Film / TV

Beograd za početnike: Putopis iz jedinog filozofskog odmarališta u Evropi

MediaSfera

 

Beograd za početnike

TV Studio B, utorak 20h, subota 16.35h,

TV Koreni, subota 16h

Autorka: Smiljana Popov

Montažeri: Gavro Dešić, Anđelka Krasić

 

 

“Beograd za početnike” je u novoj epizodi na službenom putu. Autorka Smiljana Popov otkriće vam pravu malu Švajcarsku u našem komšiluku. Jer na svega pet sati vožnje od Beograda leži mala Švajcarska – na 750m2 uređeno je 750km biciklističkih staza. Tu je čak i karting – ekološki. Dakle ne na motorni, već sopstveni pogon.
Mala Švajcarska smeštena je na najsevernijoj tački Hrvatske – u zelenom Međimurju, gde se obronci Alpa dodiruju sa Panonskom nizijom, gde izvire jedna od najstarijih i najzdravijih termalnih voda u Evropi, stara oko 43.000 godina, kažu najnovija ispitivanja. Što i ne čudi, kada znamo da se ovde protezalo toplo praistorijsko Panonsko more.

Ovaj tv putopis otkriva prvi sertifikovani biciklistički i trkački hotel u Hrvatskoj i prvo Healthness odmaralište u Evropi. Healthness spaja health i wellness, tj. zdrave navike gostiju vrlo se osmišljeno podstiču i neguju uz lekovitost jedne od najboljih termomineralnih voda na starom kontinentu.

Kuriozitet je da je ovo i jedino filozofsko odmaralište u Evropi, jer je ceo kompleks izgrađen i uređen po filozofiji čuvenog Rudolfa Štajnera, mislioca i vodećeg istraživača duhovne nauke u XX veku, prema kojoj naše zdravlje i sreća proizlaze iz usklađenosti duha, uma i tela. Po Štajneru, svaki čovek ima potencijal da izleči sam sebe uz stimulišuće podsticaje iz okoline. I to je koncept Termi Sveti Martin – zdravlje i uživanje.

Rudolf Štajner, vrlo zanimljiva i enigmatična ličnost, rođen je 1861. godine u Međimurju, a  zaslužan je za temeljna otkrića u sferi prirode ljudskog bića. Za života je bio prava filozoska zvezda. Održao je 6.000 predavanja širom Evrope, koja je posećivao čak i Albert Ajnštajn. Koliko je bio popularan, svedoči i to što mu je na vrhuncu slave turneje organizovala poznata koncertna agencija iz Berlina. Te 1921. i 1922. godine Evropom je vladala prava “štajneromanija”; čak je i policija na ulazu morala da obuzdava stampedo oduševljene mase, koja je na njegovim predavanjima lupala nogama o pod i aplaudirala u transu bez prestanka, uz nezapamćene ovacije. Zanimljivo je da je Franc Kafka od Štajnera lično tražio savete za život. Štajnerova filozofija direktno je uticala na delo Hermana Hesea, a sam Štajner bio je prvi biograf i popularizator Fridriha Ničea, kog su nacisti proganjali, pa čak i pokušali atentat na njega, jer je propovedao antisemitizam.

Elem, u Termama Sveti Martin celokupna turistička ponuda bazira se na principima nauke, antropozofije Rudolfa Štajnera – na podizanju svesti o sopstvenom zdravlju, sa ciljem da se naše i telo, i um i duša dovedu u ravnotežu. Evo kako: uz besplatne časove jutarnje joge i mindfulness meditacije što toplo preporučujem, posebno što se vežba pod otvorenim nebom uz obronke Alpa. Nezaboravna, lekovita iskustva…

Tus u i brojni sportovi, poput disk golfa, golfa, badmingtona, trčanja trim stazom dugom 1.5 km, tenisa, stonog tenisa, košarke, odbojke na pesku, fudbala …. Ali pre svega se telo, duša i um dovode u balans kroz dodir sa najčistijom prirodom.

 Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .