Vruće teme

Ohridska arhiepiskopija: Vaseljenska patrijaršija priznala „makedonsku crkvu“

MediaSfera

 

 

Sinod Vaseljenske patrijaršije okončao je 55-godišnji raskol iz Makedonske pravoslavne crkve i odlučio da uspostavi kanonsko i evharistijsko opštenje među makedonskim episkopima, sveštenicima i narodom, prenela je Religija.mk. Kako se navodi u saopštenju, Konstantinopolj priznaje naziv ove Crkve kao Ohridska arhiepiskopija (što znači područje njene jurisdikcije samo u granicama teritorije Republike Severne Makedonije).
To praktično znači da je Vaseljenska patrijaršija priznala MPC-OA i da će sada moći da služi sa njom.

Odlukom današnjeg zasedanja Svetog Sinoda Vaseljenske Patrijaršije, na čijem je čelu Njegova Svetost, Vaseljenski Patrijarh g. g. Vartolomeja, otklanja višedecenijski raskol nametnut našoj drevnoj Ohridskoj arhiepiskopiji, obnovljen u licu MPC. To znači da Vaseljenska patrijaršija priznaje crkvenu jerarhiju na čelu sa arhiepiskopom Stefanom kao kanonsku i važeću u svepravoslavnom svetu i sa njom uspostavlja kanonsku i liturgijsku zajednicu.

U zvaničnom saopštenju Kancelarije Svetog Sinoda Vaseljenske Patrijaršije se, između ostalog, navodi:

„Sveti i Sveti Sinod, koji je sastao danas, u ponedeljak, 9. maja 2022. godine, pod predsedništvom Njegove Božanske Svetosti, Vaseljenskog Patrijarha g. g. Vartolomej je iscrpno raspravljao o crkvenom problemu u Skoplju i, ocenjujući u završnoj fazi apel pomesne Crkve Majci Crkvi, kao i ponovljene pozive države Severne Makedonije, odlučio je sledeće: On prihvata hijerarhiju u evharistijskog pričešća, i naroda ove Crkve pod arh Stefana, zacelivši ranu raskola i polivši „vinom i uljem“ ranu naše pomesne pravoslavne braće. U tom smislu se izdaje odgovarajući Patrijaršijski i Sinodalni akt. Presvetoj Crkvi srpskoj ostavljeno je da reguliše administrativna pitanja koja postoje između nje i Crkve u Severnoj Makedoniji, svakako u okviru kanonskog akta i crkvenog predanja. Priznaje „Ohridska“ kao naziv ove Crkve (imajući u vidu kao oblast njene jurisdikcije posed u granicama države Severne Makedonije“.

Kako su objavili mediji iz Severne Makedonije, nepriznata makedonska crkva je posle višedecenijskog spora MPC i SPC i međunarodne izolacije i nepriznavanja naše crkve od strane pravoslavnog sveta, Sinod je u aprilu 2018. godine jednoglasno uputio apel Vaseljenskoj Patrijaršiji, koja je jedini svepravoslavni nivo. sa istorijskim i kanonskim pravima i privilegijama da prihvati žalbu.dodeljuje autokefalnost. Zahtev Sinoda Ohridske arhiepiskopije je odmah uzet u razmatranje i prema javnom saopštenju iz maja iste godine, Vaseljenska patrijaršija, Majka Crkva svih pravoslavnih, „odlučila je da u to interveniše (tj. da reši kanonsku pitanje naše Crkve) i preduzme potrebne korake, u skladu sa neotuđivim pravima istorijskih i kanonskih vlasti i privilegija Prve krunske vaseljenske patrijaršije“.

Od tada je državni vrh uputio nekoliko pisama i peticija vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju za odobrenje žalbe.

Dodaje se, međutim, da ova odluka ne znači tomos o autokefalnosti kojim se zvanično reguliše međunarodno ime i status crkve, već je „izraz očinske ljubavi i brige Vaseljenske patrijaršije“ i najava da MPC više nije u raskolu sa celim pravoslavnim svetom i da njeni sveštenici mogu da saslužuju sa sveštenicima iz drugih pravoslavnih crkava.

Kako navodi MPC, slede dodatni pregovori o njenom konačnom statusu.

Kako prenosi Religija.mk uslediće dodatni pregovori za utvrđivanje konačnog statusa. O raskolu iz 1967. neće se sada pregovarati sa SPC, jer je sada ovaj spor praktično prevaziđen. Ipak, vaseljenski patrijarh poziva SPC da se uključi u proces konačnog odobravanja Tomosta za autokefalnost, prenose makedonski mediji. Srpskoj pravoslavnoj crkvi ostavljeno je pravo da reguliše administrativna pitanja između nje i crkve Severne Makedonije u okviru kanonskog poretka i crkvene tradicije, navodi se u saopštenju Vaseljenske patrijaršije.

Episkop Fotije: Potrebno je jedinstvo, crkve, naroda i vlasti 

Njegovo Preosveštenstvo Episkop zvorničko-tuzlanski g. Fotije u besedi posle Svete arijerske liturgije na  sv. Georgija, krsne slave Opštine Lopare izjavio je:

,U sastavu Sinoda SPC ovih dana sam bio u pratnji Njegove Svetosti. Prvog dana imali smo sastanak sa predstavnicima Makedonske pravoslavne crkve u Eparhiji niškoj. Zanimljiv je to dijalog ljubavi, vere i nade i nadamo se da će, ako Bog da, da će do jedinstva doći, ali prvo da se svi pomolimo Bogu da se Makedonska pravoslavna crkva, odnosno Ohridska arhiepiskopija ponovo u maju na ovogodišnjem zasedanju Sabora u Beogradu vrati kanonskom jedinstvu sa Srpskom pravoslavnom crkvom, a time i kanonskom jedinstvu sa svim pomesnim pravoslavnim crkvama.  Veliki je izazov koji stoji pred nama i ako Bog da molitvama Vladike Nikolaja Ohridskog i Žičkog, molitvama Svetih Kirila i Metodija, Svetih Klimenta i Nauma i ostalih svetih, Svetog Save Srpskog, da se uspostavi to jedinstvo , da zaceli taj raskol od 1967. godine. Sada smo na pragu rešavanja tog problema, ako Bog da, pa vas pozivam da se molite Bogu, svi vi i svi mi, da se u slavu Božiju i na dobro naših svetih Crkava to reši. Ali i za dobro našeg srpskog naroda i za dobro makedonskog naroda, koji su dva bratska naroda“. –  Nj.P. Episkop zvorničko-tuzlanski g. Fotije

Ruska pravoslavna crkva priznaje isključiva kanonska prava Srpske pravoslavne crkve 

Ruska pravoslavna crkva (RPC) priznaje isključiva kanonska prava Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Severnoj Makedoniji, poručio je sekretar Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije, protojerej Igor Jakimčuk.

– Stav RPC će, pre svega, uzeti u obzir pristup tom problemu Srpske crkve, kojoj i dalje priznajemo isključiva kanonska prava u Severnoj Makedoniji – izjavio je on.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i LinkendIn nalogu

 
NAŠA IZDANJA

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .