Kultura Vizuelna Umetnost

Izložba “Dostojno Dostojevskog” Teodore Stojanović u Galeriji DOB

MediaSfera

 

 

 Galerija Doma omladine Beograda

Od 1. do 13. februara 2022. 

Menjajući mikrolokacije svog bivstvovanja, sužavajući ili šireći svoj životni prostor i otvarajući ili zatvarajući sebe u tom prostoru, čovek pokušava da svet iz sebe prenese u spoljašnjost, da iskustvu, znanju i verovanju stvori pojavni oblik, da ga opredmeti. U izložbi “Dostojno Dostojevskog” Teodora Stojanović nastoji da svoja verovanja i shvatanja o liku i delu Dostojevskog pretoči u prostor, a lični utisak prenese na posmatrača.
Inspirisana egzistencijalističkom poetikom Dostojevskog, osećanjima skučenosti i teskobe, atmosferom bezizlaznosti i besmisla u kojima se junaci njegovih dela nalaze, ali i njihovim vitalizmom u smislu traganja za rešenjem, za izlaskom iz paklenih krugova u kojima su zatočeni, umetnica transponovanjem takvog ambijenta osmišljava prostor.
Ona postavlja zidove u koje će pojedinac sigurno udarati, često iz običnog inata, ali zidove koji ga neće zaustavljati, već koji će anticipirati pronalaženje izlaza iz lavirinta. Teodora takođe stvara i kutak u kojem pojedinac može da se nastani, ispunjava ga sobom, i može da ga osetiti svojim.
I to ne bilo koji kutak, već onaj koji će omogućiti da sadržaj, tj. knjiga, govori o sebi a ne o kontekstu u kome se nalazi, ne o prostoru. I da prostor govori o sebi a ne o sadržaju koji ga ispunjava. Onaj kutak u kome će čovek govoriti o sebi i biti sadržaj… drugome čoveku i drugoga čoveka.

Teodora Stojanović 

Rođena je 1995. u Despotovcu. Po završetku jezičke gimnazije “Svetozar Marković” u Jagodini, upisuje Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu.

Krajem četvrte godine studija, započinje rad na dizajnu kolekcije nameštaja za mladu američko-azijsku kompaniju “The Chien – House of designers”. Diplomirala je 2018. i iste godine upisuje master akademske studije na Fakultetu primenjenih umetnosti, pod mentorstvom prof. Aleksandra Mijatovića. Tokom studija razvija ideju o transponovanju sećanja i osećaja u arhitekturu. Odlučuje se za književnost kao inspiraciju, koja će postati polazišna tačka u oblikovanju enterijera.

U međuvremenu putuje po Evropi i Aziji, gde se bavi grafičkim dizajnom i dizajnom nameštaja. U maju 2020. odlazi na Tajvan i radi u fabrici dečjeg nameštaja na poziciji dizajner nameštaja. U septembru 2020. završava master studije i nastavlja da se razvija u istoj oblasti. U martu 2021. pohađa predavanja na “Sustainable Interior Design Week” UGREEN-Green Building School i radi kao predavač na “Oxford Akademija” pri kursu za dizajn enterijera i nameštaja.

Godine 2021. upisuje doktorske studije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, Univerziteta umetnosti u Beogradu, i postaje saradnik u nastavi-demonstrator. Trenutno živi i radi u Beogradu, zaposlena kao dizajner enterijera i nameštaja u dizajn studiju “Laura”. Iza sebe ima više izvedenih projekata dizajna enterijera i nameštaja. Od 2011. izlaže na brojnim grupnim i samostalnim izložbama.

*****************

Galerija Doma omladine Beograda

Radno vreme: utorak-subota od 12:00 do 21:00;

nedeljom od 12:00 do 18:00; ponedeljkom Galerija ne radi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i LinkendIn nalogu

 

 Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .