Komentar

Kanada: „Sat nemilosrdno otkucava prema 30 oktobru…“

MediaSfera

 

 

 

Piše: Marina Bulatović

Foto: Marina Bulatović

 

 

 

Nakon pobede na prevremenim izborima 20. septembra, premijer Džastin Trudo je najavio bolje dane za Kanadu, a već 6. oktobra 2021. objavio je nove kovid mere, a brojne privatne kompanije su, baš istog dana, svoje zaposlene obavestile, putem mejla, da ukoliko se ne vakcinišu do 31.12. 2021. ostaju bez posla. Zaposleni neće moći da rade ni online, jer se virus COVID-19 izgleda prenosi preko interneta i na daljinu.
Inače, Liberalna stranka premijera Trudoa dobila je tesnu izbornu trku, ali nije uspela da osvoji apsolutnu većinu u nacionalnom parlamentu.

Nove mere Trudoa (ukratko) glase ovako: *Od 30. oktobra 2021. svi putnici stariji od 12 godina koji putuju avionom, brodom ili vozom moraju biti u potpunosti vakcinisani pre ukrcavanja; bez razlike da li su se uputili na domaću ili internacionalnu destinaciju.*

„Demokratija, to smo odmah, pre 30 godina kada smo se u Kanadu doselili, shvatili da na Zapadu ne postoji. Liberali pobeđuju u velikim gradovima, a Konzervativci u malim i u ruralnim sredinama. Za sada, više naroda živi u gradovima… tim pre što je Trudo primio brojne izbeglice koje ‘u znak zahvalnosti’ glasaju za njega i Liberale“ – kažu naši ljudi koji ovde žive decenijama.

Tog dana, kada je Trudo objavio nove mere, u Kanadi koja broji preko 38 miliona stanovnika bilo je ukupno 41.636 obolelih od COVID-19, tj. pozitivnih, a u procentima to je iznosilo 0,11%. A prijavljeno je 3.722 novoobolelih od COVID-19 što bi u procentima bilo 0,01% ukupne populacije.

Na zvaničnim državnim internet stranicama Kanade (u virtuelnom svetu) piše da su „odobrili i priznaju“ četiri vakcine: Moderna, Fajzer, Džonson i Džonson i AstraZeneka. Ali u stvarnom životu moguće je primiti isključivo Modernu ili Fajzera, dok je država milionske doze Džonson i Džonson i AstraZeneka poklonila siromašnim zemljama kao što su: Jamajka, Barbados, Ekvador, Peru, Sent Vinsent/Grenadini i Trinidad/Tobago.

Usput, poklonjene vakcine, dobile su jako loš publicitet u samoj Kanadi jer, ruku na srce, kome se isplati Džonson i Džonson koja se daje u samo jednoj dozi – dok  treća, „buster“ doza Fajzera uveliko “hara” planetom.

Ukratko: stanovnici Kanade su primorani da prime isključivo „moderne“ mRNA vakcine i to zaključno sa 30.oktobrom 2021. Ukoliko to ne urade neće moći da posete rodbinu ili prijatelje koji stanuju u nekoj drugoj provinciji ili teritoriji, ali ni da se odmaraju u inostranim turističkim centrima.

Trudo je u svojoj predizbornoj kampanji podelio i etiketirao stanovnike Kanade, bez mnogo takta i diplomatske mudrosti, u dve kategorije na „vakcinisane“ i na „antivaksersku rulju“, potpuno ignorišući – misleće, verujuće i one koji se zalažu za pravo na izbor.

„Za ogromnu većinu ljudi, pravila su vrlo jednostavna: da biste putovali, morate se vakcinisati“ – rekao je Trudo kada je najavio bolje dane za stanovnike Kanade. Reč „MORATE“ – najbolje govori o njemu, Liberalima, demokratiji i ljudskim pravima u ovoj zemlji. Takođe je nejasno na koju to „ogromnu većinu ljudi“ misli kada je izbornu trku tesno dobio. Tačnije, dobio je najniži procenat na nacionalnom nivou po broju glasača za vladajuću stranku u istoriji Kanade.

Postavlja se pitanje šta u datim okolnostima mogu da urade Kanađani emigranti koji imaju dvojno državljanstvo i čija je rodna zemlja: Kina, Indija, Bangladeš, Srbija, Bosna, Italija, Irska, Francuska… a koji su i većinsko stanovništvo zemlje. Ovde se samo 32.3% izjašnjavaju kao Kanađani, a 4.4% kao starosedeoci (odavno smešteni po rezervatima).

I na kraju: mnogi će, ukoliko se ne povinuju, izgubiti posao!

Istine radi, treba reći, da od početka pandemije svaki Kanađanin koji je ostvario u predhodnoj 2019. minimalni godišnji prihod od 5.000 dolara (socijalno ugrožena kategorija), imao je pravo na pomoć od države u iznosu od oko 2.200 dolara mesečno, umanjeno za 10% poreza. Pre izvesnog vremena taj iznos je smanjen na oko 1.300 dolara mesečno, umanjeno za 10% poreza. Ali 23. oktobra 2021. ova pomoć se zvanično ukida.

Kako se ukidanje pomoći socijalno ugroženom stanovništvu poklapa (precizno skoro kao švaјcarski sat) sa datumom kada svi moraju da budu vakcinisani jasno je da ovo nije medicinska tema (a ni briga za čoveka), već politička agenda vladajućih krugova koji se hvale da Kanada ima jednu od najvećih stopa vakcinacije protiv korone u svetu.

Naravno, ovaj “sjajan” rezultat ostvaren je putem brojnih prinuda i ucena, a izborna pobeda izvojevana je tako što je na “socijalni mir” potrošeno neverovatnih 37 milijardi dolara, da bi po završetku izbora ova pomoć suspendovana.

Ukoliko se pitate šta Kanađani rade ovog oktobra, posle saopštenih novih mera, odgovor je sledeći: u parku pored Parlamenta Ontarija u Torontu  svake subote u 12 časova okupi se od 200 do 2.000 demonstranata protiv obavezne vakcinacije – i to je to.

Oni skoro da ne pokazuju nikakav stav prema najavljenoj prisilnoj vakcinaciji, ni stav zbog ograničenja kretanja koji će Kanadu pretvoriti u svojevrstan logor za nevakcinisane – oni se uveliko: infantilno i pomalo tužno, pripremaju za proslavu Noći veštica (Halloween) koja se tradicionalno obeležava 31. oktobra kada mi u matici i rasejanju slavimo Sv. Luku.

Nameće se pitanje koji je razlog ovakve nezainteresovanosti za sopstveni život, ali i budućnost svoje dece – jer kada vam jednom ukinu slobodu mišljenja i pravo na izbor – na tom talasu će “jahati” i oni koji posle Trudoa dođu.

Možda je u pitanju strah od drakonski visokih kazni ukoliko se ne povinuju pravilima (kao što je bilo: ako sediš na klupi u parku ili igraš košarku ili tenis – kazna je 100.000 dolara); strah od gubitka posla; ili je u pitanju obična lenjost da se misli vlastitom glavom i tako preuzme odgovornost.

Bilo kako bilo, crni (ne)demokratski oktobarski dani uveliko teku… ka logoru za nevakcinisane.

Dok su širom planete protesti u punom jeku – u Australiji, Francuskoj, Italiji, Austriji, Grčkoj, Sloveniji… a Austrija je zvanično na svoju listu „odobrenih i priznatih“ vakcina stavila i kineske.

Obruč se steže, a sat nemilosrdno otkucava prema 30 oktobru…

Septembarska „disciplina kičme“

Iz Beograda početkom septembra 2021. vratila sam se u Kanadu i sa sobom ponela negativan PCR test Instituta Batut. Čim sam sletela na aerodrom Pirson uradili su mi drugi PCR test koji je takođe bio negativan, a rezultat mi je dostavljen na mejl.

Potom sam kod kuće, osmog dana, morala da se samo-testiram po treći put i to preko video linka u „prisustvu“ predstavnika države. Stigao je i taj rezultat – negativan. Ali propisani karantin, i pored tri negativna PCR testa, važio je punih 14 dana.

Da sam prekršila jedno od navedenih pravila Kanade – platila bih kaznu do 750.000 dolara ili bih otišla u zatvor na 6 meseci.

 

  • Tekstovi objavljeniu rubrici „Komentar” odražavaju stavove autora i ne mogu se smatrati stavom redakcije portala MediaSfera

 KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .