Vruće teme

Njujork tajms o vijetnamskim radnicima u Linglongu

MediaSfera

 

Foto: N1

 

„Očajni uslovi za vijetnamske radnike koji grade fabriku vrednu 900 miliona dolara pokazuju ponor između obećanih ulaganja iz Kine i mračne realnosti na terenu“, piše Njujork Tajms o fabrici Linglong u Zrenjaninu.
Novinar Njujork Tajmsa uverio se u ono što neki mediji pišu već mesecima o neljudskim uslovima u kojima rade radnici Linglonga u Zrenjaninu. Bez toplog smeštaja, kupatila, ponekad hrane i slobodnih dana, oni se bore da zarade nešto novca kako bi se vratili u svoju domovinu, prenosi Nova.rs.

Jedan od radnika, koji je zbog eventualne odmazde poslodavaca želeo da ostane anoniman, rekao je za Njujork Tajms da je on samo želeo da ode na Zapad da bi promenio svoj život. Promenu je i doživeo, ali nažalost samo na gore.

Kao pakao na zemlji

„Ispostavilo se da je posao u Srbiji, jednoj od najsiromašnijih evropskih zemalja, gde radi u fabrici guma u Zrenjaninu postao simbol ponora između obećanih ulaganja iz Kine i mračne realnosti na terenu. Iako je proglašena kao najveća kineska investicija u Evropi, fabrika Linglong vredna 900 miliona dolara, sada je magnet za kritiku vlade Srbije koju protivnici optužuju za potčinjavanje Kini. Radnici kažu da su standardni problemi poput trgovine ljudima, da su uslovi nalik zatvoru i da se zloupotrebljava životna sredina“, piše list.

Bivši radnik iz Vijetnama opisao je uslove rada u Srbiji kao „opasne i jadne“ i podvukao da je bio smešten u oronuloj kolibi prepunoj drugih radnika, te da su ga maltretirali kineski nadzornici.

„Njujork Tajms“ piše da je pitanje životne sredine zadalo „ozbiljnu glavobolju“ Vučiću, koji je pretrpeo kritike Evropskog parlamenta zbog svojih odluka, ali i koji se svake nedelje suočava za protestima širom zemlje.

„Kineske investicije uključuju čeličanu u blizini glavnog grada Srbije, rudnik u Boru, a sve je to podstaklo bes naroda. Iako se u provladinim medijima hvale kineske investicije, kod brojnih građana Srbije ovakve investicije predstavljaju sinonim za degradaciju životne sredine. Radnici su bili uplašeni da će im oduzeti pasoše i staviti ih u „moderno ropstvo'“, piše poznati list.

Jedan od radnika koji je više od 15 godina radio za različite kineske kompanije u Koreji, Kuvajtu i Tajvanu, rekao je da nikada nije doživeo tako loše uslove kao na gradilištu Linglonga u Srbiji.

„Ovo je kao pakao na zemlji“, podvukao je radnik koji je dodao da su se uslovi nešto poboljšali poslednjih nedelja.

„Mnogi radnici sada žive u dvospratnom betonskom bloku ograđenom metalnom ogradom, a nadgleda ih obezbeđenje iz Srbije. Jedan vijetnamski radnik, koji je isto želeo da ostane anoniman, kazao je da deli malu sobu sa još sedmoro drugih kolega, te da je njihova kuhinja puna pacova. Iako je plata od 900 dolara veća od one koju mogu da zarade u Vijetnamu, često je isplaćivana sa zakašnjenjem i u nešto manjem iznosu ukoliko je radnik bio bolestan, slobodan ili jednostavno bilo loše vreme“, piše Njujork Tajms.

Uslova rada nalik zatvoru i zloupotrebe životne sredine

Proglašena najvećom kineskom industrijskom investicijom u Evropi, fabrika Linglong tajer vredna 900 miliona dolara sada je povod za kritiku srpske vlade koju optužuju za potčinjavanje Kini bez pitanja. Radnici i aktivisti kažu da se ta kompanija pravi probleme poput trgovine ljudima, uslova rada nalik zatvoru i zloupotrebe životne sredine.

U Zrenjaninu radi oko 400 Vijetnamaca, uz još stotine Kineza, koji dobijaju veće plate i bolje uslove života, kažu radnici i lokalni radnički aktivisti. Radnik iz Vijetnama opisao je uslove rada u Srbiji kao „jadne i opasne” i rekao da je bio smešten u oronuloj kolibi punoj drugih vijetnamskih radnika kao i da su suočeni sa maltretiranjem od strane kineskih nadzornika.

Srbija tvrdi da je ova kineska investicija pomogla da se dostigne ekonomski rast od sedam odsto prošle godine, među najvišim u Evropi. Međutim, stanje sa radnicima u Linglongu unazadilo je višegodišnje napore Srbije na putu ka Evropskoj uniji.

To pitanje pogoršalo je najveću političku glavobolju predsednika Srbije Aleksandra Vučića – gnev javnosti zbog projekata koji su štetni po životnu sredinu. Desetine hiljada ljudi protestovale su protiv anglo-australijske kompanije Rio Tinto što je primoralo vladu da poništi dozvole za projekat.

Uprkos pohvalama Pekinga u provladinim srpskim medijima, Kina je u očima mnogih Srba odgovorna za degradaciju životne sredine, piše američki list prenosi Politika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i LinkendIn nalogu

 
Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .