Događaji

Promocija knjige „Smejulјci” Milice Ašćerić

MediaSfera

 

U Dečjem odelјenju Biblioteke grada Beograda „Čika Jova Zmaj“ (Zmaj Jovina 1, međusprat), u sredu, 24. novembra 2021. godine u 11.00 sati održaće se promocija zbirke pesama „Smelјujci“ autorke Milice Ašćerić.
Gosti programa su Jelena Dramićanin, prof. srpskog jezika i književnosti, Gordana Subotić, urednica izdanja i autorka Milica Ašćerić.

Promociji prisustvuju učenici mlađeg osnovnoškolskog uzrasta. Prisutni na promociji biće u prilici da čuju odabrane pesme iz zbirke „Smejulјci“, da razgovaraju sa piscem i da se kroz radioničarski rad bliže upoznaju sa pesmama za zdravo odrastanje i nezaboravno detinjstvo.

Iz recenzije

Pisati za decu odgovoran je i težak posao, ali beskrajno plemenit i važan. Književnost neizmerno oplemeni dušu deteta, fino ga oblikuje  i usadi mu želju za lepotom i idealom. Dete će se uz knjigu vaspitati, saznati mnogo o svetu i životu i na posletku, knjiga će mu postati potreba. Ono će uz pomoć pesama i priča osloboditi svoj duh i svoju misao, a tek koliko će mu to dobra doneti.

Čitajući zbirku „Smejuljci” odmah se stiče utisak da naslov odista odgovara sadržaju. Pesme za decu, a o deci, po rečima autorke, zaista izazivaju smehotres. Ona kuje nov termin za svaku pesmu – pesmica smeškica. Ova sintagma nam nagoveštava da je sve u knjizi skovano za decu i po njihovoj meri. Pozivajući čitaoca da uđe u svet pesništva, ona nam kazuje koji su temelji njenog pesničkog sveta – ljubav i smeh. Ne može biti važnije osnove od te dve, ljubav uz koju će se dete osetiti sigurno da uz pomoć smeha i igre osvaja svoju slobodu i istražuje život.

Pesme su tople i osećajne, a kako bi mogle biti drugačije kada ih beleži direktno iz srca jedna majka! Iznedrene su iz iskustva majke i svakog dragocenog trenutka koji ona provodi sa svojom decom. Univerzalna poruka je ona o važnosti ljubavi u svemu čega će se dete prihvatiti, da li igre ili kakvog “ozbiljnog posla“. Pesnikinja zna koliko je važan i „jezik dodira” za razvoj deteta, a to ističe u pesmama „Plećkica Mekica” i „Buba Laza”.

„Plećkica Mekica neće da kmeči.

Ona samo decu zasmejati ume,

najbolje radi i samo jezik dodira razume.”

Autorka akcenat stavlja na porodicu, užu i širu, poručuje da je važna i neophodna sloga i poslušnost najmlađih (Poslušci, Buba Laza, Volim, Dobrica Maja), kao i da je porodica osnov svega  i da je srećno detinjstvo ključ sreće odraslog čoveka. Pesme govore o tome koliko je važno da se lanac ljubavi ne prekine, da odrasli moraju voleti svoju decu da bi ona opet volela svoju. Stihovi učvršćuju porodične veze i slave porodicu (Moj dan):

„Baš na ovaj dan,

rođeno je dete.

Rođena je sreća najveća,

radost bez kraja i

ljubav od zemlje do raja!”

Pesme ove zbirke udruženo zaista proizvode čaroliju. Nežne i emotivne, duhovite i poučne, doprineće da dete zavoli umetnost i književnost. Zajednička nit koja se provlači u svakoj strofi i kroz svaku reč bila bi radost života kao največa dragocenost.

„Zato…

Smej se, mali…

Smej se, mala...” (Smejuljci)

i

„Radost, dragocena je poruka svima,

jer svi koji se vesele – blago njima!”  (Smejuljci)

Autor recenzije: Jelena Dramićanin
Prof. srpskog jezika i književnosti, pisac

 

 

 KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .