Književnost

„Umetnost putovanja II“ – nova knjiga putopisa Ivane Dukčević u izdanju MediaSfere

MediaSfera

 

 

U izdanju MediaSfere iz štampe je izašla nova knjiga putopisa i priča „Umetnost putovanja II”, autorke Ivane Dukčević. U ovoj knjizi, nalaze priče sa putovanja Marokom, Portugalom, delovima Španije, Grčke, Turske, Libana i Sirije.
Autorka, koja je master primenjenih umetnosti i dizajna ujedno je putopisac i fotograf:

“Još pre velikih ratova, članovi moje familije putovali su, selili se i ponekad vraćali. Od malena, znala sam da već generacijama žive po svetu, i da su moji roditelji među retkima koji su ostali u Beogradu. Ipak, rodbina na svim meridijanima koja je tokom svojih poseta svet donosila u Beograd – i koju smo povremeno posećivali – možda je učinila da mesto gde živim postane premaleno i da vrlo rano krenem da putujem. Ili je tako bilo zapisano, u zvezdama.”

Ovo je četrnaesta knjiga Ivaninih priča sa putovanja – o ljudima i običajima, pejzažima, istoriji i raznolikim kulturama. Priče u knjizi (i naslovna strana) su praćene Ivaninim fotografijama (41 crno-belа fotografija i 32 fotografije u boji), među kojima su i one objavljene u Travel Magazinu kao i u časopisu National Geographic Srbija. Delovi teksta se mogu pronaći i na travel blogu Ivane Dukčević – Umetnost putovanja.

“Umetnost putovanja II” je putopisna knjiga sa pričama sa putovanja – o ljudima i običajima, pejzažima, istoriji i raznim kulturama. U prodaji je u svim većim knjižarama Beograda, a uskoro i u ostatku Srbije.

„Priče s putovanja nastale su kao rezultat mog dugogodišnjeg ličnog putničkog iskustva, istraživanja i saznanja o predelima čija su istorija, umetnost i kultura ostavili dubok trag i obogatili moj um i dušu. Knjiga sadrži lična saznanja i doživljaje s putovanja, i sastoji se iz nekoliko zasebnih delova – razvrstanih prema destinacijama. U ovoj knjizi, pisanoj u pripovedačkom i putopisnom žanru, inspiraciju za putovanje mogu pronaći zaljubljenici u pejzaže, istoriju, umetnost i kulturu zemalja kao što su Maroko, Portugal, Španija, Grčka, Liban i Sirija. Ono što povezuje putovanja u svaki od ovih naizgled potpuno različitih delova sveta su: duboko ukorenjena tradicija, istorija koja seže do u daleku prošlost, karakteristike i zanimljivi običaji ljudi, i bajkoviti pejzaži koji svojom ponekad bezvremenom lepotom nalik scenografiji prate tekst”, piše Ivana Dukčević o svojoj najnovijom knjizi.

Čitamo osvrt na knjigu koji je napisala gospođa Angela Varela, direktorka Nacionalne turističke organizacije Grčke, u Srbiji:

“Kroz Ivanine fotografije, ističu se i neguju lepote Grčke. Kroz njene tekstove, čitalac postaje željan da otkrije širok spektar mogućnosti Grčke kao turističke destinacije. Ivana Dukčević je umetnica koja komponuje slike i osećanja, koja zajedno podstiču ljude da sanjaju. Nadam se da ćemo i ubuduće sarađivati, i pomoći srpskom narodu da otkrije neočekivane i manje poznate delove Grčke, tokom svakog godišnjeg doba. Hvala, Ivana!”

Ivana Dukčević

Ivana Dukčević rođena je u Beogradu, gde je završila Fakultet primenjenih umetnosti i dizajna. Ljubav prema fotografiji i umetničku crtu nasledila je od oca, koji je od njenog najranijeg detinjstva fotografisao i potom crno-bele fotografije pravio u kućnoj laboratoriji za izradu fotografija, dok je ljubav prema putovanjima nasledila od majke. Od ranog detinjstva, putovala je svetom sa roditeljima. Ivana je autorka preko stotinu putopisa za veliki broj štampanih i online magazina, i dvanaest knjiga u formi turističkih vodiča, čiji je autor teksta i fotografija. Autorka je prve knjige “Umetnost putovanja”, čiji je ova knjiga nastavak.

Njene priče i putopisne fotografije objavljuju National Geographic / Srbija, Politikin Magazin, Javni servis, i drugi, a njena fotografija karijatida u Atini dobila je Prvu nagradu Narodnog muzeja u Beogradu, na konkursu za Najbolju arheološku fotografiju. Koautor je novog izdanja knjige-vodiča o Srbiji na engleskom jeziku, u izdanju britanskog izdavača Bradt Travel Guide. Dobitnik je nagrade za dizajn Muzeja primenjenih umetnosti u Beogradu, na Oktobarskom salonu. U Beogradu i ostatku Srbije, održala više predavanja o svojim putovanjima, praćena autorskim fotografijama. Autor je internet stranica www.umetnostputovanja.rs. Radi kao profesor umetnosti i dizajna sa istorijom umetnosti, u dve britanske internacionalne srednje škole u Beogradu, gde predaje na engleskom jeziku.

Gde kupiti

Knjiga se može kupiti u svim većim knjižarama Beograda: u lancu Laguninih knjižara Delfi, u knjižarama Vulkan (trenutno u bivšem “Mamutu”, u Sremskoj ulici), u knjižari „Roman“, kao i u knjižarama Laguna-Delfi u ostatku Srbije: Novi Sad (2), Subotica, Zrenjanin, Niš (2), Jagodina, Čačak, Kragujevac, Valjevo i Šabac.

Knjigu je moguće naručiti direktno od izdavača online, na ovom linku, i u tom slučaju biće dostavljena u bilo koji deo sveta.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i LinkendIn nalogu

 

 

 
 

 

 

 

7 komentara

Click here to post a comment

KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Austrijski filmski festival 2024

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .