Lifestyle

Očajno stanje u parkovima za pse: Od idealnog rešenja do deponija

MediaSfera

 

 

Piše: Biljana Maksimović

Foto: privatna arhiva, Biljana Maksimović

 

 

Prilikom otvaranja sasvim konkretna zaduženja pripala su gradskim službama. Nedostatak kontrole i dobre volje pretvorilo je boksove za pse u deponije smeća i potencijalni izvor zaraze. Čak se i ne vrši testiranje kvaliteta i ispravnosti vode sa česama koje se nalaze u ograđenim delovima

 

 

Beograđani svoju ljubav prema životinjama izražavaju na sto različitih načina, dok oni nespremni da vole nebrigom, pomodarstvom i nečinjenjem unižavaju i uništavaju plmenitost. Kao što u životu biva lako se otkrivaju motivi, uviđa model i prepoznaje delovanje.
Kuče kao statusni simbol služi malobrojnima. Ali, zbog njihovog oholog ponašanja osudu trpe istinski ljubitelji četvoronožaca. Nered ostavljaju oni odrođeni od svega dobrog i lepog, packe stižu neku bakicu kojoj je izlazak sa kučetom jedino preostalo druženje. Za, hoću da verujem, većinu držanje pasa je svojevrsna obaveza i test. Pamte se datumi vakcinacije, izlazi se i po vrelini i student kada štipa, kupuju se dodaci ishrani, vodi računa o čistoći.

Kada su beogradski parkovi dobili poseban ograđen i uređen prostor bilo je sve lakše i lepše. Uz moderne sprave za igru i vežbanje, posebna briga vodila se o higijeni i zdravlju. Prvih nekoliko meseci. Prvo je prestalo čišćenje, potom nisu popravljani rekviziti, zemljište se sa svakim pljuskom pretvaralo u parlog, trava je izgažena, stable osušena, česme oštećene.

Neverovatno je sa koliko upornosti radnici komunalnih preduzeća zaobilaze ova mesta. Kapije na boksovima jesu nepodesne i ne omogućavaju ulazak mehanizacije, ali za pražnjenje prostora za odlaganje smeća nije potrebaan traktor, kosačica ili motokultivator. Za polivanje dovoljan je i šmrk. Mobilijar nije preskup, budžet grada istrpeo bi neznatno ulaganje.

U protekloj izbornoj kampanji pojedini kandidati setili su se i ovih mesta. Puno reči i nimalo dela. Nekome zaista problem deluje neuporediv sa svim što nas svakodnevno opterećuje. Ipak, nije tako. Zbog deponije u koju su se pretvorili boksovi, vlasnici kučiće šetaju po zelenim parkovskim površinama. Ugrožava se time bezbednost najmlađih. Nagomilano đubre i neuslovi u ograđenim delovima parka utiču i na zdravlje životinja. U tinjajućoj napetosti koja je stvorena ponašanjem neodgovornih, ovo daje argumenata jednoj ili dugoj strani da produbljuje jaz i udaljava ih.

Teško je ljudima u kojima skupila gorčina ili strah objasniti dobroćudnost životinja. Dete koje ustukne od buke snebivaće se da pride psu. Neko sa povredom gledaće da izbegne susret sa nepredvidljivošću. Upravo zato je potrebno da postoji ograđen, čist i prilagođen prostor. On ne postavlja trajne barijere, naprotiv, takvo mesto vremenom postaje mesto susretanja.

Pre nekoliko godina gradska vlast promptno je ragovala kada su se umnožili zahtevi za odštetom od ujeda pasa. Prvi put tada se sistemski pribeglo rešavanju. Sigurno ne bi indolntno dopuštali da boksovi postaju ruglo da je samo par vlasnika pasa poslalo odštetni zahtev na adresu Grada zbog infekcije zarađene na đubrištu. Dok se to ne dogodi prazne se lagano boksovi, a prljavština se širi. Retki entuzijasti, kao nedavno u Čuburskom parku, organizuju akciju čišćenja.

Za tri sata koliko je trajala izneto je preko sto kilograma nagomilanog smeća, očišćene klupe, prebrisani stolovi i uklonjeno polomljenpo granje. Rakcije su bile uobičajene. Od neverice do podsmeha. I pozitivne i negativne nedovoljne za neko veće vlastito pregnuće.

Istorijat parkova za pse

JKP „Zelenilo Beograd“ je u saradnji sa Sekretarijatom za komunalne i stambene poslove ljubimcima omogućilo 2012. godine ograđene prostore kako bi dobili adekvatne uslove za igru i druženje sa vlasnicima i drugim psima. Takođe, jedan od važnih razloga je i taj što se na ovaj način brine i o drugim sugrađanima u parkovima, jer se psi smeju puštati sa povoca samo u ograđenim prostorima.

Ovi prostori bili su opremljeni modernim spravama za igru i vežbanje i dovoljno su prostrani da se u njima igra i rastrčava veliki broj pasa – od čivave do vučjaka i doga. Na dan otvoranja pet novih parkova za pse u prestonici obećano je i da se uzorici zemlje iz ovih prostora proveravaju više puta godišnje kako ne bi bilo kontaminirano.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i LinkendIn nalogu

 

 

 
Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .