tech/web

Prvi Women4Cyber Forum pokrenuo temu rodne ravnopravnosti u ovom sektoru

MediaSfera

 

 

U Beogradu je prošle nedelje organizovan prvi Women4Cyber Forum, a centralna tema je bila „Budućnost sajber bezbednosti – izazovi i trendovi“.
Na Forumu je zaključeno da je glavni izazov s kojim se sektor sajber bezbednosti suočava – nedostatak kadrova. S obzirom da je u pitanju jedan relativno mlad sektor za koji ne postoji formalno obrazovanje, a koji ubrzano raste, nedostatak kadrova je izazov koji ne jenjava, štaviše. S druge strane, učesnici Foruma su se složili da prilika za smanjenje ovog izazova leži upravo u činjenici da u sektoru nema dovoljno žena, te da je potrebno promovisati sektor među ženama koje su već u IT sektoru, ali i onima koje se bave pravom, ekonomijom i drugim srodnim delatnostima.

Među razlozima za nedostatak žana u sektoru sajber bezbednosti, tri su se izdvojila kao najbitnija: najpre, stereotip da je u pitanju “muško” i isključivo tehničko zanimanje, drugo – nedostatak ženskih uzora u struci, i najzad – činjenica da žene i dalje obavljaju najveći deo neplaćenih poslova oko kuće i porodice, pa im je teže da se opredele za jedan posao koji neretko zahteva pripravnost 24/7.

“Rodni balans je važan u svakom sektooru i svakom pojedinačnom timu, jer dovodi do boljeg sagledavanje situacije, veće kreativnosti pristupa i veće efikasnosti u radu. Iz ovog razloga, Dell Technologies globalno polaže mnogo resursa u promovisanje što veće integracije žena u sve poslovne pore, kako u IT, tako i van IT sektora. Posebno smo ponosi što u Adriatic regionu imamo najveći udeo žena u poređenju sa celim EMEA regionom”, izjavio je nakon Foruma keynote govornik Miroslav Vraneš, senior menadžer Dell technologies za SEE, koji je na Forumu održao predavanje o načinima zaštite od sajber kriminala.

Takođe, važan zaključak Foruma je i da do potpune sigurnosti u sajber prostoru verovatno nećemo nikad stići (bar ne u ovom veku), ali da je prostor za napredak značajan i da svako inkrementalno povećanje sigurnosti pravi veliku razliku u digitalnom poverenju. Sanja Kekić, predsednica Women4Cyber Serbia, naglasila je kako je ključni izazov na kom treba raditi u budućnosti kreiranje digitalnog poverenja.

“Znamo šta su postulati poverenja u realnom svetu, ali mi i dalje ne znamo koje su to ključne komponente poverenja u digitalnom svetu, jer nam se digitalni svet prosto “desio” i to se odigralo veoma brzo”, izjavila je Sanja.

Kako je sajber bezbednost najvažniji faktor pomenutog digitalnog poverenja, veliki deo Foruma je posvećen regulativi i načinima osiguravanja što veće sajber bezbednosti. Marko Krstić, direktor sektora za sajber bezbednost u RATELu, istakao je kako je regulative u Srbiji u poptunosti usaglašena sa regulativom EU i kako se Srbija za samo dve godine (od 2018. do 2020) pomerila sa 58. na 39. mesto prema globalnom indeksu sajber bezbednosti. Govorilo se i o regulativi sa aspekta privatnog sektora, tj. kako se nakon svakog uspešnog sajber napada sagledavaju potencijalne izmene u regulativi i beleže “naučene lekcije”, jer svaki napad rasvetljava novi prostor za poboljšanje i rizike koji nisu bili optimalno adresirani.

Ambasador Izraela, Yahel Vilan, istakao je kako je sektor sajber bezbednosti u Izraelu jedan od najrazvijenijih na svetu, zbog velikog broja sajber napada koje je ta zemlja doživljavala od svog osnivanja, ali I činjence da ne raposlaže velikim prirodnim resursima, te je razvoj prirodno išao kao razvoju IT sektora. Ipak, uprkos dugoj tradiciji I razvijenosti sektora sajber bezbednosti u Izraelu, žene čine svega 25% radne snage, što je svega za par procentnih poena više od svetskog proseka koji iznosi 20%. Zbog čega je to tako i kako možemo privući više žena u sektor sajber bezbednosti, govorila je izraelska ekspertkinja za sajber bezbednost i TedX govornica May Brooks-Kempler. Njena glavna poruka je: “Rešenje za ogroman talent jaz s kojim se sektor sajber bezbednosti suočava leži u DEI (Diversity, Equity & Inclusion) i to moraju da razumeju kako ženski, tako i muški lideri u sektoru”.

Kako bi se žene dodatno motivisale za karijeru u sektoru sajber bezbednosti, ženama koje su bile najhrabrije da postave pitanja u okviru “otvoreni mikrofon” sesije, poklonjene su knjige „Hacking gender barriers: Europe’s top cyber women“ sa inspirativnim pričama 100 uspešnih žena u sajber bezbednosti, koje je izdala evropska Women4Cyber fondacija. Na kraju događaja je organizovan i koktel, s obzirom da je najbolji način za promovisanje struke upravo osnaživanje i umrežavanje zajednice koja se tom strukom već bavi.

Women4Cyber Forum je organizovan uz podršku kompanija Dell Technologies, Oblak tehnologije, Google, ambasade Izraela i NALEDa. Događaj je okupio preko 50 stručnjaka iz sajber bezbednosti, a govornici su bili domaći i međunarodni priznati stručnjaci.

AFA je globalna zajednica eksperata i biznis lidera iz različitih oblasti i predstavnika akademske zajednice, vlade, kompanija i organizacija koja je posvećena ekonomskom osnaživanja žena kroz inovacije i tehnologije koji su glavni pokretači ekonomskog i društvenog razvoja. Omogućavanjem podjednakog uključivanja žena u kreiranje nove digitalne civilizacije, AFA osnažuje novu generaciju inovatora koja doprinosi stvaranju inkluzivnog i samoodrživog društva i dobrobiti čovečanstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i LinkendIn nalogu

 

 
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .