Lepota & Moda

Gde muškarci greše kada je nega u pitanju?

MediaSfera

 

Piše: Srbijanka Stanković

Foto: Unsplash.com

 

 

Možda zvuči kao stereotip kada kažemo da su samo žene te koje vode računa o nezi kože. Međutim, u većini slučajeva nije u pitanju stereotip nego istina. Možda bi neki muškarci bili spremni da promene svoje navike, ali ne znaju kako.
Pripremili smo detaljan vodič o tome kako da muškarci pokrenu rutinu nege kože lica. Za početak ćemo govoriti o jutarnjoj i večernjoj rutini nege kože lica za muškarce. Po čemu se razlikuju jutarnja i večernja nega i zašto je tako važno brinuti o svojoj koži, posebno o licu? Rutinu za negu kože lica za muškarce lako je voditi, a koža će vam biti zahvalna nakon toga.

Kao što i sami znate, primetno je da mnogi ljudi, uglavnom muškarci, čine minimum kako bi se brinuli o svojoj koži. Međutim, nega kože za muškarce podjednako je važna kao i za žene. Većina muškaraca nema vremena ni strpljenja ili jednostavno ne znaju odakle da počnu.

Na samom početku, evo liste vrsta proizvoda koji su vam potrebni za rutinu nege kože lica. Podelili smo našu listu na ono što će vam trebati za jutarnju i večernju rutinu nege kože lica:

Jutarnja rutina:

 • Sredstvo za čišćenje lica
 • Hidratantna krema za lice
 • Balzam za podočnjake
 • Balzam za usne
 • Preparati za bradu (negu i rast)

 Večernja rutina:

 • Pranje lica sredstvima na bazi uglja
 • Krema za lice

Imajte na umu da su ova lista i detaljni vodič samo preporuka. Proizvodi i brendovi mogu biti po vašem odabiru. Kada nabavite sve navedene proizvode, spremni ste za započinjanje nege kože.

Jutarnja rutina

#1 Očistite lice

Za novi početak dana, očistite lice sredstvom za čišćenje lica po vašem izboru. Preporučujemo da to ne bude sapun za lice jer jako isušuje površinu kože. Najbolje bi bilo da se umijete običnom vodom, a zatim uzmete neku penu za čišćenje lica. Trljajte sredstvo za čišćenje lica dok ne stvori penu. Ovo je zaista važno, jer je pena ta koja aktivira sredstvo za čišćenje i čini ga da očisti taloge prašine sa vaše kože.  Nakon što sagradite penu, možete je nežno umasirati u kožu, fokusirajući se na čelo, nos, bradu i kožu ispod očiju. To je zona koja se najviše masti. Zatim penu isperite tapšući lice suvim peškirom.

Nakon pene, poželjno je da uzmete neku micelarnu vodu po vašem izboru. Ne morate preterivati sa nanošenjem micelarne vode, dovoljno je da natopite tufer i sa njim predjete celu površinu lica i vrat.

Savet: Čišćenjem lica uklanjate prljavštinu, višak masnoće i druge neželjene ostatke i dajete koži svež izgled. Važno je da je vaša koža čista pre nego što pređete na ostale korake u ovom vodiču. Ispiranjem lica hladnom vodom smanjujete proširene pore.

#2 Hidrirajte kožu

Sad kad ste očistili lice i pobrinuli se da uklonite sa kože višak masti i prljavštinu, vreme je da hidrirate kožu. Većina muškaraca godinama poseže za raznoraznim sapunima za ruke kada je u pitanju jutarnje umivanje lica. Sapuni za ruke mogu isušiti kožu, zbog čega je važno da je hidrirate barem jednom dnevno. Sve što treba da uradite je uzmete neku hidratantnu kremu po vašem izboru, da stavite na prste i zatim počnete da je utrljavate u kožu.

Savet: Uvek hidratantnu kremu nežno masirajte kružnim pokretima nagore. Povlačenje kože nadole može vremenom dovesti do preuranjenih bora, pa čak i opuštene kože. Odlučite se za neku od  hidratantnih krema.

 #3 Balzam za podočnjake

Baš kao što se koža na vašem licu razlikuje od one na vašem telu i zahteva drugačiju kremu, i koža ispod očiju može imati koristi od korišćenja namenskog balzama za podočnjake. Iako nije neophodan korak, mi preporučujemo korišćenje balzama za podočnjake u svakodnevnoj rutini nege kože za muškarce, jer to zaista dugoročno menja izgled, zateže kožu oko očiju, smanjuje bore i daje svežinu području ispod očiju. Jako je važno pružiti svojoj koži najbolji mogući tretman.

Savet: Korištenjem balzama za podočnjake možete ukloniti podbulost i osloboditi se svih tamnih podočnjaka, stvarajući svež izgled.

#4 Balzam za usne 

Jedan od proizvoda za negu koji muškarci često zanemaruju je balzam za usne. Balzam za usne nije samo za žene. Postoje vrste balzama za usne zbog kojih ne izgledate kao da nosite karmin. Sve što treba da uradite je da ujutru nanesete malu količinu balzama na usne. Balzam za usne održavaće vaše usne neisušenim i vlažnim. Balzam za usne ima i zaštitno dejstvo, štiti usne od ispucalosti na visokim ili niskim temperaturama. Baš kao i balzam za podočnjake, u pokretu možete nanositi balzam za usne i koristiti ga kad god i gde god vam zatreba.

Savet: Većina komercijalnih balzama za usne imaju neki sjaj ili boju, tako da vodite računa da uzmete namenski za muškarce.

#5 Preparati za bradu (za rast i negu)

Pre svega, jako je važno da pazite na tehniku brijanja. Za neke muškarce brijači sa više oštrica mogu previše agresivno delovati na vašu kožu. Ako često imate posekotine od brijača ili urasle dlake, umesto agresivnih brijača koristite brijač sa jednom ili dvostrukom oštricom i nemojte da zatežete kožu tokom brijanja. Pre nego što se obrijete, navlažite kožu, nanesite penu za brijanje da biste je omekšali.

Koristite hidratantnu kremu za brijanje i brijte se u smeru rasta dlake. Kada izbrijavate, tj. kada povlačite brijač u kontra smeru, desi se da urastaju dlake. Isperite brijač nakon svakog prevlačenja brijačem i promenite oštricu nakon tri do pet brijanja da biste smanjili iritaciju.

Savet: Veoma česta pojava kod muškaraca je spor rast brade. Brada je simbol muževnosti. Kada ona ne raste kako treba, može jako da utiče na samopouzdanje muškaraca. Postoje neki načini kako da ubrzate rast brade.

Večernja rutina

#1 Očistite lice

Baš kao i ujutro, lice je potrebno očistiti i uveče, baš kao što je potrebno zube prati. Posebno je važno lice čistiti uveče nakon što je tokom celog dana bilo izloženo prašini, prljavštini i zagađenju. Uveče je lice najbolje prati prvo mlakom vodom, da bi se otvorile pore i mlaka voda bolje uklanja masnoću, a zatim hladnom da zatvorite pore. Ponovo će biti potrebno da napravite penu koju ćete da nanesete na lice. Penu nanesite dva puta, da biste što bolje očistili lice od nečistoće. Lice obrišite peškirom tapkanjem, nikako trljanjem da ne perutate kožu. Zatim ponovo na tiger nanesite micelarnu vodu a zatim na lice.

Savet: Uveče koristite sredstvo za čišćenje na bazi uglja, jer ugalj duboko prodire u slojeve kože i daje bolje rezultate, mada možete koristiti isto sredstvo za čišćenje kao i ujutro.

#2 Nanesite večernju kremu za lice

Lice namažite sa malo masnijom  kremom za lice, jer vaša koža ima više vremena da upije kremu nego tokom dana. Nije prljavština jedina nepogodnost za lice. Tu su i raznorazni stresovi, grčenje mišića u predelu lica. Ono tokom noći želi što bolji odmor i revitalizaciju. Masniji odabir kreme će da je nahrani i omekša tokom noći.

Savet: Nikada na lice ne stavljajte debeli sloj masne kreme, da ne biste začepili pore, nego tanak sloj, kako bi koža mogla da diše, ali i da se nahrani.

Saveti za svakodnevnu negu kože za muškarce

Prvo, važno je da svi, uključujući muškarce, prepoznaju i razumeju svoj tip kože:

 • Osetljiva koža može peckati ili peći nakon upotrebe pojedinih proizvoda.
 • Normalna koža izgleda sveže i nije osetljiva.
 • Suva koža se peruta, svrbi ili je hrapava.
 • Masna koža previše sija i prekomerno se masti.
 • Kombinovana koža je suva u nekim zonama lica, a masna u drugima.

Razumevanje vašeg tipa kože pomoći će vam da naučite kako da se brinete o koži i odaberete proizvode za negu kože koji odgovaraju vama.

Da bi pomogli muškarcima da razviju zdrave rutine za negu kože, dermatolozi preporučuju sledeće savete:

Uzmite u obzir etikete i sastojke proizvoda. Proizvodi za negu kože koje odaberete zavise od vašeg tipa kože. Ako imate kožu sklonu aknama, potražite sredstva za čišćenje i hidratantne kreme na kojima piše „bez ulja“ ili „nekomedogena“, jer vam ona neće začepiti pore.

Ako imate osetljivu kožu, koristite blage proizvode bez mirisa, jer proizvodi koji sadrže mirise mogu ostaviti osećaj iritacije i suve kože. Međutim, pripazite na proizvode sa oznakom „bez mirisa“, jer mnogi od njih sadrže maskirajuće mirise koji i dalje mogu iritirati vašu kožu.

Nosite kremu za sunčanje kad god ste na otvorenom. Da biste sprečili oštećenje od sunca koje može dovesti do bora, staračkih pega, pa čak i raka kože, pre izlaska na otvorenom nanesite kremu za sunčanje na sva izložena područja kože, uključujući vlasište, uši, vrat i usne.

Za najbolju zaštitu koristite kremu za sunčanje otpornu na vodu širokog spektra sa zaštitnim faktorom od 30 ili više i ponovo nanosite svaka dva sata ili neposredno nakon plivanja ili znojenja. Kožu takođe možete zaštititi traženjem hlada i nošenjem drugih zaštitnih sredstava za sunčanje.

 

 

 Tagovi

Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .