Fenomeni

Otkriveno da su u Pompeji imali restoran brze hrane

MediaSfera

 

 

 

Od hiljada i hiljada arheoloških nalazišta, verovatno nismo toliko naučili o svakodnevnom životu stanovnika Rimskog carstva kao u Pompeji. Razumljivo, jer je pepeo Vezuva u velikoj meri sačuvao veliki deo tog grada u blizini današnjeg Napulja.
Nedavno je završeno iskopavanje i restauracija jednog od najzanimljivijih nalaza poslednjih godina, koji je oduševio arheologe željne da steknu uvid u način na koji su rimski podanici provodili dane.

To je verovatno najočuvaniji termopolis do sada pronađen, neka vrsta drevnog restorana brze hrane.

Od kada je pronađen 2019. godine, ovaj nalaz je izazvao senzaciju u arheološkom svetu. Nije, naravno, prvi put da se ovakav restoran nalazi na nekom od starorimskih lokaliteta, procenjuje se da ih je samo u Pompeji bilo osamdesetak.

Ali ovaj u Regiji V je izuzetno lep i praktično netaknut, sa freskama na tezgama, posudama za hranu i piće i očuvanom tezgom na kojoj se hrana držala da bi bila topla.

Nakon dvogodišnje restauracije, ova rimska zalogajnica je pripremljena za javno izlaganje, ali se procenjuje da će posetioci Pompeje moći da je vide oko Uskrsa 2022. godine.

Zahvaljujući ovom otkriću, naučnici su dodali još jedan kamenčić u mozaik priče o stanovnicima Pompeje, jer sada imaju potpun uvid u mesta na koja su pre erupcije koja je uništila grad sugrađani dolazili da se opuste, popiju vino, jedu i druže.

Restoran je okrenut na ulicu koja prolazi pored njega, a služilo se meso, voće, razne supe i čorbe, kao i vino.

Da priča bude još lepša, u posudama su pronađeni tragovi vina i raznih namirnica, a u blizini i životinjske kosti, pa se može zaključiti da su u Pompejima jeli jagnjetinu, piletinu, puževe, ribu sa raznim sosovima, najviše pasulja što jedemo i mi danas.

Pored uzimanja hrane ‘za poneti’, bilo je i sedenje u termopolisu.

Zanimljive su i freske na zidovima i na tezgi, jer svedoče da su vlasnici ovakvih lokala, kao i sadašnji, veoma pazili na uređenje enterijera. Motivi su uglavnom razne nimfe, morski konjići, gladijatorske borbe, ali i scene iz svakodnevnog života ili raznih životinja, možda i onih koje su služile u restoranu.

Izvor: 92

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i LinkendIn nalogu

 

 Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .