Fenomeni

U iščekivanju cvetanja Tise – jedinstveni fenomen

MediaSfera

 

 

U gornjem toku Tise kod Kanjiže i nizvodno u mestima susednih opština severnog Potisja iščekuje se ovih dana jedinstven prirodni fenomen cvetanja reke Tise.
Cvetanje Tise se uvek dešava u junu, a ove godine još nije počelo. Pre četiri godine u ovo vreme cvetanje Tise je već bilo veoma intenzivno, a i ove sezone samo što nije počelo. Međutim, ovaj prirodni fenomen koji se u Evropi može doživeti samo na reci Tisi i u svetu na Žutoj reci (Huangho) u Kini, zavisi od hidroloških i klimatskih uslova.

Cvetanje se dočarava rojenjem prastarog insekta iz porodice vodenih cvetova latinskog naziva Palingenia longicauda, kod nas popularno nazvanog tiski cvet. Prirodni fenomen se dešava od početka juna pa do pred kraj ovog meseca.

Prethodnih godina cvetanje se dešavalo od 6. do 26.juna, a dobri poznavaoci prilika na reci ukazuju da je neophodno da se sklope prirodni, hidrološki i vremenski uslovi da iz staništa u glinovitom koritu larve insekta iz dubine reke izađu na površinu reke i započnu ljubavni ritual parenja.

Tiski cvet živi u mulju kao larva tri godine i u toku samo jednog dana izlazi na slobodu da u ljubavnom plesu produži svoju vrstu. Zbog tog plesa, brojni ljudi dolaze u Novi Bečej kako bi prisustvovali nesvakidašnjem prizoru.

Ove godine, manifestacija posvećena tiskom cvetu počinje 10. juna.

– Uslovi za početak cvetanja Tise su ekstra. Voda je čista, vodostaj reke je je letnji i samo se čeka da sve bude potaman, pre svega temperature vode koja je sada oko 22 stepena Celzijusa, a za cvetanje je potrebno da bude 23 stepena. Kada će cvetanje početi, sve zavisi da li će biti toplo vreme, ili će se u slučaju kiše i zahlađenja voda u reci malo rashladiti i pomeriti početak cvetanja. To se nikada ne zna, treba biti strpljiv i dočekati tiski cvet – kaže Čaba Šarnjai iz Kanjiže, koji u vreme cvetanja Tise brodićem „Tisin tango” sa znatiželjnim ljubiteljima prirode već godinama kod Kanjiže krstari rekom.

Tiski cvet, kada na jednom mestu izumre – tu se nikada više ne pojavljuje i da je sa evropskih reka nestao uglavnom zbog zagađenja.

Ekolozi kažu da je tiski cvet pokazatelj i koliko je reka čista i to je taj segment priče o ekologiji. Uslovi poput glinovitog tla u Tisi i nedostatak prirodnih neprijatelja, uz brigu alasa pogodni su za održanje tiskog cveta.

Insekt Tiski cvet se najčešće pojavljuje u sumrak između 18 i 20 časova, tako da oni koje najviše zanima taj deo manifestacije u to vreme budu spremni da ga traže čamcima po Tisi, ili posmatraju rojenje sa obale.

Prvih dana se u „predcvetanju” stidljivo pojavljuje manji broj insekata tiskog cveta, a kada rojenje počne punim intenzitetom, Cvetanje Tise se dešava u predvečerje oko 18 sati i potraje oko dva sata. Tada se na deonicama reke sa glinovitim koritom na površini najpre pojavljuju larve iz kojih se za kratko vreme izluče nežni insekti lepršavih svilenkastih krila, bezopasno izleću na biljke, drveće pa i ljude i otpočinju presvlačenje u zrele jedinke.

To su nedozreli mužjaci koji tek posle presvlačenja postaju sposobni za parenje i oplodnju ženki, koje se pojavljuju nešto kasnije na površini vodenog ogledala reke. Nakon toga počinje parenje, a kovitlac mnoštva jedinki šuštanjem lepršavih krila u ljubavnom zanosu dočarava cvetanje.

Nakon parenja mužjaci ubrzo umiru, a ženke lete iznad površine reke još neko vreme i spuštajući se na vodu odlažu do 7.000 sitnih jajašaca koja tonu na dno reke. Iz oplođenih jajašaca se za dve do tri nedelje izlegu larve, koje se ukopavaju u glinovito korito reke i tu budu tri godine, a za to vreme presvlače se oko 20 puta, dok ne dođe vreme da izrone na površinu reke.

U čast cvetanja Tise turistički poslenici Sente i Novog Bečeja organizuju i festivale sa prigodnim kulturno zabavnim i edukativnim sadržajima.

Prostrani Tiski kej i čarde na obali, ugostiće ljude koji bi voleli uživo da vide tiski cvet i provere legendu da se u danima kad Tisa cveta ispunjavaju ljubavne želje.

Legenda o ispunjavanju ljubavnih želja i adrenalin koji prati ovu manifestaciju učinili su da Novi Bečej postane najomiljenija destinacija parova koji proslavljaju ljubavne jubileje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i LinkendIn nalogu

 

 

 
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Austrijski filmski festival 2024

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .