Muzika

Izdvajamo iz muzičkog programa Kulturnog centra u Beogradu

MediaSfera

 

Početak 2022. godine muzički program Kulturnog centra Beograda obeležiće koncertima iz ciklusa Koncerti u Galeriji od kojih se posebno izdvajaju koncerti u Svečanoj sali Skupštine grada.
U sredu, 26. januara u 20 sati u Svečanoj sali Skupštine grada nastupiće Uki Ovaskainen, jedan od najaktivnijih pijanista u Srbiji. Kao pijanista i kamerni muzičar Ovaskainen održi preko 100 koncerata godišnje. Ovom prilikom izvešće Šubertovu Sonatu u Ge–duru i Šumanovu Fantaziju u Ce–duru, obimna i emotivno raskošna romantičarska dela, koja predstavljaju veliki izazov za svakog pijanistu. Za našu publiku ovo će biti jedinstvena prilika da oba dela čuju na istom koncertu.

Uki Ovaskainen-jpg

Uki Ovaskainen je laureat, kao i dobitnik specijalne nagrade Kontemporanea i nagrade publike, na takmičenju Premio Haen u Španiji. Redovno nastupa kao solista i kamerni muzičar u Srbiji, kao i širom Evrope. Održao je koncerte na prestižnim festivalima kao što su Savremeni likovi pijanizma Mariinskog tetra, Hagen Open, Međunarodni festival muzike u Burgosu, Dijabeli leto u Maceu, Koncerti u dvorcu Vajlburg, Zlatni dani Kopenhagena, Međunarodna nedelja pijanizma u Espou. Izveo je na Kraljevskom danskom konzervatorijumu u Kopenhagenu jedinstvenu seriju od 8 resitala sa različitim programom u toku samo 11 dana. Svirao je, između ostalog, kao solista sa simfonijskim orkestrom Marinskog teatra u Sankt Peterburgu i Filharmonijom Kopenhagena u Velikoj sali Tivolija. Snimio je ulogu korepetitora baleta Kirov u filmu Rejfa Fajnsa Bela vrana. Angažovan je kao oficijelni klavirski saradnik na Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine u Beogradu. Takođe je angažovan u nastavi na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu kao samostalni umetnički saradnik na katedri za gudačke instrumente.

U petak, 28. januara u 20 sati u Svečanoj Sali Skupštine grada održaće se koncert pod nazivom Vokalna muzika Ivana Jevtića – veče solo pesama za sopran i klavir. Odabrana vokalna dela Ivana Jevtića nastala u rasponu od 50 godina (od 1971. do 2021. godine) tumačiće jedna od najboljih soprana mlađe generacije Evgenija Jeremić i renomirana pijanistkinja Natalija Mladenović, a kao gosti pridružiće im se flautistkinja Sanja Marić i trubač Jovan Savić.

Ivan_Jevtic_jpg

Kompozitor i akademik Ivan Jevtić je rođen u Beogradu, gde je studirao kompoziciju na Muzičkoj akademiji u klasi profesora Stanojla Rajičića. Diplomirao je 1971, a magistrirao 1973. godine. Nastavio je usavršavanje na Pariskom nacionalnom konzervatorijumu za muziku u klasi Olivijea Mesijana, a nakon toga i u Beču, kod Alfreda Ula na Visokoj školi za muziku. Od 1978. godine živi i radi kao slobodni umetnik. Laureat je brojnih konkursa za kompoziciju. Dela Ivana Jevtića su izvođena od strane eminentnih muzičkih umetnika u skoro svim zemljama Evrope, Severnoj i Južnoj Americi, Rusiji, Japanu i Kini. Napisao je više od 100 kompozicija u oblasti kamerne, koncertantne i simfonijske muzike. Njegova dela su su objavila tri poznata francuska izdavača: A. Leduc, G. Billaudot i Chant du Monde, kao i švajcarski izdavač Éds. Bim. Godine 2003. je izabran za Dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti.

Na ovom koncertu, publika će imati priliku da čuje njegova dela na stihove Stevana Raičkovića, Ane Moralić, Vjere Vukšić Vitošević, Milane Piletić i Elizabet Ule koji su ostavili snažan utisak na kompozitora i nadahnuli ga da ih izrazi muzičkim jezikom.

Evgenija Jeremić je laureat mnogih nacionalnih i međunarodnih takmičenja. Od nagrada koje je osvojila tokom školovanja izdvajaju se: prve nagrade na 2. Međunarodnom takmičenju Elena Nikolai (Bugarska) i 43. Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine (Srbija), kao i nagrade i zvanja laureata na takmičenjima Nikola Cvejić (Ruma), Lazar Jovanović (Beograd) i Petar Konjović (Beograd). Kao solista je nastupala sa ansamblima Hor i SO Radio televizije Srbije, Beogradska filharmonija, Beloruska filharmonija, orkestar Plovdivske opere, Orkestar Opere iz Brašove, Umetnički ansambl Stanislav Binički i Niška filharmonija. Godine 2015. dobila je nagradu revije klasične muzike Muzika klasika za najmlađeg izvođača godine. U Minsku, 2016. godine dodeljena joj je međunarodno priznata nagrada Belbrend u kategoriji za solo pevanje, a 2019. godine nagrada UMUS-a za najuspešnijeg mladog umetnika u 2018. godini.

Pijanistkinja Natalija Mladenović je završila Moskovski državni konzervatorijum Čajkovski i magistrirala na FMU u Beogradu. Nastupala je širom nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, Nemačke, Švajcarske, Francuske, Bugarske, Danske, Crne Gore, Hrvatske i Srbije. Kao solista nastupala je sa orkestrom Samarske filharmonije i orkestrom RTS-a, pod upravom Angela Šureva i Bojana Suđića. Učestvovala je u izvođenju opere „Zora D.“ i „Maratonci“ Isidore Žebeljan. Bila je klavirski saradnik na Javnom času, koji je održao u Beogradu Miša Majski. Učestvovala je na festivalima: BEMUS, NOMUS, NIMUS, Čelo festu, Međunarodnoj tribini kompozitora. Bila je angažovana kao oficijelni klavirski saradnik na takmičenju Muzičke omladine. Zaposlena je kao viši umetnički saradnik na Katedri za gudačke instrumente Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Ulaz na koncert je slobodan, ali je zbog ograničenog broja ljudi koji mogu boraviti u zatvorenom prostoru, potrebno rezervisati mesto na damjana.njegic@kcb.org.rs ili telefonom na 011 2622 058.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i LinkendIn nalogu

 
Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .