Putovanja

Ponovo zvoni Big Ben: Popravak sata koštao je više od 9 miliona evra

MediaSfera

 

 

Slavni londonski toranj sa satom Big Ben ponovo je počeo da se oglašava poslednjeg dana 2021. godine.
Toranj je okrenut prema reci Temzi, a poslednji je put zazvonio u 2017. godini. Naziv se koristi za ceo toranj, ali se zapravo odnosi na najveće zvono unutar njega.

Za Staru godinu zvonio je u podne, a to se ponovilo u 16, 21, 22 i 23 sati i u ponoć. Srećni prolaznici mogli su čuti njegovo zvono još tokom probi 29. i 30. decembra.

Pre nego što su ga odlučili popraviti, Big Ben je posljednji put zazvonio 21. avgusta 2017. godine. Od tada je trajalo njegovo čišćenje koje je uključivalo rastavljanje gotovo hiljadu delova, prenosi CNN.

Popravak sata koštao je nešto više od 9 miliona evra.

Big Ben je po mnogo čemu jedinstven i neponovljiv. Kada je građen zamišljeno je da bude sastavni deo Vestminsterske palate, nekadšnjeg doma britanskih kraljeva, a od pre dva veka sedišta parlamenta. Zahvaljujući svojoj lepoti i neobičnosti Big Ben je danas jedna od najvećih turističkih atrakcija Londona. Poznat je po tačnosti i zvonu.

Najveći sat na svetu

Big Ben je jedna od najvećih sat-kula sa zvonikom, na svetu. Kada je 7. sepmtembra 1859.godine, na severoistočnom kraju Vestminsterske palate, podignuta kula visoka 100 metara na njoj je postavljen sat sa zvonima. Kula se zove Sent Stivens Tauer, a Big Ben je ime zvonika koji se nalazi unutra nje. Ovaj vremešni sat i danas pokazuje tačno vreme, a savkog sata njegova zvona podsete užurbane građane Londona da zastanu i uživaju u  melodije koju stvaraju četiri zvona unutar sata.

Debeli Ben

Kula sa satom u kojoj se nalazi Big Ben podignuta je kao deo nove Vestminsterske palate, jer je stara izgorela u požaru u noći 22. okotobra 1834. godine. Građena je po nacrtu arhitekte Augustusa Pugina. Sat je osmislio Edmund Beket Denison, časovničar kraljice Viktorije. Ime je dobio po visokom državnom službeniku Bendžaminu Holu, koji je finansirao njegovu izgradnju. Interesantno je da je prvih 63 metara kule izrađeno od opeke obložene kamenom. U prevodu njegovo ime znači „Debeli Ben“, i odnosi se na najveće od četiri zvona, teško 13,5 tona.

Četiri sata

Kula ima satove okrenute na sve četiri strane sveta. Dugo je bila najveća sat kula u svetu. Najpre je postavljen mehanizam satova 1854. godine, ali sama kula je bila gotova tek četiri godine kasnije. Na poleđini svakog sata pozlaćenim slovima na latinskom jeziku piše: „Bože, čuvaj našu kraljicu Viktoriju“.

 Tačnost je njegovo ime

Kazaljka koja pokazuje sate dugačka je 2,7 metara, a ona za metara. Smatra se da je Big Ben jedan od najpozdanijih satova na svetu. U svom dugom životu Big Ben je kasnio samo nekoliko puta. I to uvek iz krajnje neobičnih razloga. Iako su nemački bombarderi u II svetskom ratu gotovo sravnili London, nisu naneli ozbiljnije štete Big Benu. U vreme rata samo jednom je stao i to zbog malenih ptica. Naime, kada se na kazaljci koja pokazuje sate zaustavilo jato čvoraka, vreme je u britanskoj prestonici «stalo» četri i po minuta.

 Vremenske neprilike

Nova 1962. godina u London je stigla sa 10 minuta zakašnjena jer je nanos snega zaustavio otkucaje Big Bena. Sat je zbog manjeg kvara na mehanizmu, kasnio još 1976. i 1997. godine. U februaru 2002. godine godine nije radio više od sat vremena.Problem se pojavio pre podne u 10.07 časiva, kada Big Ben nije više otkucavao minute. Proradio je, ali polako. Ponovo je stao u 10.20 i “štrajkovao” narednih 90 minuta. Neki navode da je “krivac” za ovo kašnjenje Big Bena neobično toplo  vreme u Londonu za to doba godine. Inženjer u Vestminsterskoj palati, koji nadgleda rad Big Bena, tvrdio je da je uzrok ovog zastoja nejasan.

Više od turustičke atrakcije

Big Ben nije samo turistička atrakcija. Mnogi ga smatraju i jednom od najinteresantnijih filmskih lokacija. Gotovo da nema filma koji prikazuje panoramu grada na Temzi, da bar u jednom kadru nema snimak vremešnog sata. Majstor horora i trilera Alfred Hičkog ovde je snimao antologijsku scenu za svoj film «39 stepenika». I danas publici dah zastaje dok se glavni junak penje po njegovom mehanizmu pokušavajući da zaustavi kazaljke.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i LinkendIn nalogu

 

 Dodaj komentar

Click here to post a comment

NAŠA IZDANJA

59. Oktobarski salon

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .