Vizuelna Umetnost

Izložba „Nigde određeno“ otvara 57. izlagačku sezonu Galerije DOB-a

MediaSfera

 

 

Samostalna izložba umetnika Konstantinosa Patelisa Milićevića pod nazivom „Nigde određeno“, prva je postavka u novoj, 57. izlagačkoj sezoni Galerije Doma omladine Beograda. Biće otvorena u utorak, 18. januara u 19 časova, a posetioci će moći da je posete do 30. januara. Kustoskinja izložbe je Jovana Trifuljesko. 
Izložba „Nigde određeno“ 

Predstavlja svojevrsnu aluziju na univerzalnost problema kojima se umetnik bavi. U ovom neodređenom mestu gde smo nemoćni pred birokratijom, otuđeni jedni od drugih, ali i od sebe samih, tamo gde se igramo da je sve u redu, Konstantinos Patelis Milićević preuzima ulogu aktivnog posmatrača. Hipersenzitivan na svoje okruženje, on izdvaja scene iz gradskog prevoza, sistemske frustracije i globalne probleme, koji su puka svakodnevnica velikom broju ljudi. Njegovi radovi imaju potencijal da dotaknu sve nas, i ukazuju na teme koje se svih nas tiču.

Najčešće polazeći iz ličnog iskustva, anegdotalnog i sirovog, kroz transformaciju dela, oni polako postaju primenjivi na svakoga.Situacije za koje verujemo da samo moramo nekako da preživimo, stvari koje se nemo trpe, Konsantinos Patelis Milićević slaže u jedan koncept koji je lak za razumevanje, duhovit, ali uvek kontemplativan. Dajući postament i velike razmere malim stvarima na koje smo svi već navikli, on nas navodi da razmišljamo o strukturi društva u kojem se nalazimo i o (ne)mogućnosti izlaza.

Bespomoćnost i preopterećenost koju čovek oseća u savremenom svetu, nemogućnost pronalaska rešenja i odgovora, odražavaju se kroz anksioznost, tugu, bes. Po definiciji, ovo su izuzetno teške emocije, ali kao kontratežu Konstantinos svojim šaljivim pristupom, ostavlja utisak lagodnosti i jednostavnosti koji se oseti pri susretu sa njegovim radovima. Umetnička dela koja stvara nisu namenjena da teškom rukom obruše realnost na nas, nego suprotno, ona su tu da realnost učine podnošljivom.

Nigde određeno, zapravo predstavlja mesto gde prestaju nacionalne podele, kulturološke nesuglasice i granice zemalja. To je mesto univerzalnih problema koji nas spajaju. Gde god da živimo, faliće nam jedan papir kada krenemo u birokratski boj, pitaće nas odakle smo i čiji smo, pomagaće nam i odmagaće nam. Ono što čini ove radove posebnim je što nisu vezani za jednu naciju, jedan identitet. Oni su globalni u svom sagledavanju nepravde.

Konstantinos Patelis Milićević 

Rođen je 17.06.1997. u Iraklionu na ostrvu Krit u Grčkoj. Diplomirao je 2020. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na Vajarskom odseku u klasi profesora Mrđana Bajića i Radoša Antonijevića. Završio je Master studije 2021. godine na istoimenom fakultetu. Trenutno je student interdisciplinarnih master studija, smer Umetnost i dizajn video-igara na Univerzitetu umetnosti u Beogradu.

Dobitnik je nagrade za skulpturu „Sreten Stojanović, profesor ALU“ 2021. godine. Koristi se skulpturom kako bi na satiričan i ironičan način predstavio, često bolnu svakodnevnicu. U svojim radovima on se bavi aktuelnim društvenim problemima, ali i samorefeleksijom, međuljudskim odnosima i identitetom. U radu kombinuje raznovrsne materijale poput metala, kamena, gipsa, drveta, ali i već gotove predmete iz svakodnevnog života koje obrađuje shodno temi.Učesnik je brojnih grupnih izložbi i likovnih kolonija u zemlji.

Konkurs Galerije Doma omladine Beograda za 57. izlagačku sezonu

Održan je u periodu od 1. juna do 2. jula 2021. godine. Bio je otvoren za samostalne umetnike/ce do 40 godina starosti i kustoske izložbe/izložbene projekte iz zemlje i inostranstva. Konačnu odluku o izabranim projektima za izlaganje u Galeriji je doneo Savet Galerije Doma omladine Beograda. Na konkurs je pristiglo 98 prijava, od kojih je Savet Galerije doneo odluku o odabiru 24 projekta, koja će činiti izlagačku sezonu za 2022. godinu. Članovi Saveta Galerije Doma omladine Beograda radili su u sastavu: Predrag Damjanović, umetnik; Saša Janjić, istoričar umetnosti i nezavisni kustos; Marko Lađušić, umetnik i redovni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu; Ana Veljković, programska savetnica za savremeno kulturno i umetničko stvaralaštvo, predstavnica Sekretarijata za kulturu grada Beograda i Marta Marković, urednica likovnog programa Doma omladine Beograda. Kriterijumi kojima su se vodili članovi Saveta Galerije su: očuvanje identiteta Galerije DOB, usklađenost sa misijom i programskim ciljevima Doma omladine Beograda, rad prema i u skladu sa pravilnikom rada Galerije, podrška, podsticanje i afirmacija umetnika najmlađe generacije, jasan, razrađen i uobličen koncept, izražajan, zreo, celovit, inovativan i osoben vizuelni umetnički jezik, i usklađenost koncepta i forme umetničkog rada/projekta.

U Galeriji Doma omladine Beograda tokom naredna tri meseca izlagaće:

Teodora Stojanović: „Dostojno Dostojevskog“ / 1-13. februar 2022.
Aleksandra Đukić: „Blue narcissus“ / 14-27. februar 2022.
Anja Tončić: „Parallax“ / 1-13. mart 2022.
Sara Masnikosa: „Outside, such a lonely place“ / 15-27. mart 2022.
Milan Kujundžić: „Promenljiv 7915086874“ / 29. mart-10. april 2022.

Kompletan spisak izlagča i projekata koji će biti predstavljeni tokom 57. izlagačke sezone Galerije Doma omladine Beograda, kao i više informacija o rezultatima konkursa dostupno je na sajtu DOB.

Ulaz u Galeriju DOB je slobodan, radno vreme od utorka do subote je od 12:00 do 21:00, nedeljom od 12:00 do 18:00, a ponedeljkom Galerija ne radi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i LinkendIn nalogu

 Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .