Eksplozija mašte Kolumne

Jovana Ješić: Žrtveno jagnje i heroj nacije

MediaSfera

 

 

Novak Đoković.

Broj jedan u tenisu. I tako je već punih 355 nedelja.

I tema broj jedan u svetu. I tako je već više od nedelju dana.
Verujem da svi znate i da svi makar površno pratite ono što se dešava u Australiji po pitanju Novaka Đokovića.

Ja, naravno, pratim i to vrlo pomno. Ne znam koliko dugo traje sve ovo, jer su mi se od suđenja koje sam pratila celu noć dani pomešali.

Javnost u Srbiji, a i u svetu, je podeljena na dva tabora.

Jedan tabor čine oni koji podržavaju Novaka i od samog početka mu veruju, pružaju ljubav i nadaju se da će ove godine u Melburnu dva puta pobediti – prvo politiku koja je protiv njega, a onda i protivnika na teniskom terenu.

Drugi tabor čine oni koji podržavaju Novaka, tj. njegov teniski uspeh, ali ne podržavaju njegov izbor da se ne vakciniše i smatraju da treba da snosi zakonske posledice zbog tog svog izbora.

Vakcinacija je slobodan izbor pojedinca. Novakova odluka je da se do ovog trenutka ne vakciniše, možda će se sutra, prekosutra, za mesec dana vakcinisati. A možda neće uopšte. Odluka je na njemu. Na tu odluku niko ne može da utiče. Stručnjaci mogu da ga posavetuju, kao što su posavetovali i sve nas. Ali odluka je na njemu. Tako da, ovaj drugi tabor koji nije stručan nema prava da tera bilo koga, a samim tim mislim i na Novaka, da se vakciniše. Niti taj drugi tabor ima prava da mrzi nevakcinisane građane.

Isti taj drugi tabor spominje Novakov pozitivan test i njegova kretanja posle toga i optužuju ga za svesno širenje virusa. Tome se ne bih preterano bavila, Novak je to objasnio u svom saopštenju juče. Samo želim da kažem tom drugom taboru da Novakov test, kao i svi naši testovi imaju nekoliko vremena, tj. protokola: vreme 1 – trenutak uzorkovanja, vreme 2 – završen test u laboratoriji i tako dalje. Tako da to vreme koje smo svi videli na Novakovom testu nije pravno relevantno za obavezu samoizolacije.

Uostalom, Novak nije jedini teniser koji je dobio medicinsko izuzeće, ali je jedino on mučen. Ako je bilo bilo kakvih problema sa Novakovim papirima i vizom to je moglo sve detaljno da se pročešlja dok je on u samoizolaciji u pristojnom hotelu ili u kući koju je iznajmio, a ne tako što će ga kao teroristu ili najvećeg svetskog neprijatelja strpati u “hotel” odnosno u pritvor za migrante sa neadekvatnim uslovima i sa neadekvatnom hranom.

Sad već zvučim kao advokat, a ja to nisam.

Novak ima svoje advokate i pravni tim koji je i koji će sve činjenice izneti nadležnim organima. Ono što ja želim da kažem, jeste da je u ovom trenutku važno stati uz Novaka i biti mu podrška. Zato što je on žrtva politike i ljudi koji ga ne vole zato što je najbolji u svom poslu. Samo ću vas podsetiti da je Novak donirao novac Australiji za vreme požara. Novak je otvorio bezbroj vrtića u Srbiji, finansirao projekte u Srbiji, donirao respiratore Srbiji u borbi protiv korona virusa. Novak Đoković gde god da se našao promovisao je Srbiju na najlepši mogući način i isticao je to što je iz Srbije. Novak je govorio o bombardovanju njegove zemlje, o sebi kao detetu rata kome je bio cilj da bude broj 1 u tenisu, a to je i postao. Novak Đoković se bori za slobodu, ne samo svoju, već za slobodu svakog pojedinca. Sloboda, da sami odlučujemo, biramo, da se slobodno izražavamo i krećemo.

Svi znamo koliki je čovek Novak Đoković.

Možda su neki od vas to zaboravili, jer ste zabrinuti za svoje bližnje i dosta vam je ove pandemije izazvane korona virusom koja traje gotovo tri godine. I meni je dosta. Želim da se život vrati u normalu. Želim da sve bude kao pre. Želim da skinem masku. Ali ipak ne upirem prst u nevakcinisane. Ne krivim njih što sve ovo i dalje traje, jer nisu krivi oni. Nije odgovornost samo na pojedincu. Odgovornost je i na onima koji donose mere, koje uglavnom do sada nisu dale dobre rezultete.

Novak Đoković nije kriv što pandemija i dalje traje.

Novak Đoković je samo čovek. Čovek koji voli tenis. Čovek koji je najbolji u svom poslu. U tenisu. Već punih 355 nedelja. Novak Đoković je Srbin. Novak Đoković je teniser, ali pre svega pravoslavac kako to i sam ističe. Novak Đoković je naš ponos. Novak je čovek koji je svima nama doneo puno radosti. Novak je sada povređen, verovatno i tužan i ljut u isto vreme. Novak će sve svoje emocije usmeriti ka cilju da još jednom pobedi Australiju. I sigurno hoće. U Melburnu je uzeo 9 pehara, 10. čeka na njega. Na nama je da navijamo. Kakav god da bude rezultat, Novak će se iz Australije vratiti bar sa jednom pobedom. Pobeda nepravde. A nadamo se da će se vratiti i sa peharom.

Novak Đoković je naš pobednik, žrtveno jagnje i heroj nacije!

 


Jovana Ješić


Rođena je 20.01.2001. godine u Beogradu. Studentkinja novinarstva koja kroz tekstove promoviše svoj pogled na svet. Radi kao novinarka Original magazina i PR književnice Ljiljane Šarac. Hobi joj je pisanje, u slobodno vreme čita knjige i bavi se preduzetništvom. Promoviše svoj pogled na svet i oplemenjuje čitalački um tekstovima koje piše. Voli da putuje. Ima svoju stranicu: https://jovanajesic.wordpress.com/KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .