Kultura Vizuelna Umetnost

Izložba Jasmine Mišeljić „Moj mali svet“ u Kući kralja Petra

MediaSfera

 

 

Samostalna izložba minijatura Jasmine Mišeljić ciklusa ,,Moj mali svet“ održaće se u Kući kralja Petra, Vase Pelagića 40. Svečano otvaranje izložbe je 27. oktobra 2021.godine u 17 časova.
Izložba se priređuje u okviru XI Humanitarne svečanosti „Slikom do pomoći“, Međugeneracijskog volonterskog centra, u saradnji sa Udruženjem za umetnost, kulturu i turizam FraktalArt.

Jasmina Mišelјić, rođena 10. oktobra 1961. u Paraćinu, Srbija. Po završenoj srednjoj umetničkoj školi za industrijski dizajn u Beogradu, apsolviral je Istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i Višu školu likovnih i primenjenih umetnosti na kojoj je diplomirala 1984. godine u klasi profesora Momčila Mome Antonovića. Od 1989. godine zaposlena je u Zavodu za izradu novčanica – Topčider, Narodne banke Srbije, na poziciji Dizajner vrednosnih i zaštičenih papira.

Jasmina-Miseljic-jpg

Moje slike

Umetnošću se bavim od rane mladosti, i oprobala sam se u pisanju, vajanju, i muzici, ali sam u slikarstvu pronašla najbolјi način da svoja osećanja i razmišlјanja pretočim u nešto materijalno što ne ostaje bez duha. Inspiraciju dobijam posmatranjem sveta koji me okružuje, vidim sve one male lepe svakodnevne sitnice, koje na žalost, većina u svakodnevnoj trci za manje bitnim cilјevima u životu ne prepoznaje kao bitne. Imala sam tu sreću da sam proputovala mnoge zemlјe i kontinente, pa sam na tim avanturističkim putovanjima, kao neki putopisac, pravila skice u svojoj glavi, da bi im kasnije u svojoj mašti dodala svoj tajni element i zatim pretočila na belo platno.

Moje slike su autentična reakcija na stvari, gradove, pejzaže, zemlјe i lјude koje sam videla i upoznala tokom prethodnih godina, naravno kroz prizmu mojih snova i ideja. Kad uzmem četkicu i gledam u moju paletu, ja lagano tonem u čaroliju koja će na belini platna zabeležiti moja najintimnija osećanja. To je magija sama po sebi. Slikanje mi daje mogućnost da sve ono što je lepo na ovom svetu i našem životu, dodatno istaknem i tako učinim da posmatrač vidi sitnice koje život znače, mojim očima. Upravo u tom trenutku moj svet postaje stvaran. Posmatrač može da oseti toplotu rađanja sunca, lepa sećanja na sretno detinjstvo, prve simpatije nastale na dečijem igralištu i uzbuđenje koje one nose, nepobedivu snagu i istinsku lepotu lјubavi, a to u meni budi neizmerno osećanje sreće.

Jasmina-Miseljic-Misli-jpg

Izložbe

Na preko četrdeset grupnih žiriranih izložbi na kojima sam učestvovala, u zemlјi i inostranstvu, dobila sam više priznanja i pohvala. Rado prihvatam i pozive za učešće na slikarskim kolonijama, a posebna čast i zadovolјsvo mi je prilika da svojim slikama pomognem humanitarne akcije.

Jasmina-Miseljic-Sreca-jpg

Ne slikam samo za sebe

Svi umetnici su različiti. Ali svi imaju isti cilј i pokreće ih ista sila. Neko stvara u kamenu, drugi u drvetu a neko na tkanini. Minijatura je izabrala mene. Zahteva posevećenost i preciznost u radu. Mali format je veliki izazov. Minimalni prostor uslovlјava prikaz suštine. Fokusiran um i sigurna ruka, stvaralački zanos koji pretače ideju u sliku koja će dotaći pravo u srce i pokrenuti emocije kod posmatrača.

Ova doza oksitocina uspostaviće jednu posebnu komunikaciju koji se odvija na više novoa. Na vizuelnom, forma i boje su živi, imaju svoju simboliku i paleta koju koristim prenosi toplinu. Na duhovnom nivou, kompletan utisak pokreće pozitivnu energiju i dolazi do razmene lepih osećanja. Kada su moje sličice otpočele svoje putešestvije po svetu, u svim pravcima, shvatila sam da ne slikam samo za sebe, već za sve lјude. I ako se mojim mali svetom, izmami makar jedan osmeh, jedna lepa emocija ili podstakne neka razmišlјanja o lјubavi i životu, onda to više nije svet mašte već realan svet u kome živimo, lepši i srećniji.

Jasmina-Miseljic-Cvecakra-jpg

Moj mali svet

Na mojoj prvoj samostalnoj izložbi od 27. oktobra do 3. novembra ove godine, koja će se održati u Kući kralјa Petra I, posetioci će moći da vide minijature iz ciklusa „Moj mali svet“. Nastale u prethodne dve godine, na formatima 5×5 i 10×10 cm, prikazuju urbani pejzaž koji čine ulice, dvorišta, parkovi i kućice koje simbolizuju lјude.

Svaka od tih malih kuća je jedna osoba, jedna sudbina, jedna do druge čine porodicu, družinu prijatelјa, a šetnja tim prostorom će vam pružiti mogućnost da zavirite u svaki kutak moje mašte. Zakoračite plavom ulicom i skrenite u zeleno dvorište pa šarenim stepenicama pravo do crvene kuće pod žutom krošnjom… tu ćete naći sagovornika. Tu ćemo nemo pričati vi i ja i otkriti mnogo lepih stvari.

 

 
NAŠA IZDANJA

59. Oktobarski salon

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .