Preporučujemo

Zimski Dečji naučni kamp 2022 – Kako se saznaje svet?

MediaSfera

 

 

I ovog zimskog raspusta, Centar za promociju nauke i Odelјenje za kulturu Ambasade Mađarske, Kolegijum Hungarikum Beograd, sada već tradicionalno, po četvrti put organizuju zimski Dečji naučni kamp – DNK. Ove godine kamp počinjemo malo ranije, 17. januara, i družimo se sve do 21. januara.
Bavićemo se društvenim i humanističkim naukama i to u virtuelnom prostoru. Prijave za zimski DNK počinju 27. decembra, biće objavlјene na sajtu Elementarijum i traju do 10. januara. Program je, naravno, besplatan, ali su prijave obavezne i vrše se isklјučivo onlajn, na linku u dnu teksta.

Ove godine ćemo ući u tajne našeg uma i našeg društva. Pokušaćemo da otkrijemo kako se to saznaje svet, iz ugla nas samih i iz ugla nas kao društva, ali ćemo se pitati i kako funkcioniše svet, nešto što i mi odrasli ne razumemo baš uvek. Postavlјaćemo pitanja kao što su „Šta je igra?“, „Gde stanuje moć?“, „Šta je dobro a šta loše?“, „Šta psi mogu da nam kažu?“.

Možda nećemo dobiti odgovore na sva, ali ćemo sigurno naučiti kako bi to naučnici mogli da saznaju. Kao i svake godine, sa nama će biti i dežurni naučnici koji će nam pomoći da uronimo u svet nauke, kroz psihologiju, filozofiju, sociologiju i druge srodne nauke, kao i naučni demonstratori sa kojima će deca lakše shvatiti nauku.

Najvažnije je da deca u društvu vršnjaka na zanimlјiv i interaktivan način upoznaju nauku. Imaju priliku da urone svoje ruke direktno u nju. Da nešto naprave, istraže i u timovima zajedno saznaju. Usled pandemije koja je skoro zaustavila čitavu planetu (makar na neko vreme) morali smo da prilagođavamo na različite uslove – iz učionica i radionica često smo se selili u onlajn virtuelne prostore.

Kako ćemo raditi na virtuelnom kampu?

Kamp traje 5 dana,  deca se uklјučuju u svaki dan jer obrađujemo različite teme. Svako jutro započinjemo tako što se okupimo na video-pozivu, od 10 do 12 časova, kada je organizovano gostovanje naučnika koji se bave odabranom naučnom temom tog dana i razgovor sa njima.

Nakon toga sledi „razmrdavanje“ , pa razrađivanje ideja i priprema eksperimenata od strane naučnih demonstratora.

Deca će u timovima, zajedno sa naučnim demonstratorima, pripremiti dnevne istraživačke zadatke i metodologiju istraživanja koju će koristiti. Voleli bismo da podstaknemo decu da društveno-humanističke fenomene posmatraju kao uhvatlјive i dostupne, da ih analiziraju i da koriste metodologije poput posmatranja, ček-listi, intervjua, mapiranja, kreiranja upitnika, osmišlјavanja i korišćenja psiholoških testova, eksperimenata.

Potom se od podneva komunikacija sa decom preselјava u vajber zajednice. Deca su već pripremila dnevne istraživačke zadatke koje onda sami istražuju, prave, pripremaju, a naš tim je dostupan na platformi do 20 sati kada se organizuje kviz. Cilј kviza je da se deca zabave, ali i prisete i uokvire otkrića koja su tog dana saznali. Oslanjamo se na igru i pričanje priča kao glavnu i jednu od najbolјih metoda za učenje – učenje kroz direktna iskustva.

Poslednji dan kampa je predviđen za slavlјe i prikazivanje svih rezultata pa će biti organizovan samo kao devedesetominutna razmena među decom i našim timom na video-pozivu.

Kako učestvovati na DNK?

Da biste učestvovali, potrebno je da volite nauku i istraživanja i da imate uređaj sa pristupom internetu, kao i društvenim mrežama i platformama koje ćemo koristiti tokom kampa (Viber, Zoom, YouTube).

Svoje dete možete prijaviti isklјučivo putem ovog linka: https://elementarium.cpn.rs/u-centru/zimski-decji-naucni-kamp-2022-kako-se-svet/

Program je u potpunosti besplatan za sve učesnike, ali su prijave obavezne jer je broj učesnika ograničen na 500 dece. Program je organizovan i prilagođen za decu osnovnoškolskog uzrasta. Roditelјi će nedelјu dana pre početka kampa dobiti sve potrebne linkove za uklјučenje, kao i vodič za roditelјe sa odgovorima na najčešća pitanja koja ste do sada imali tokom prethodnih kampova.

Vidimo se na virtuelnom DNK. Jer nauka je super!

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i LinkendIn nalogu

 

 

 

 

 KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .