Medijske inicijative

Član nadzornog tela za medije optužuje REM: Dva meseca bez monitoringa medija

MediaSfera

Član Privremenog nadzornog tela za medije u ime pokreta Dveri Milorad Marinković upozorio je da je Regulatorno telo za elektronske medije (REM) neažurno i sporo reagovalo na dogovorene obaveze, tako da su izgubljena dva meseca od potpisivanja Sporazuma u toku kojih nije bilo monitoringa rada medija, saopštila je ta partija.

„Protekla su dva meseca u ‘puzećoj’ opstrukciji Sporazuma i rada svih privremenih tela, pa i Privremenog nadzornog tela, a za koju najveću odgovornost snosi režim, tako da ne može nikako da se govori o šest meseci slobodnih medija pre izbora niti o uređenom biračkom spisku za predstojeći referendum, mediji nisu na adekvatan način propratili kampanju ‘Protiv’ za referendum 16. januara, niti pokrenuli javnu debatu o toj temi“, ukazao je Marinković u pisanoj izjavi.

Kako je istakao, primarni zadatak Privremenog nadzornog tela za medije, prema Sporazumu vlasti i opozicije, jeste praćenje medija, a na sednici 27. decembra, iako zakasnela, doneta je jednoglasno odluka da REM dostavlja tom telu izveštaje na nedeljnom nivou, i svi članovi iz redova REM su bili saglasni da se to učini.

Marinović je istakao da do danas nisu dostavljena bilo kakva merenja, čime je ta odluka odmah i prekršena, a da je na jučerašnjoj sednici dato obećanje da će prvi izveštaj REM, sa adekvatnim merenjima, biti dostavljen u toku naredne sedmice, i da će obuhvatati period od 1. januara.

„Dosadašnje odsustvo izveštaja na sastanku je opravdano tehničkim i kadrovskim problemima REM. To se kosi sa izjavom Olivere Zekić, datoj na sastanku sa posredinicima iz Evropskog parlamenta, da REM poseduje najbolje uslove za sve vrste monitoringa sadržaja elektronskih medija u ovom delu Evrope“, napomenuo je Marinković.

NAŠA IZDANJA

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .