Kultura Kulturna politika

Saradnja Galerije Matice srpske i Jugoslovenske kinoteke

MediaSfera

 

 

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić i upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovlјević Bugarski potpisali su 9. novembra u Beogradu Protokol o saradnji, koji podrazumeva zajedničku organizaciju i realizaciju projekata i programa iz oblasti kulture. Prvi među njima biće izložba u GMS Migracije u umetnosti – umetnost migracija, već početkom naredne godine, kada Novi Sad postaje Evropska prestonica kulture.
Uoči potpisivanja Protokola u prostoru stalne postavke Kinoteke „Naš muzej filma“ Jugoslav Pantelić je istakao da je GMS jedna od najstarijih galerija u našoj zemlјi koja čuva jednu od najvažnijih zbirki kada je u pitanju likovna umetnost ovih prostora i našeg naroda od 16. veka do današnjih dana.

„Za nas iz Kinoteke posebno je važna kreativnost na koji Galerija Matice srpske dolazi do svojih novih poštovalaca, privlačeći različite kategorije publike. Kinoteka kao srpski filmski arhiv upravo je institucija koja može mnogo da sarađuje sa GMS na afirmaciji realizacije ideja koje su inspirisale stvaraoce – bilo da se bave kamerom, kistom ili nekim drugim načinom umetničkog izražavanja“, rekao je Pantelić. Napominjući da je film sublimacija svih umetnosti, Pantelić je ocenio da sve ono što čuva bogata zbirka GMS može da bude inspiracija za neke nove cikluse, retrospektive i druge filmske programe u Kinoteci, za otkrivanje načina izražavanja umetnika o određenoj temi.

Tijana Palkovlјević Bugarski je istakla da je GMS ustanova koja se bavi istorijskim slikarstvom i čuva nacionalnu likovnu umetnost novijeg doba, ali se isto tako bavi promocijom nacionalne kulture i trudi se da bude institucija koja i čuva i stvara nacionalni identitet kroz umetnost.

„Čini nam se, kao i vama u Kinoteci, da su film i likovna umetnost vrlo povezani, toliko bliski i prepleteni, pogotovo u savremenom trenutku. Mislimo da naši programi mogu da budu upotpunjeni i obogaćeni kroz saradnju s Jugoslovenskom kinotekom“, izjavila je upravnica GMS. Prema njenim rečima, projekat Novi Sad – Evropska prestonica kulture je pravi momenat da tu saradnju započnemo i da pokažemo kako institucije u našoj državi funkcionišu zajednički na dobrobit i kulture i svih onih koji u kulturi uživaju“. Kako je najavila, predstojeća izložba Migracije u umetnosti umetnost migracija bavi se aktuelnim fenomenom seoba i uopšte kretanja stanovništva u čitavom svetu. „To je tema koja može da nas spoji. Izložba koju ćemo mi pripremiti imaće i dela starijih, istorijskih slika i dela evropskih i savremenih umetnika, a istovremeno je idealan okvir za našu saradnju, da izložbu upotpunimo filmskim programom i pokažemo kako likovni umetnici reaguju na temu migracija i seoba, a kako to može da se vidi u filmu“, istakla je Tijana P. Bugarski, dodajući da Protokol o saradnji može da se primenjuje na gotovo sve programe koji se realizuju u okviru ove dve ustanove kulture.

 KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .