Događaji

Tribina “Beograd za početnike”: Kako je živeo, voleo i plakao Nebojša Glogovac

MediaSfera

 

 

 

Kako je živeo, voleo i plakao Nebojša Glogovac…

Gost: Aleksandar Đuričić, novinar i pisac knjige „Glogi“

Moderatorka i autorka tribine: Smiljana Popov, novinarka, autorka naučno-popularnog serijala “Beograd za početnike”

Petak, 24.12.2021. u 18.30h

Galerija 73, Požeška 83a, Banovo Brdo

 

Zašto je odbio Anđelinu Džoli, a prihvatio da bude Draža Mihailović, šta mu je značila “Crvena Zvezda” i koje su ga strasti, pored motora, tavli i kuvanja, još opsedale…
Na poslednjoj tribini “Beograd za početnike” u ovoj godini u “Galeriji 73”, čućemo šta su o najvoljenijem srpskom glumcu ispričali novinaru i piscu Aleksandru Đuričiću Glogovčevi prijatelji i kolege: Vojin Ćetković, Nataša Ninković, Anica Dobra, Žarko Laušević, Rade Šerbedžija, Nikola Đuričko, Vida Ognjenović, Nikola Pejaković, Paolo Mađeli, Jagoš Marković, Aleksandar Popovski, ali i žene s kojima se voleo, kumovi, prijatelji, ljudi koji su bili sa njim kada nije bio na sceni, kada se saplitao o sopstveni talenat i kada mu je trebalo snage da se popne na glumački tron. S kojeg nikada nije sišao.

Svedočenja najbližih otkrivaju nepoznate detalje iz života velikana: kako je kao momak radio u prodavnici muzičkih uređaja, šta mu se sve dešavalo dok je stopirao od Pančeva do Beograda, zašto mu se na prijemnom ispitu na Akademiji dramskih umetnosti tresla noga i kako su sve velike uloge i najveći reditelji posle toga tražili i jurili baš njega. Sve to je sakupio u svojoj knjizi “Glogi” Aleksandar Đuričić.

Čućemo prvi put objavljene pesme koje je Glogovac pisao za svoju dušu. U najlepšem maniru sudaraju se ispovesti mladih glumaca koji su ga doživljavali kao ćaleta i bardova jugoslovenske scene koji nikada ne mogu da zaborave trenutke provedene sa njim, i na sceni i u kafani. Sudar generacija, koje je samo Glogi umeo da objedini. O inspiraciji i radovanju svakodnevnim trenucima, ali i o momentima kada mu je život dodelio ulogu da se suoči sa smrću, piše Đuričić i pripoveda na tribini “Glogi: Kako je živeo, voleo i plakao Nebojša Glogovac…” posvećenoj neprežaljenom srpskom glumcu.

Ulaz je slobodan, uz poštovanje svih epidemioloških mera.

O gostu tribine, Aleksandru Đuričiću

Aleksandar Đuričić, novinar i pisac, svojim književnim prvencem „Posle fajronta“ (romanisirana biografija Pavla Vuisića) uzburkao je duhove na književnoj sceni bivše Jugoslavije, intrigirajući humorom, iskrenošću i neponovljim epizodama iz naše kinematografije.

Za svoju drugu knjigu „Čuvarkuće, udovice pisaca“ 2018. godine dobio je nagradu „Dejan Medaković, za dugo sećanje“, koja se dodeljuje za memoarsku prozu. Ovo potresno štivo publika je dočekala sa ushićenjem, a u mnogim kritikama Đuričićevo delo je okarakterisano kao sveska živosti, ezoterije i privatnosti, koja otkriva daleko više, a svakako ubedljivije od svih socioloških i kulturoloških studija.

Treća knjiga „ Tajne slavnih Srba“ , bogato ilustrovana crtežima Andreja Josifovskog Pijaniste, objavljena je 2019.godine i predstavlja zbirku priča o najvećim srpskim umetnicima od sredine XIX veka pa do današnjih dana.

Đuričić je autor nekoliko nagrađenih priča.

Najveći pisci oduvek su govorili da umeće pisanja nije umeće izmišljanja ili pukog ređanja reči, već umeće  gledanja i slušanja sveta oko sebe. Gledajući, slušajući i postavljajući prava pitanja, Aleksandar Đuričić  je saznao mnogo toga – o živima, o mrtvima, i o besmrtnima o čemu jeste i reč u knjizi „Glogi“.

O moderatorki i autorki tribine

Moderatorka i autorka online divana: Smiljana Popov, novinarka, autorka naučno-popularnog serijala “Beograd za početnike”, prve tv emisije u Srbiji koja je „ušla“ u prosvetni sistem. Po preporuci Sekretarijata za obrazovanje od 2016. godine emisija se gleda u beogradskim osnovnim i srednjim školama kao pomoćno nastavno sredstvo, jer na komunikativan, zabavan, a naučno relevantan način populariše nacionalnu kulturnu i istorijsku baštinu, kao deo mnogo šire, evopske kulturne baštine.

 

 

 

 

 

 KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .