se navlače obavezan jelek. Kosači se opasuju tkanim šarenim pojasem. Gaće se upasuju u tozluke, a preko njih se obuvaju vezene vunene čarape i onda dolaze opanci sa šest reda lakovanih kaiša (može i manje). Prepoznatljiv detalj i ukras koji krasi i od sunca štiti kosače na Rajcu je slameni šešir. Dodatna oprema su beli vezeni peškir, brus ili belegija, vondir…

Najbolji kosač u takmičarskom delu proglašava se pobednikom i dobija Zlatnu kosu. Kosidba na Rajcu je, širokim zamahom svojih brojnih kosača, davno iskoračila iz granica ljiške opštine i postala događaj koji otvara sajmove, osviće na stranicama časopisa koji predstavljaju Srbiju svetu i boji mirisom livada brojne televizijske kanale i internet stranice. Od strane organizatora turističkih manifestacija proglašena je za najuspešniju tradicionalnu turističku manifestaciju u Srbiji za 2007. godinu.

Pored uobičajeno dobrih kosača iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Slovenije, do sada su učestvovali i kosači iz Velike Britanije, Islanda, Rumunije, Rusije, Holandije, Mađarske, Kine, Norveške i Danske.

 

 

Kosačima, takmičarima, u obzir se uzima brzina, širina, kvalitet i ujednačenost otkosa. Zlatnu kosu do sada je najviše – čak sedam puta – osvajao Milorad Sladojević iz Mrkonjić Grada. Legenda  Kosidbe na Rajcu je sada pokojni Lazar Laketa iz Mrkonjić Grada, čiji je otkos od šest metara ušao u Ginisovu knjigu rekorda. Toliko je širok otkos imao, da je malo falilo pa da kosom pređe i u parcelu drugog takmičara!

Kosidba na Rajcu 2017. godine dobila je najmlađeg pobednika u svojoj istoriji. Zlatnu kosu osvojio je osamnaestogodišnji Vuk Vučković iz Preljine kod Čačka, koji je uspeo da nadmaši i mnoge prekaljene kosce, od kojih su mnogi na Kosidbi i više puta trijumfovali. Jedina žena kosač na Rajcu je Slađana Božić iz sela Bovan kod Aleksinca, koja piše pesme i bavi se poljoprivredom…

 

Program 2022

Petak, 15.07.2022.

17.00 Rajački vašar
21.00 Koncert grupe Stari Grad

Subota, 16.07.2022.

12.00 Otvaranje izložbe poljoprivredne mehanizacije

19.30 Koncert grupe Pop Hor
20.00 Festival folklornih ansambala domaćin KUD ”Ljig” iz Ljiga
21.00 Koncert grupe Kalem

Nedelja, 17.07.2022.

09.00 Okupljanje kosača
10.00 Kosačka zdravica, nastup pevača, igrača, trubača…
11.00 Otvaranje Kosidbe
11.15 Defile kosača, trubača, ručkonoša, vodonoša ka livadama za košenje

11.45 Demonstracija rada poljoprivredne mehanizacije
12.00 Revijalno takmičenje kosača
12.30 Kosidba na Rajcu – takmičarski deo
13.00 Međunarodno ekipno takmičenje u ručnom košenju trave
13.30 Kosački ručak na otkosu
15.00 Kulturno-umetnički program
15.30 Proglašenje pobednika i dodela priznanja
16.00 Trubački orkestar Etno art – koncert
20.00 Lena Kovačević – koncert

 

Izvor: Kosidba na Rajcu
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .