Vruće teme

SPC: Crkvena opština Svetog Save u Njujorku poverena patrijarhu na upravljanje

MediaSfera

 

 

Crkveno – školska opština Sveti Sava u Nјujorku i njena parohija odlukom Sinoda poverene su na upravlјanje patrijarhu Porfiriju. Sinod je doneo ovu odluku na jučerašnjem zasedanju i naveo da je to učinjeno kako bi se sredilo stanje i prevazišli problemi, uspostavio crkveni poredak i jedinstvo među tamošnjim parohijanima.
Nedavno je Sinod saopštio da je razmatrao pitanje statusa i misije Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Svetog Save u Libertvilu kao jedine visokoškolske bogoslovske ustanove SPC na američkom kontinentu, prenosi Beta.

Tada je „zaključeno da Bogoslovski fakultet treba da nastavi svoju duhovnu i prosvetnu misiju u skladu sa Ustavom SPC, odnosno na isti način kao i ostale bogoslovske ustanove SPC, a pod duhovnim pokroviteljstvom patrijarha Porfirija”.

Kako je vrh SPC istovremeno konstatovao „ni posle pet godina od požara i novčanih sredstava uloženih u obnovu, hram Svetoga Save u Njujorku nije osposobljen ni za bogosluženja na velike praznike”, kao i da je neophodno da se među njujorške Srbe što pre vrate mir, poverenje i jedinstvo i da se u bratskoj ljubavi obnovi ova crkva.

Ovoj odluci prethodilo je obraćanje vernika iz Nјujorka i navodi da je u ovoj crkvenoj opštini došlo do nenamenskog trošenja novca. Odnosi na relaciji parohijana i tamošnjeg episkopa Irineja (Dobrijevića) kulminirali su i zbog načina na koji se pristupa obnovi Hram svetog Save na Menhetnu, a posebno novca koji je prikuplјen za crkvu koja je izgorela 2016. godine.

Upravlјanje crkvenom opštinom u Nјujorku i obnova hrama bili su tema i početkom decembra, kada su trojica vladika sa prostora Amerike bili na razgovoru sa patrijarhom i Sinodom u beogradskoj Patrijaršiji.

Vernici su izneli optužbe na račun vladike Irineja da je nezakonito trošio crkveni novac za obnovu hrama, a od patrijarha i Sinoda zatraženo je da se ova opština izuzme iz nadležnosti episkopa i preda na upravlјanje patrijarhu. Za SPC i njenu eparhiju dodatni problem bi bio da se pitanje trošenja novca i sukob sa vladikom nađe pred sudom jer je grupa parohijana preko advokata uputila pismo upozorenja vladiki. To po američkom zakonu prethodi tužbi.

Parohijani terete vladiku i to posebno za novac koji su vernici prikupili za obnovu Hrama svetog Save. Crkveni organi, a kako je nezvanično navođeno, obaviće kontrolu trošenja novca vernika za obnovu hrama kao i zašto su troškovi sa 3,6 miliona dolara, kolika je bila predračunska vrednost, narasli na čak osam miliona dolara.

Nerazumevanje na relacije vladika-vernici međutim, nisu vezani samo za obnovu hrama u Nјujorku već i za postavlјanje sveštenstva u pojedinim parohijama.

Srpski hram na Menhtenu, izgrađen je u gotskom stilu pre skoro 170 godina, a u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve je od 1943. godine. Hram je otkuplјen od Episkopalne njujorške crkve. Upravo u ovoj crkvi je 1943. godine održan poslednji oproštaj od velikog naučnika Nikole Tesle.

 

 KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .