Muzika

Koncert violiniste Marka Josifoskog i pijanistkinje Zarife Ali-zade

MediaSfera

 

 

Koncertima posvećenim Betovenovom stvaralaštvu osvrćemo se na značajnu godišnjicu – 250 godina od rođenja Ludviga van Betovena koja je u senci pandemije obeležena 2020. godine.
U četvrtak, 31. marta u Svečanoj Sali Skupštine grada sa početkom u 20.00 violinista Marko Josifoski i pijanistkinja Zarifa Ali-Zade izvešće možda i najpoznatije Betovenove sonate za violinu – Prolećnu i Krojcerovu sonatu.

Ovaj duo sarađuje preko trideset godina, tokom kojih su mnogo puta izveli gotovo sve Betovenove violinske sonate, a PGP RTS je 2006. godine objavio dupli kompakt disk sa njihovim izvođenjem sedam sonata.

Marko Josifoski (Zemun, 1978) je počeo da svira violinu sa pet godina u klasi Zorana Milenkovića. Završio je SMŠ Kosta Manojlović u klasi Dejana Mihailovića, kod koga je i diplomirao i magistrirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Usavršavao se na Visokoj školi za muziku u Bernu u klasi Igora Ozima. Bio je stipendista švajcarske vlade i stipendista švajcarske fondacije Lyra Stiftung. Svirao je za UNICEF (Parma), u Ujedinjenim nacijama u Njujorku i na mnogim festivalima u zemlji i inostranstvu. Predstavljao je Jugoslaviju na evrovizijskom koncertu mladih solista u Istanbulu (1990).

Dobitnik je mnogih prvih i specijalnih nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima u bivšoj Jugoslaviji kao i mnogih internacionalnih nagrada. Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Beograda za visoka umetnička dostignuća, nagrade SANU za najuspešniji koncert u sezoni 2003.godine kao i nagrade Radio Beograda za umetnika godine 2004. Dobitnik je nagrade Kulturno prosvetne zajednice grada Skoplja.

Nastupao je širom Evrope, u Americi i Izraelu. Svirao je sa Rumunskom filharmonijom, Turskim predsedničkim simfonijskim orkestrom, Svetskim simfonijskim orkestrom u Americi, Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTS, Makedonskom filharmonijom, UA MO Stanislav Binički kao i sa mnogim kamernim orkestrima u zemlji i inostranstvu. Član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije od 1997. godine.

Ostvario je trajne snimke za radio i TV stanice u zemlji i inostranstvu. Snimio je svih 10 Betovenovih sonata sa Zarifom Alizade. Bavi se pedagoškim radom kao vanredni prof. na FMU u Beogradu. Održao je brojnemajstorske kurseve i bio je član žirija na mnogim domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Zarifa Ali-zade je rođena u Bakuu (Azerbejdžan). Diplomirala je sa odličnim uspehom na Državnom konzervatorijumu U. Gadžibekov u Bakuu, i magistrirala na konzervatorijumu Čajkovski u Moskvi, u klasi Pavla Messnera. Svirala je kao solista i kamerni izvođač u Azerbejdžanu, Rusiji, Srbiji, Hrvatskoj, Češkoj, Poljskoj, Bosni i Hercegovini, Italiji, Grčkoj, Francuskoj i drugim zemljama. Ostvarila je snimke za radio i televizijske stanice Bakua, Moskve, Beograda, Novog Sada i Skoplja. Kao solista je nastupila sa orkestom  RTS-a na Međunarodnoj tribini kompozitora izvodeći delo Duo simbolikoMilane Stojadinović-Milić. Sarađivala je sa istaknutim  muzičarima kao što su Nemanja Radulović, Marko Josifoski, Rafael Kretijen (Francuska), Galina Bojko (Rusija), Jasmina Trumbetaš, Dunja Simić i drugi.

Na Međunarodnom takmičenju violinista Vjenjavski-Lipinski u Lublinu (Poljska) dobila je specijalnu nagradu za najbolju klavirsku saradnju. Učestvovala je na festivalima kao što su BEMUS, NOMUS, NIMUS, Međunarodna tribina kompozitora i Budva-grad teatar. U 2001. godini ostvarila je integralni snimak Betovenovih sonata za klavir i violinu sa violinistom Markom Josifoskim za Produkciju gramofonskih ploča RTS–a. Deluje kao redovni profesor na Katedri za klavir Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Koncert organizujemo u saradnji sa Udruženjem muzičkih umetnika Srbije.

Više o programu možete saznati na linku

Концерт виолинисте Марка Јосифоског и пијанисткиње Зарифе Али-заде

Zbog epidemiološke situacije, broj mesta je ograničen te je potrebno mesto rezervisati telefonom na 2622 058 ili putem mejla na damjana.njegic@kcb.org.rs najkasnije do 12 sati na dan koncerta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i LinkendIn nalogu

 

 

 
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Austrijski filmski festival 2024

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .