Duhovnost

Danas počinje Božićni post: Kako pravilno postiti

MediaSfera

 

 

 

Božićni post ili Mala četrdesetnica počinje danas i traje do pričešća vernika na božićnoj liturgiji, 7. januara. Podrazumeva uzdržavanje od mrsne hrane, ali i loših dela i zlih misli.

Šestonedeljnim Božićnim postom vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju se za praznovanje rođenja Isusa Hrista. I sam sin Božiji postio je 40 dana i noći pre početka svoje propovedi o dolasku Carstva Nebeskoga.
 

Tokom ovog posta, do 31. decembra, ponedeljkom, sredom i petkom posti se na vodi, utorkom i četvrtkom na ulju, a subotom i nedeljom na ribi. U poslednjoj nedelji posta, ponedeljkom, sredom i petkom posti se na vodi, a utorkom, četvrtkom, subotom i nedeljom na ulju.

Post se, po tumačenju Svetog vladike Nikolaja Velimirovića, sastoji u uzdržavanju od mrsne hrane, zlih misli, pohotnih želja i rđavih dela, kao i u umnožavanju molitava, dobročinstava i revnosnom upražnjavanju hrišćanskih vrlina, jer je podvig posta telesni i duhovni.

Ciljevi su, poučava Sveti vladika, „očišćenje tela, jačanje volje, uzdizanje duše iznad tela, a sve radi proslavljanja Boga i poštovanja njegovih svetitelja“.

Božićni post

Božićni post je, po načinu ishrane, dosta blaži od vaskršnjeg – riba je dozvoljena svakog vikenda, na Vavedenje Presvete Bogorodice kao i na Nikoljdan, bez obzira na to u koji dan padnu.

U trajanju celog Božićnjeg posta ne jede se meso, beli mrs i jaja. Ulje i vino su dozvoljeni svim danima osim ponedeljka, srede i petka koji se poste “na vodi”.

Riba se jede svake subote i nedelje kao i na Vavedenje Presvete Bogorodice, čak i ako praznik padne u sredu ili petak.

Poslednja nedelja Božićnog posta je strožija, bez upotrebe ribe, ponedelјak, sreda, petak na vodi, a utorak, četvrtak, subota i nedelјa na ulјu, dok je na Badnji dan post “na vodi” obavezan i tog dana se ne upotrebljava ni ulje ni vino.

Kako da postimo a da ne ugrozimo zdravlje i imunitet

Kako post isključuje konzumiranje mesa i mlečnih i živoitnjskih proizvoda koji su na našim prostorima najčešči izvor proteina, ali i drugih ključnih nutrijenata, ne smemo narednih 40 dana provesti na krompir salati i džemu i hlebu, već se treba pobrinuti da organizam i dalje dobija neophodne vitamine, minerale i druge hranljive sastojke, naročito jer je epidemija korona virusa u jeku.

Kako da ove godine ispostimo Božićni post, a da pritom sačuvamo zdravlje i ojačamo imunitet?

Post ne treba da bude jednoličan da ne bismo smanjili imunitet i da ne bi došlo do problema sa zdravljem. Posebno je važno ne izbegavati doručak. Tokom posta treba uzimati namirnice koje su sveže i sadrže vitamine, minerale i vlakna, savetuju nutricionisti.

Ako postoji opasnost da se postom ugrozi zdravlje, vernik se razrešava od posta (bolesnike, trudnice i dojilje sveštenik će uvek razrešeti posta).

Posebno obratite pažnju na unos vitamina D, B12 i vitamina C.

Posni doručak

Za početak pripremili smo predlog posnog doručka, čija će vas energija sigurno držati tokom prepodneva, a odličan je za pročišćenje organizma:

Dve kašike žitarica po želji, krupno samleti i naliti sa nešto više vode preko noći. U drugu čašu potopiti jednu kašiku sečenog suvog voća. Ujutru sve pomešati, dodati rendanu jabuku i šargarepu, i po dve kašike mlevenih badema i meda, još bolje steviju. Jesti polako.

Sveti  Mučenici Gurije, Samon i Aviv

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava Svete mučenike Gurija, Samona i Aviva.

Prilikom gonjenja hrišćanja, za vreme careva Dioklecijana i Maksimijana, u gradu Edesi uhvaćena su dva druga: Gurije i Samon, propovednici reči Božje. Predlog da prinesu žrtvu idolima odlučno su odbili, ispovedajući svoju veru u Hrista. Zbog toga su strašno mučeni, ali sve to su nepokolebljivo podnosili upućujući svoje molitve Gospodu:

„Gospode Bože naš, bez tvoje volje nijedna ptica ne pada u mrežu, ti si srcu Davidovom dao prostora u teskobi, i proroka Danila pokazao jačim od lavova. I trojici mladića darovao pobedu nad mučiteljem i plamenom. Ti i sada Gospode, znajući nemoć prirode naše, pogledaj borbu koja se vodi protiv nas jer se vrag uporno trudi da otrgne od tebe delo ruku Tvojih i da ga viši slave što je u Tebi. I pogledavši na nas milosrdnim okom Tvojim sačuvaj u nama neugasivi svetilnik zapovesti Tvojih. Svetlošću svojom ispravi stope naše i udostoj nas naslađivati se blaženstvom Tvojim. Jer si blagosloven kroza sve vekove. Amin“.

Potom su ovi mučenici bili posečeni a njihova sveta tela sahranili su neki hrabri hrišćani. Sveti mučenik Aviv pretrpeo je mnoge muke, ostajući do smrti odan svojoj hrišćanskoj veri. Majka ovog mučenika sahranila je njegovo telo pored moštiju svetog Gurija i Samona.

Kasnije je podignut hram u Edesi u znak sećanja na tri sveta mučenika i u slavu Božju. Ostala su zabeležena mnoga čuda koja su se dešavala nad čudotvornim moštima svetih mučenika Gurija, Samona i Aviva.

Ovu molitvu treba danas izgovoriti: „Čudesa svetih Tvojih, kao stenu neoborivu si nam darovao Hriste Bože: njihovim molitvama savete zlorečitih razori, osnaži silu carstva, kao jedini Blag i Čovekoljubac“.


NAŠA IZDANJA

59. Oktobarski salon

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .