Eksplozija mašte Kolumne

Jovana Ješić: Ženski rečnik zanimanja i feminizam na svom vrhuncu

MediaSfera

 

 

Piše: Jovana Ješić

 

Često se u poslednje vreme govori o neravnopravnosti između polova i o zanimanjima koja dobijaju i ženski rečnik. Do sad smo imali samo advokata, a od sada i advokaticu.
Što se ove teme tiče, ja mislim da se o tome priča samo zbog feministkinja koje to potenciraju. Takođe smatram da se taj rečnik ženskih zanimanja uvodi i potencira se na njemu da bi se prikrilo to što žene i muškarci nisu jednako plaćeni i bezbedni. Samim tim dolazim do svog ličnog zaključka da je mnogo važnije da žena bude isto plaćena, cenjena, poštovana, slobodna i na isti način bezbedna kao muškarac, a ne da me oslovljavaju sa novinarka, advokatica, a da me ponižavaju, tlače i da budem unižavana samo zato što sam žena.

Radikalne i liberalne feministkinje verujem da su mnogo pomogle ranije u prošlosti i da je svet bolji nama, ženama u 2021. godini, zahvaljujući njima. I sasvim sam sigurna da su se za dobra prava borile. Ali baš kao što kaže moja drugarica Katarina, mi treba da budemo ravnopravne sa muškarcima, ali ne i jednake.

Treba da budemo nezavisne i da se ne plašimo da dignemo glas i da se borimo za sebe, ali sve što prelazi to meni nije ok. Da, žena treba da zna da zameni sijalicu, ali ne, ne treba da se nameće da to uradi ako ima muškarca kraj sebe. Zar ne?

Drago mi je što su žene izborile pravo glasa u politici, što su uspele da se zaposle, a ne samo da podižu porodicu i brinu o kući (svaka čast i onima koje samo to rade, jer je to najzahtevniji posao), svaka im čast što su uspele da se izbore za školovanje i što ne drhte pred muškarcem.

Ali moramo biti svesne da je patrijarhat na našim prostorima i dalje jako zastupljen i da se on neće uništiti tako što će se napraviti ženski rečnik zanimanja. Tim činom ćete samo uniziti žene koje će i dalje ostati neravnopravne sa muškarcima u svojoj branši po pitanju plata i poštovanja.

 


Jovana Ješić


Rođena je 20.01.2001. godine u Beogradu. Studentkinja novinarstva koja kroz tekstove promoviše svoj pogled na svet. Radi kao novinarka Original magazina i PR književnice Ljiljane Šarac. Hobi joj je pisanje, u slobodno vreme čita knjige i bavi se preduzetništvom. Promoviše svoj pogled na svet i oplemenjuje čitalački um tekstovima koje piše. Voli da putuje. Ima svoju stranicu: https://jovanajesic.wordpress.com/

 

 

 Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .