Vruće teme

SPC: Crkvena opština Svetog Save u Njujorku poverena patrijarhu na upravljanje

MediaSfera

 

 

Crkveno – školska opština Sveti Sava u Nјujorku i njena parohija odlukom Sinoda poverene su na upravlјanje patrijarhu Porfiriju. Sinod je doneo ovu odluku na jučerašnjem zasedanju i naveo da je to učinjeno kako bi se sredilo stanje i prevazišli problemi, uspostavio crkveni poredak i jedinstvo među tamošnjim parohijanima.
Nedavno je Sinod saopštio da je razmatrao pitanje statusa i misije Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Svetog Save u Libertvilu kao jedine visokoškolske bogoslovske ustanove SPC na američkom kontinentu, prenosi Beta.

Tada je „zaključeno da Bogoslovski fakultet treba da nastavi svoju duhovnu i prosvetnu misiju u skladu sa Ustavom SPC, odnosno na isti način kao i ostale bogoslovske ustanove SPC, a pod duhovnim pokroviteljstvom patrijarha Porfirija”.

Kako je vrh SPC istovremeno konstatovao „ni posle pet godina od požara i novčanih sredstava uloženih u obnovu, hram Svetoga Save u Njujorku nije osposobljen ni za bogosluženja na velike praznike”, kao i da je neophodno da se među njujorške Srbe što pre vrate mir, poverenje i jedinstvo i da se u bratskoj ljubavi obnovi ova crkva.

Ovoj odluci prethodilo je obraćanje vernika iz Nјujorka i navodi da je u ovoj crkvenoj opštini došlo do nenamenskog trošenja novca. Odnosi na relaciji parohijana i tamošnjeg episkopa Irineja (Dobrijevića) kulminirali su i zbog načina na koji se pristupa obnovi Hram svetog Save na Menhetnu, a posebno novca koji je prikuplјen za crkvu koja je izgorela 2016. godine.

Upravlјanje crkvenom opštinom u Nјujorku i obnova hrama bili su tema i početkom decembra, kada su trojica vladika sa prostora Amerike bili na razgovoru sa patrijarhom i Sinodom u beogradskoj Patrijaršiji.

Vernici su izneli optužbe na račun vladike Irineja da je nezakonito trošio crkveni novac za obnovu hrama, a od patrijarha i Sinoda zatraženo je da se ova opština izuzme iz nadležnosti episkopa i preda na upravlјanje patrijarhu. Za SPC i njenu eparhiju dodatni problem bi bio da se pitanje trošenja novca i sukob sa vladikom nađe pred sudom jer je grupa parohijana preko advokata uputila pismo upozorenja vladiki. To po američkom zakonu prethodi tužbi.

Parohijani terete vladiku i to posebno za novac koji su vernici prikupili za obnovu Hrama svetog Save. Crkveni organi, a kako je nezvanično navođeno, obaviće kontrolu trošenja novca vernika za obnovu hrama kao i zašto su troškovi sa 3,6 miliona dolara, kolika je bila predračunska vrednost, narasli na čak osam miliona dolara.

Nerazumevanje na relacije vladika-vernici međutim, nisu vezani samo za obnovu hrama u Nјujorku već i za postavlјanje sveštenstva u pojedinim parohijama.

Srpski hram na Menhtenu, izgrađen je u gotskom stilu pre skoro 170 godina, a u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve je od 1943. godine. Hram je otkuplјen od Episkopalne njujorške crkve. Upravo u ovoj crkvi je 1943. godine održan poslednji oproštaj od velikog naučnika Nikole Tesle.

 

 Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .