Fenomeni

Revolucionarno otkriće o poreklu života na Zemlji

MediaSfera

 

 

 

 

Baveći se jednim od najdubljih pitanja u biologiji, tim naučnika otkrio je strukture proteina koje bi mogle biti odgovorne za poreklo života u premordijalnoj supi drevne Zemlje, što se odnosi na elemente koji su bili prisutni na Zemlji u trenutku nastanka života.
Istraživače je zanimalo kako je primitivan život mogao da nastane na našoj planeti od jednostavnih, neživih materija. Pitali su se koja svojstva definišu život kakav poznajemo i zaključili da je bilo čemu živom potrebna sposobnost da sakuplja i koristi energiju iz izvora kao što su Sunce ili hidrotermalni izvori.
U molekularnom smislu, to bi značilo da je sposobnost mešanja elektrona bila presudna za nastanak života. Pošto su najbolji elementi za prenos elektrona metali i s obzirom na to da većinu bioloških aktivnosti sprovode proteini, istraživači su odlučili da istraže kombinaciju ova dva – proteine koji vezuju metale.
Oni su uporedili sve postojeće strukture proteina koje vezuju metale da bi uspostavili bilo koje zajedničke karakteristike, na osnovu pretpostavke da su ove zajedničke karakteristike prisutne u proteinima predaka i da su raznovrsne i prenete da bi se stvorio raspon proteina koje vidimo danas, piše portal „Sajens dejli“.
Za evoluciju proteinskih struktura potrebno je znati kako su novi oblici nastali iz prethodno postojećih, tako da su istraživači napravili kompjuterski program koji je otkrio da je velika većina trenutno postojećih proteina koji vezuju metal donekle slična, bez obzira na vrstu metala za koji se vezuju, organizama od kojih potiču ili od funkcije dodeljene proteinu u celini.
„Videli smo da su jezgra postojećih proteina koja vezuju metal zaista slična iako sami proteini možda nisu“, navodi vodeća autorka studije, Jana Bromberg, profesorka na Odeljenju za biohemiju i mikrobiologiju na Univerzitetu Ratgers.
„Takođe smo videli da su ova jezgra koja vezuju metal često sastavljena od ponovljenih podstruktura, poput ‘Lego’ kocki. Zanimljivo je da su ovi blokovi pronađeni i u drugim delovima proteina, ne samo u jezgrima za vezivanje metala, već i u mnogim drugim proteinima koji nisu uzeti u obzir u našoj studiji. Naši nalazi ukazuju da je preuređenje ovih malih građevinskih blokova možda imalo jedan ili mali broj zajedničkih predaka i dovelo do čitavog niza proteina i njihovih funkcija koje su trenutno dostupne – odnosno života kakav poznajemo“, dodaje profesorka.
„Imamo vrlo malo informacija o tome kako je nastao život na našoj planeti, a naš rad doprinosi razjašnjenju“, istakla je profesorka Bromberg, čije se istraživanje fokusira na dešifrovanje DNK molekularne mašinerije života.
„Ovo objašnjenje bi takođe moglo potencijalno da doprinese našoj potrazi za životom na drugim planetama i planetarnim telima. Naš pronalazak specifičnih strukturnih gradivnih blokova takođe je verovatno relevantan za napore sintetičke biologije, gde naučnici imaju za cilj da iznova konstruišu specifično aktivne proteine“, objašnjava prof. Jana Bromberg.
Studija, koju je finansirala Nasa, uključila je i istraživače sa Univerziteta u Buenos Ajresu.
Studija je objavljena u časopisu Sajens advansis (Science Advances).

Izvor: Sputnik

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i LinkendIn nalogu

 

 Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .