Muzika

10. Art link festival od 25. juna do 25. septembra Muzika na tvrđavama

MediaSfera

 

 

 

ArtLink festival, ove godine u svom desetom izdanju, kao deo evropske inicijative Gradovi festivali i sa motom Umetnici za prirodu, održava se od 25. juna do 25. septembra na različitim lokacijama u nekoliko gradova u Srbiji.
Program festivala je predstavila umetnička direktorka i osnivač ArtLink festivala Jovanka Višekruna – Janković koja je najavila učesnike festivala, i najavila ovogodišnje partnere i generalnog pokrovitelja festivala, UNIQA osiguranje.

Muzika na tvrđavama uz zvuke vode, tema su festivala, koji je deo nove evropske platforme Gradovi festivali zajedno sa nekoliko evropskih gradova i festivala u okviru programa Evropske asocijacije festivala.

Festival je i inicijator i nove regionalne platforme za promociju regiona kao kulturno turističke destinacije uz kampanju Umetnici za prirodu uz podršku Fonda za Zapadni Balkan i Evropske Unije.Programi 10. Art link festivala će se ove godine odvijati na Beogradskoj tvrđavi, na tvrđavama Golubac grad, Ram, Pirot, Petrovaradin i Felix Romulijana. Umetnici iz Austrije, Belgije, Italije, Danske, Španije, Nemačke, Brazila, Maroka, Egipta, Izraela i regiona svojim nastupima oživeće neke od najznačajnijih i najlepših spomenika kulture u Srbiji i u isto vreme podržati kampanju za zaštitu prirode. Svečano otvaranje festivala biće na Beogradskoj tvrđavi 25. juna uz nastup ansambla Janoške, a zatim će se predstaviti pijanisti Dina Bensaid, Adi Nojhaus, Vaško Dantaš, Luis Agus iz Španije, Pablo Rosi, Mohamed Shams, Belgijski duo – harfa i udaraljke, kao i čelisti Izabel Vaz, Kamerata Balkanika i Fedor Rudin.Ove godine održaće se i muzički maraton koji će izvesti danski čelista Toke Moldrup, koji će trčati i svirati Baha u 36 kilometarskom maratonu.

Na prvim događajima vezanim za najave programa festivala obratili su se Nj.E. Raul BARTOLOME MOLINA, Ambasador Španije, Nj.E. José Mauro Couto, Ambasador Brazila, Adrien Faix, Direktor, Austrijskog kulturniog foruma, Ambasador Belgije NJ.E. Adam Koen, kao i Sonja Marić iz UNIQA osiguranja.

“Umetnost i osiguranje spaja neraskidiva nit jer za nas, osigurati znači sačuvati. Društvenu odgovornost UNIQA osiguranja reflektuje opredeljenost ne samo na očuvanje umetničkih dela i kultrne baštine za buduće generacije, već i na podršku širenju, razvoju i promociji umetnosti i kulture. Na taj način već 15 godina podržavamo događaje, institucije, ideje koje građanima Srbije približavaju vrednosti domaće i svetske kulturne scene. To je ujedno i potvrda da umetnost i biznis ne mogu jedno bez drugog.Izuzetno nam je drago što ćemo se ovoga puta naći i na muzičkoj sceni i po prvi put zaigrati sa 10. Art link festivalom uz Muziku sa tvrđava. Tokom dva meseca biće priređen pravi muzički praznik, imajući u vidu da će se festival odvijati u autentičnim prostorima, pod otvorenim nebom naših najlepših tvrđava uz reku Dunav i završiti pravim muzičkim maratonom. Istovremeno zajedno ćemo poslati i važne poruke o važnosti zaštite prirode. Nestrpljivo čekamo početak i sigurno nezaboravno izdanje ovog festivala koje će uz veliku podršku brojnih partnera i prijatelja uz prisustvo velikih imena svetske muzičke scene biti događaj koji se ne sme propustiti”, rekla je Sonja Marić, direktorka Brenda i komunikacija UNIQA osiguranja, generalnog sponzora festivala.

Događaj u susret ArtLInk festivalu priredio je u svojoj rezidenciji i Ambasador Kraljevine Maroko u Srbiji NJ.E. Mohamed Amine Belhaj. Tom prilikom izložen je nakit ArtLink kolekcije autorki Ivane Martić, Jelene Milić i Ksenije Terzović. Gostima su se obratili Jovanka Višekruna Janković, i Ambasador Kraljevine Maroko koji je izjavio je da mu je zadovoljstvo da će Maroko po prvi put učestvovati na ovom 10. izdanju ArtLink festivala. Tema festivala ove godine je zaštita životne sredine, stvar veoma draga mojoj zemlji, jer Maroko trenutno predsedava Skupštinom Ujedinjenih nacija za životnu sredinu i koordinira napore da se naša planeta zaštiti za buduće generacije. Paralelno, a kao što mnogi od vas znaju, Kraljevina Maroko i Republika Srbija ove godine obeležavaju 65. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa. Ovu radosnu i nezaboravnu priliku dvojica ministara spoljnih poslova proglasila su „Godinom Maroka u Srbiji“ i „Godinom Srbije u Maroku“. Povodom ovog značajnog jubileja, Ambasada Maroka je organizovala mnoge kulturno-umetničke događaje u cilju predstavljanja marokanske kulture i umetničkog nasleđa našim srpskim prijateljima, poput muzičkih koncerata i filmskih festivala. S tim u vezi, Ambasada Kraljevine Maroko učestvuje na ovom izdanju Artlink muzičkog festivala, u liku gospođe Dine Bensaid, jedne od najtalentovanijih mladih marokanskih pijanistkinja, koja potiče iz veoma umetničke porodice. Ovaj muzički koncert, koji promoviše velike ljudske vrednosti kao što su prijateljstvo, jedinstvo, suživot i mir, održaće se u Beogradu 27. juna, pa vas sve pozivam da sačuvate taj datum i dođete da uživate u ovom koncertu na Beogradskoj tvrđavi.

Dina Bensaid potiče iz porodice gde je muzika porodična strast: njen otac Farid Bensaid, je violinista i osnivač Marokanskog filharmonijskog orkestra, a Dina je sa petnaest godina upisala Regionalni konzervatorijum u Parizu pre nego što je 2009. godine upisala Nacionalni konzervatorijum za muziku i igru u istom gradu. Obučena od najvećih muzičkih imena (Žak Ruvije, Žorž Pludermaher, Kler Dezer i Frenk Brali), redovno je svirala kao solista sa OPM-om i već je osvojila nekoliko prestižnih takmičenja. Danas je ova strastvena umetnica podeljena između umetničkog rukovođenja Fondacije za kulturu Tenor, njenog delovanja kao pijaniste i umetničkog vođenja Printemps Musical des Alizes, festivala ljubitelja klasičnog repertoara u Esauiri. To je ne sprečava da ponekad uspori i prepusti se svojoj drugoj strasti, sportu: „Kad ne igram, obujem patike za trčanje, pokušavam da ustanem na dasku za surfovanje, puštam moj um bude uhvaćen u jedro za surfanje zmajem, pobegnem na pešačenje…”.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i LinkendIn nalogu

 

 

 
Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .