Vruće teme

Ko drži „osigurač“ prodaje kompleksa Boško Buha

MediaSfera

 

Foto: Wikipedia

 

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ na Jabuci kod Prijepolja, kulturno dobro od izuzetnog značaja, opet je, posle tri godine, predmet prodaje, a javno nadmetanje zakazano je za petak.Tako je odlučila Agencija za licenciranje stečajnih upravnika da bi se naplatio dug Ugostiteljsko-turističkog preduzeća „Putnik“, koje je u stečaju, a kome kompleks pripada. Iz Ministarstva kulture za N1 kažu da su od nadležnih institucija zatražili obustavu prodaje.
Hoće li mesto sećanja na svu decu koja su poginula boreći se protiv fašizma izbrisati detonacija licitacije? Memorijalni kompleks „Boško Buha“ na Jabuci kod Prijepolja već izgleda kao da je bombardovan, jedno je od najugroženijih kulturnih dobra u Evropi, ali se na spomenike od izuzetnog značaja cene, valjda, nikada ne kače.

„Verujemo da je nemoguće prodati Memorijalni kompleks Boško Buha, jer je to do te mere apsurdno i poražavajuće i poništilo bi sve velike reči o tome kako nam je bitna prošlost i kako nam je stalo do važnih oslobodilačkih tradicija“, kaže Sanja Petrović Todosijević sa Instituta za noviju istoriju Srbije.

Ponavlja se 2019. godina. I tada je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika zbog duga preduzeća Putnik, kome pripada kompleks, oglasila javno nadmetanje sa „Boškom Buhom“ u stečajnoj masi. Tada ga je spasila peticija koja se potpisivala širom bivše Jugoslavije. Građani i danas traže da ga država iskoristi pravo preče kupovine i da kompleks obnovi.

„Da sada ne licitiram, ali mislim da su to za državu smešna sredstva“, kaže za N1 Petrović Todosijević.

„Najmanje što možete danas, kao odgovorni donosioci odluka, jeste da odmah sprečite ponovo aktuelizovanu ideju otuđivanja ovog zajedničkog nasleđa jer je poštovanje i očuvanje Memorijalnog kompleksa posvećenog Bošku Buhi i drugim mladim borcima, koji su svoje živote dali u Drugom svetskom ratu, i više nego obaveza“, zatražili su iz Društva konzervatora Srbije.

Taj memorijalni kompleks izgrađen je 1974. godine donacijama građana iz više od 350 gradova SFRJ. Služio je kao letnji kamp, zimsko odmaralište, za ekskurzije, rekreativnu nastavu, posećivalo ga je dnevno na hiljade đaka iz bivše Jugoslavije.

Pitali smo Ministarstvo kulture da li će nešto preduzeti i kada.

„Obratili smo se Republičkoj direkciji za imovinu i Ministarstvu finansija, kao nadležnim organima za sprovođenje Zakona o javnoj svojini, da hitno reaguju i preduzmu odgovarajuće mere kako bi se obustavila prodaja. Zakon predviđa da kulturna dobra u javnoj svojini ne mogu biti predmet prinudnog izvršenja, niti se otuđiti iz javne svojine“, odgovorili su.

Javno nadmetanje sa početnom cenom od 44,5 miliona dinara zakazano je za petak, 28. januar. Hoće li ispasti bomba iz ruke Boška Buhe?

Društvo konzervatora: Sprečiti prodaju Memorijalnog kompleksa “Boško Buha”

Društvo konzervatora Srbije uputilo je u petak pisma nadležnim institucijama sa apelom da hitno reaguju i zaustave proces javnog licitiranja i prodaju zemljišta i objekata Memorijalnog kompleksa “Boško Buha” na Jabuci, a koji su zakazani za 28. januar 2022. godine.

„Ovaj kompleks, kao kulturno dobro od izuzetnog značaja, nepokretnost je koja trenutno pripada Ugostiteljsko turističkom preduzeću “Putnik Prijepolje”. Ovom akcijom DKS se pridružuje dosadašnjim aktivnostima okupljenih oko Inicijative za obnovu memorijalnog kompleksa “Boško Buha” u sprečavanju trajnog otuđenja i, verovatno, bespovratnog uništenja jednog izuzetno važnog mesta sećanja na najveća stradanja mladih boraca u Drugom svetskom ratu i mesta učenja novih mladih generacija najvećim vrednostima“, navodi se u saopštenju.

Pismo je upućeno Ministarstvu kulture i informisanja, Ministarstvu za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture, Zavodu za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika, Stečajnom upravniku Miloradu Simoviću i predsedniku Opštine Prijepolje.

DKS je u pismu istaklo da je neprijatno iznenađeno činjenicom da se oglas za prodaju ovog znamenitog mesta od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju ponovo našao na sajtu Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, „iako se široka stručna i opšta javnost već jasno izjasnila da je takvo postupanje neprihvatljivo.“

„Podsećamo Vas da je, nakon niza akcija u toku 2019. i početkom 2020. godine koje je organizovalo više različitih udruženja i pojedinaca, kao i peticije građana „Sprečimo prodaju Memorijalnog kompleksa Boško Buha“, istovetan postupak već bio obustavljen. Niz konstruktivnih sastanaka i razgovora rezultirali su i započetim radom stručnjaka na istraživanju arhivske građe i izrade neophodne tehničke dokumentacije u cilju sanacije objekata u okviru kompleksa. Stvoren je široki konsenzus oko ideje da Memorijalni kompleks ponovo bude u vlasništvu države, te konačno pronađe i odgovarajući model za njegovu buduću upotrebu“,  ističe Društvo konzervatora.

Dodaje i da je taj prostor sa objektima i obeležjima koji se sada ponovo nalazi u oglasu za prodaju kao stečajna masa preduzeća „Putnik Prijepolje“, jedan od najznačajnijih memorijalnih kompleksa Republike Srbije, ako ne i bivše Jugoslavije. Podignut je 1974. godine uglavnom dobrovoljnim prilozima iz cele nekadašnje države, a poseban je kuriozitet da su u odvajanju sopstvenog novca za izgradnju učestvovala i sama deca kroz takozvani „pionirski dinar“.

„Narodni heroj Boško Buha zbog svoje izuzetne hrabrosti i neustrašivosti, a kao simbol borbe i stradanja svih mladih u antifašističkim borbama tokom Drugog svetskog rata, zaslužio je i zadužio buduće generacije na sećanje makar kroz ovaj kompleks na Jabuci. Najmanje što možete danas, kao odgovorni donosioci odluka, jeste da odmah sprečite ponovo aktuelizovanu ideju otuđivanja ovog zajedničkog nasleđa jer je poštovanje i očuvanje Memorijalnog kompleksa posvećenog Bošku Buhi i drugim mladim borcima, koji su svoje živote dali u Drugom svetskom ratu, i više nego obaveza.“

Društvo konzervatora Srbije se snažno protivi prodaji Memorijalnog kompleksa „Boško Buha“ i zahteva od svih nadležnih institucija, a pre svih Ministarstva kulture i informisanja i Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja da učine sve u svojoj moći da se ovaj proces zaustavi, „da iskoriste zakonsko pravo preče kupovine kulturnog dobra, a kao strukovno udruženje nude svu podršku i pomoć u daljim aktivnostima na pronalaženju odgovarajućeg rešenja za revitalizaciju kompleksa i vraćanje prvobitne namene – rekreativne i edukativne aktivnosti dece i mladih.“

Izvor: N1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i LinkendIn nalogu

 Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .