Eksplozija mašte Kolumne

Jovana Ješić: Rušenje poslovnih snova

MediaSfera

 

Piše: Jovana Ješić

 

 

Ljubav prema novinarstvu se rodila iz ljubavi prema pisanju. Volim da pišem, a mislim da mi to i ide od ruke. Sebe sam zamišljala kao novinara štampe i san mi je bio da moji tekstovi budu u štampi.
Zašto sebe vidim kao novinara štampe?

Ne znam. Verovatno mi se ta ljubav prema štampi nesvesno razvila gledajući tatu u detinjstvu koji je svakog jutra čitao “Politiku” uz prvu cigaretu i šolju kafe.

Ove godine sam na fakultetu imala predmet novinarstvo u štampi. Predmet sam obožavala, bila sam posvećena i poput sunđera sam upijala sve što nam je profesor pričao, a literaturu za taj predmet sam sa lakoćom učila.

Moja ljubav prema štampi je postala još veća, ali moj balon sreće je pukao, jer sam shvatila da je pitanje dana kada će štampa otići u zaborav. Moj poslovni san, da budem novinar informativno – političkog dnevnog lista je srušen ne samo zato što se svet neminovno digitalizuje i štampa smanjuje, već i zbog toga što gotovo da nema kvalitetnog štampanog medija, čast izuzecima.

Danas svi dolazimo do informacija putem interneta, na portalima, a sve češće i na društvenim mrežama. Informativni program na televizijama mladi gotovo i da ne gledaju. Tiraži informativno – političkih dnevnih listova su zaista smanjeni, neki gotovo prepolovljeni.

Štampu retko ko čita. Kako kaže moj profesor, u štampi više nema informative, to je sada samo analitika. Portali i televizije se utrkuju ko od njih će prvi objaviti najnoviju informaciju, ujutru ta vest je već bajata, zato sada štampa najčešće sadrži analitiku dnevnih, političkih i društvenih tema.

Štampe će biti sve manje, ali moj profesor ipak smatra da će štampa uvek postojati, ali najverovatnije samo specijalizovani magazini – o zdravlju, o spoljnoj politici, o automobilima, o ljubimcima, o uređenju doma…

Dakle, prognoza je da će ostati samo magazini koje možemo naći u frizerskim salonima, masni papiri i tvrde korice. A to znači, da ja sada treba sebe negde drugde da pronađem. Možda da budem radijski novinar, novinar televizije, novinar portala ili pak novinar nekog novog medija koji će u budućnosti sigurno doći?

Jedno je sigurno, ne želim da budem tabloidni novinar. Možda je rano za krupne reči, ali nadam se da neću doći u situaciju da moram da odustanem od novinarstva, samo zato što ne želim da budem tabloidni novinar.

Prošle nedelje su naslovne strane gotovo svih dnevnih novina, tabloida i polu-tabloida imale naslov: “dao zakletvu Bogu i narodu”, predsednikov lik u donjem desnom uglu, državni simboli načičkani na naslovnu stranu i sitnim slovima napisano “Aleksandar Vučić položio zakletvu za drugi predsednički mandat”.

Ja ne želim da pišem za novine čija naslovna strana tako izgleda.

Ja želim da pišem za novine na čijoj se naslovnoj strani nalaze najvažnije vesti, trenutno – informacije o ratu u Ukrajini, informacije o pandemiji, informacije o majmunskim boginjama, informacije o nestašici hrane i gasa u svetu, ali i u Srbiji, informacija o položenoj zakletvi.

Takvu naslovnu stranu imaju dnevne novine “Politika”. Najvažnije informacije na naslovnoj strani, a onda na unutrašnjim stranicama su informacije sa naslovne strane proširene i analizirane. Dakle, sve važno se nalazi na naslovnoj strani, a ne samo jedna vest. Nema senzacionalističkih naslova. Nema loše grafike i načičkanih državnih simbola. Ima tradicije, kvaliteta i pravog novinarstva.

Možda će se mediji promeniti dok ja završim fakultet, možda nestane žuta štampa, možda se svi tabloidi i polu-tabloidi ugledaju na “Politiku”. Možda se vrate postulatima novinarstva. Možda povećaju tiraž. Možda postanu kvalitetni informativni – politički dnevni listovi. Možda poželim da pišem za njih. Možda jednog dana i pišem za njih.

 


Jovana Ješić

Rođena je 20.01.2001. godine u Beogradu. Studentkinja novinarstva koja kroz tekstove promoviše svoj pogled na svet i oplemenjuje čitalački um tekstovima koje piše. Radi kao novinarka Original magazina i PR književnice Ljiljane Šarac. Hobi joj je pisanje, u slobodno vreme čita knjige i bavi se preduzetništvom. Promoviše svoj pogled na svet i oplemenjuje čitalački um tekstovima koje piše. Voli da putuje. Ima svoju stranicu: https://jovanajesic.wordpress.com/

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i LinkendIn nalogu

 

 

 
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .