Diktafon

Ivana Dukčević: Umetnost i putovanja – Hrana za dušu i ljudska potreba

MediaSfera

 

 

Piše: Gordana Radisavljević-Jočić

Foto: Ivana Dukčević

 

 

U izdanju MediaSfere iz štampe je izašla najnovija knjiga putopisa i priča „Umetnost putovanja II”, autorke Ivane Dukčević.

“Umetnost putovanja II” je putopisna knjiga sa pričama sa putovanja – o ljudima i običajima, pejzažima, istoriji i raznim kulturama. U prodaji je u svim većim knjižarama Beograda i Srbije.
Ovo je četrnaesta knjiga Ivaninih priča sa putovanja – o ljudima i običajima, pejzažima, istoriji i raznolikim kulturama. Priče u knjizi (i naslovna strana) su praćene Ivaninim fotografijama (41 crno-belа fotografija i 32 fotografije u boji). Delovi teksta se mogu pronaći i na travel blogu Ivane Dukčević – Umetnost putovanja.

-Priče s putovanja nastale su kao rezultat mog dugogodišnjeg ličnog putničkog iskustva, istraživanja i saznanja o predelima čija su istorija, umetnost i kultura ostavili dubok trag i obogatili moj um i dušu. Knjiga sadrži lična saznanja i doživljaje s putovanja, i sastoji se iz nekoliko zasebnih delova – razvrstanih prema destinacijama. U ovoj knjizi, pisanoj u pripovedačkom i putopisnom žanru, inspiraciju za putovanje mogu pronaći zaljubljenici u pejzaže, istoriju, umetnost i kulturu zemalja kao što su Maroko, Portugal, Španija, Grčka, Turska, Liban i Sirija. Ono što povezuje putovanja u svaki od ovih naizgled potpuno različitih delova sveta su: duboko ukorenjena tradicija, istorija koja seže do u daleku prošlost, karakteristike i zanimljivi običaji ljudi, i bajkoviti pejzaži koji svojom ponekad bezvremenom lepotom nalik scenografiji prate tekst”, piše Ivana Dukčević o svojoj najnovijoj knjizi.

Nova knjiga putopisa je pred čitaocima. Kako ste birali zemlje, ljude, događaje koje ćete predstaviti?

I.D.: Mesta na koja putujem najčešće su prepoznatljiva po starim civilizacijama, građevinama, istoriji i kulturi koja seže do u daleku prošlost. Osim interesovanja za kulturu i običaje, biram destinacije koje obiluju zanimljivim pejzažima, bilo da su oni ogoljeni i deluju bezvremeno – kao pejzaži srednje Azije, snežni i beskrajno zeleni – kao oni Velikog Kavkaza, ili tropsko tikizno-zeleni i u jarkim bojama, kao Jukatan u Meksiku, na primer.

Zemlja kojoj ćete se uvek vraćati? Zašto?

I.D: To je veoma teško pitanje, jer ne postoji samo jedna zemlja. Japan, Iran, delovi Anadolije, Meksiko, Maroko, ali i Španija, Italija, Portugal i Skandinavija, London, grčka ostrva, Bliski istok, Kavkaz.. mesta su na koja bih se vratila. U Maroku bih ponovo slušala pripovedače starih priča; u Gruziji bih uz osvežavajući Natahtari posmatrala zelenilo i snežne vrhove Velikog Kavkaza; U Meksiku bih ponovo otkrivala majanske gradove u džungli i plivala u podzemnim jezerima; na grčkim ostrvima bih sedela i posmatrala zalazak sunca; u Istanbulu bih ponovo plovila Bosforom, izgubila se u lavirintu šarenih bazara i popela se na nekada neosvojive zidine grada; u Stokholmu bih lutala ulicama starog dela prestonice; u Iranu bih se ponovo popela na Tvrđavu asasina u planinama Elburz (Alborz) i nadomak Persijskog zaliva ponovo obišla najočuvaniji mesopotamski zigurat; u Japanu bih sedela i uživala u pogledu na Fuđi, i u prirodi Japanskih Alpi…

Šta je za Vas dobar putopis?

I.D: Osim dara za pisanje, po mom mišljenju za dobar putopis je poželjno da se na destinaciju otisne u samostalnom aranžmanu i obezbedi dovoljno vremena za istraživanje. Potrebno je i određeno prethodno znanje iz oblasti istorije/kulture/politike/klime, u vezi mesta gde se putuje. Ukoliko imate dovoljno informacija o tome gde idete i šta vas tamo očekuje, bolje ćete razumeti ljude, njihove običaje, i priče o njima i njihovim životima uklopiti u putopis.

Ivana-Dukcevic-Umetnost-putovanja2-Madeira-druga-najvisa-stena-vidikovac-na-svetu-Cabo-do-Girao-min.jpg

Kada pišete? Da li vodite dnevnik, beleške na putovanjima…?

I.D: Tokom putovanja ništa ne zapisujem, osim ako na licu mesta saznam za novi pojam, hranu i slično, čiji ću naziv verovatno zaboraviti. Pre puta obavim pripreme, dobro se informišem, i za vreme putovanja povezujem „kockice“ onog što već znam, sa onim što otkrijem tokom posete. Iskustva upoređujem. Kada se vratim s putovanja, nakon dva ili tri dana koliko mi je potrebno da se informacije slegnu, otvorim laptop i rečenice same krenu da se nižu.

Važan segment Vaših knjiga i istoimenog sajta jesu fotografije. Šta je sve bilo potrebno da se usavršite i dođete do profesionalnog nivoa?

I.D: Dok sam bila dete, tata je imao „pokretnu laboratoriju“ za izradu crno-belih fotografija, i s obzirom na interesovanje koje sam kao klinka pokazala, na 12-ti rođendan dobila sam svoj prvi fotoaparat. Kasnije sam fotografiju kao predmet imala na prvoj godini studija, na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna. Mislim da je za dobru, putopisnu fotografiju potrebno imati osećaj da se spazi i jednim klikom zamrzne momenat koji se verovatno više neće ponoviti.

Ko Vas je uveo u čarobni svet putovanja? Ko su vaši saputnici?

I.D: Počela sam da putujem još kao dete, kolima po čitavoj Evropi, sa roditeljima koji su voleli da putuju na mesta gde se ređe ide. Kasnije, za vreme studija, zaljubila sam se u umetnost i istoriju Mesopotamije i Bliskog istoka, posetila Liban, Siriju i Izrael. Zatim sam putovala sa porodicom, sa sinom, i sa prijateljima, i upoznala ljude slične meni, za koje su istraživačka putovanja energija za dušu, i izvor saznanja. Mislim da je veoma važno da onaj s kim putujete ima istu viziju putovanja, kao i vi, i želju da nešto novo doživi i da nauči.

Umetnost putovanja za Vas je…

I.D: Umetnost i putovanja – za mene dva velika i inspirativna pojma, reči za koje nije potrebno posebno objašnjenje. Hrana za dušu i ljudska potreba. Bez obzira na struku i na ono čime se bavimo, svi ponekad odemo u muzej, ili otputujemo.

Uspešno sarađujete sa nacionalnim organizacijama turističkih velesila, institucijama koje brinu o turizmu regija i gradova, sa aviokompanijama, hotelima, restoranima… Šta mislite kojoj svojoj osobini možete da se zahvalite što su čelnici u turizmu zadovoljni vašim radom? Planirate li novo putovanje?

I.D: Iako je i 2021. bila „godina korone“, prošle godine ostvarila sam šest zanimljivih putovanja, u saradnji sa nekoliko nacionalnih turističkih organizacija, nacionalnim aviokompanijama, kulturnim predstavništvima ambasada nekoliko zemalja, sa sedištem u Srbiji. Zahvaljujući jednoj sjajnoj turističkoj agenciji iz Beograda, čest sam gost i na njihovim neobičnim putovanjima, na koja me pozivaju. Verujem da je ono što me prepuručuje za saradnju, višedecenijsko putničko iskustvo, kao i znanje iz istorije, umetnosti i kultura zemalja koje posećujem. U ovoj godini, neka planirana putovanja su na žalost nedavno otkazana zbog rata u Ukrajini i blizine destinacija na koje je trebalo da otputujem, ali se nadam se će se neki drugi planovi koje trenutno pravim ipak ostvariti, do kraja godine.

Koliko je pandemija virusa korona promenila naš odnos prema putovanjima?  

I.D: Za mene, odnos prema putovanjima je ostao isti. Tokom 2020, na početku pandemije putovanja su gotovo potpuno prestala, i neki veliki planovi su bili odloženi. Ipak, sve se polako ponovo vratilo u uobičajene tokove i odložena putovanja ostvarila sam prošle godine. Želim da verujem da će već od narednog leta, a naročito od 2023, sve biti kao nekada pre.

Šta ste naučili o sebi i drugima zahvaljući putovanjima?

I.D: Oni koji putuju, na izvestan način mogu da se podele na turiste ili putnike, i ja pripadam ovim drugim. „Putnici nikada ne pomisle da su stranci“, moto je Mejsona Kulija, poruka koja se nalazi na mojoj internet stranici i u novoj knjizi. Putovanja su za mene jedna od najboljih životnih škola, i način da se upozna planeta na kojoj živimo. Oni koji ne putuju, ili stalno putuju na isto mesto, nemaju priliku da dožive iskustvo drugačijeg, da razumeju nešto što pre nisu, da razbiju ustaljene predrasude od kojih su mnoge potpuno pogrešne. Samo putovanja to mogu da učine čoveku – da vas pomere, da vas inspirišu, i da vas promene. Tek kada se s nekog putovanja, sa novim iskustvima vratim kući, postajem svesna šta je prednost onog što već imam u zemlji u kojoj živim, ili možda onog što mi nedostaje.

Ivana-Dukcevic-Umetnost-putovanja2-Spanija-zavrsnica-festivala-San-Fermin-u-Pamploni-min.jpg

 

Kako čitaoci mogu da Vam se priduže i sami osete umetnost putovanja?

I.D: Zadovoljstvo mi je kada se na mojoj Instagram ili Facebook stranici Umetnost putovanja, jave čitaoci kojima se dopala neka od mojih knjiga, putopis, ili putopisna fotografija, i koji u mojim knjigama ili u fotografijama pronađu inspiraciju za neka svoja buduća putovanja. Takođe, moja tura „Mesopotamija“ – na jugoistok Turske, koju sam osmislila, samostalno istražila i zatim do detalja razradila 2018, prvi put je realizovana u saradnji sa sjajnom agencijom Manga Trip iz Beograda, da bi je u narednim godinama u svojim programima preuzele mnoge druge turističke agencije u Srbiji. I danas uspešno sarađujemo.

 

 

Ivana Dukčević

Ivana Dukčević rođena je u Beogradu, gde je završila Fakultet primenjenih umetnosti i dizajna. Ljubav prema fotografiji i umetničku crtu nasledila je od oca, koji je od njenog najranijeg detinjstva fotografisao i potom crno-bele fotografije pravio u kućnoj laboratoriji za izradu fotografija, dok je ljubav prema putovanjima nasledila od majke. Od ranog detinjstva, putovala je svetom sa roditeljima. Ivana je autorka preko stotinu putopisa za veliki broj štampanih i online magazina, i dvanaest knjiga u formi turističkih vodiča, čiji je autor teksta i fotografija. Autorka je prve knjige “Umetnost putovanja”, čiji je ova knjiga nastavak.

Njene priče i putopisne fotografije objavljuju National Geographic / Srbija, Politikin Magazin, Javni servis, i drugi, a njena fotografija karijatida u Atini dobila je Prvu nagradu Narodnog muzeja u Beogradu, na konkursu za Najbolju arheološku fotografiju. Koautor je novog izdanja knjige-vodiča o Srbiji na engleskom jeziku, u izdanju britanskog izdavača Bradt Travel Guide. Dobitnik je nagrade za dizajn Muzeja primenjenih umetnosti u Beogradu, na Oktobarskom salonu. U Beogradu i ostatku Srbije, održala više predavanja o svojim putovanjima, praćena autorskim fotografijama. Autor je internet stranica www.umetnostputovanja.rs.

Radi kao profesor umetnosti i dizajna sa istorijom umetnosti, u dve britanske internacionalne srednje škole u Beogradu, gde predaje na engleskom jeziku.

 

Knjigu „Umetnost putovanja II“ možete naručiti OVDE

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i LinkendIn nalogu

 
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .