Putovanja

Pet saveta za savršen porodični odmor u Srbiji

MediaSfera

 

 

Porodični odmor je jedna od najlepših stvari koje postoje na svetu. Zajedničke avanture, šale, igra i smeh sa decom u prirodi, zasigurno će ostati lepa uspomena. No, i mi znamo da je roditeljima organizacija savršenog odmora teška, pa smo stoga odlučili da vam pomognemo. Budite bezbrižniji poput vaše dece, a mi vam, u nastavku teksta, izdvajamo pet saveta za savršen porodični odmor u Srbiji.
Odmor sa decom tokom leta

Srbija je zemlja bogata različitim i raznovrsnim vodenim površinama, te postoji zaista mnogo destinacija koje nude letnji odmor i odlične smeštajne jedinice. Za vas smo, u nastavku teksta, izdvojili destinacije koje su idealne za savršen porodični odmor tokom letnje sezone.

Bovansko jezero

Na nekih 17 km udaljenosti od Sokobanje, nalazi se Bovansko jezero. Ovo jezero je veštački stvoreno i zauzima površinu od 4 km kvadratna, a dubina iznosi 50 m, ali ide i do 70 m dubine. Tokom leta, turistička organizacija Sokobanje organizuje prevoz do jezera, pa vam put neće predstavljati ni najmanju poteškoću.

Bovansko jezero je savršeno za porodični odmor upravo iz razloga što je moguće plivanje na uređenim plažama, ribolov, vožnja pedalinom, ali i veslanje. Priroda koja ga okružuje je nestvarna, a vaši mališani se mogu susresti i sa srnama, zečevima, lisicama. Ipak, budite na oprezu, zbog retkih pojava vukova.

Smeštaj koji se nalazi kraj jezra će vas ostaviti bez daha. Osim ovih smeštajnih jedinica, Sokobanja i njena okolina nude raznovrstan sadržaj. Posetite stranicu Smeštaj Sokobanja i pronađite pravi smeštaj za vas.

Palićko jezero

Palićko jezero je najveće jezero u Srbiji nastalo prirodnim putem. Jezero je deo Parka prirode Palić, zajedno sa Zoo-vrtom Palić. Udaljeno je 10 km od centra Subotice, a do njega je potrebno 20 minuta lagane vožnje. Ako krenete iz Beograda, čeka vas malo duži put od 183 km u trajanju od 2 sata.

Priroda koja ga okružuje nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Palićko jezero ima uređene plaže, pa je idealno mesto za vaš letnji odmor sa decom. Pored fantastične prirode i uređenih plaža, na jezeru, koje je jedno od najposećenijih destinacija u Srbiji, nalaze se i ugostiteljski objekti u kojima se služe domaća vojvođanska jela.

Vaši mališani mogu provoditi svoje vreme na plažama, trčkarajući oko vode uređenim stazama ili se igrajući u prelepim uređenim parkovima na obali jezera. U poslednjih nekoliko godina, adaptirana su stara igrališta i postavljena su nova. Čekaju vas penjalice, ljuljaške, klackalice i vrteške.

Odmor sa decom tokom zime

Planine su tokom zimskog perioda jedne od najpopularnijih destinacija. Poslednjih nekoliko godina, planinski turizam je doživeo ekspanziju. U nastavku teksta, izdvojili smo destinacije koje nikako ne smete da propustite kada planirate odmor sa vašom porodicom u toku zimske sezone.

Zlatibor

Zlatibor je planina koja se nalazi na oko 3 sata udaljenosti od centra Beograda. Ova destinacija je u poslednjih nekoliko godina doživela veliki rast turizma, pa je ponuda iz nedelje u nedelju sve veća. Zlatibor može da se pohvali raznovrsnim aktivnostima tokom zimskih meseci, a jedna od najaktuelnijih je svakako spuštanje žičarom i skijanje sa vrha Tornika. Ski centar Tornik je najveće skijalište Zlatibora, ali i najviši vrh planine. Vaši mališani imaju priliku da na Zlatiboru, uz vrhunske instruktore, nauče da voze skije. Pored toga, prostor obiluje savršenim prostranstvima za sankanje ili vožnju kliskom.

Kopaonik

Kopaonik se nalazi na 277 km od centra Beograda. Ova planina je čuvena po svojim ski stazama, ali i školama skijanja koje pruža vašim mališanima. Ponuda je raznolika i što se tiče aktivnosti i što se tiče smeštaja. Kopaonik za vaše najmlađe nudi, pored ski škola, brojne igraonice na zatvorenom, ali i zatvorene bazene u kojima će deca zasigurno uživati. Prostranstva za šetnju na svežem vazduhu ima pregršt. Ukoliko se odlučite da je baš ova destinacija savršeno mesto za vaš odmor, nećete se pokajati, a vaši najmlađi će uživati u čarima zime.

Sadržaji za decu

Kulturnih sadržaja za decu ima u svakom većem gradu, pa ukoliko ste odlučili da jedan dan odvojite za posetu različitih ustanova kulture, u nastavku teksta smo za vas izdvojili najzanimljivije.

  • Bioskopi – Kao što je svima poznato, mališani obožavaju ekranizacije domaćih i stranih animiranih filmova. U svakom gradu ćete naći veliku ponudu bioskopskih sala. Najširi i najraznovrsniji izbor pruža upravo Beograd. Mi vam predlažemo da posetite neke od bioskopa kao što su: Cineplexx Ušće, Cineplexx Delta City, Cineplexx Beo Shopping Center. Ovi bioskopi su u sklopu velikih tržnih centara. Međutim, postoje i drugi bioskopi koji su izdvojeni, kao što su: Roda, Tuckwood, Fontana, MTS dvorana.

 

  • Pozorišta za decu – Najveći broj pozorišta za decu nudi upravo glavni grad Beograd. Ako se odlučite da ih posetite, zabava je zagarantovana. Na ovaj način deca stiču kulturne navike posete pozorištu, ali se i zabavljaju. Neka od najpoznatijih i najposećenijih pozorišta za decu su: Boško Buha, Puž, Pinokio, Teatar na brdu.

 

  • Muzeji – Muzeji predstavljaju spoj ugodnog i korisnog. Šta kažete na to da se vaša deca zabave, a istovremeno da svašta nešto novo nauče? Predlažemo vam da posetite: Muzej nauke i tehnike, Muzej čokolade, Muzej iluzija.

Zoo vrt

Zoološki vrtovi su jedni od najomiljenijih destinacija za mališane. Vaša deca će obožavati ova mesta, jer upravo ovde mogu videti raznovrsne životinje koje do tada nisu sreli uživo. Razvijajući empatiju prema životinjama, udišući svež vazduh i zabavljajući se, deca neće skidati odmeh sa lica i upravo tada će vaš odmor postati savršen. Neki od najpoznatijih zooloških vrtova su:

  • Beogradski zoološki vrt – Vrt dobre nade
  • Zoo-vrt Palić
  • Zoo-vrt Jagodina

Pored zooloških vrtova, posetite i Javni akvarijum i tropikarijum u Beogradu i Kragujevači Akvarijum. Dobra strana jeste ta što se sve ove atrakcije nalaze u mestima sa odličnom ponudom smeštaja.

Manifestacije za decu

Da manifestacije nisu samo za odrasle, govori podatak da se širom Srbije održavaju manifestacije posvećene najmlađima. Ukoliko želite da odvojite vreme i učinite vaš porodični odmor idiličnim, posetite neke od sledećih manifestacija:

  • Festival nauke – Održava se u decembru u okviru Beogradskog sajma.
  • Dečji sajam – Održava se svake godine od 2. do 4. oktobra u okviru Beogradskog sajma – Hala 5.
  • Novogodišnji vašar – Održava se svake godine od 14. do 30. decembra u okviru Beogradskog sajma – Hala 1.
  • Zmajeve dečje igre – Održava se u junu i decembru svake godine u Novom Sadu.

Savršeni očaravajući porodični odmori čekaju vas u Srbiji. Obradujte sebe i svoje mališane zanimljivim putovanjem prepunim avanturističkog duha, zabave i smeha. Mi vam garantujemo da ćete i vi, pored dece, svašta novo naučiti, ali da ćete se i zabaviti. Nađite savršenu destinaciju i neka vas uspomene ponesu put avanture. Do sledećeg zajedničkog putovanja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i LinkendIn nalogu
Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .