Kultura Vizuelna Umetnost

Izložba „Biće“ Ane Kalacanović u Galeriji Singidunum

MediaSfera

 

 

U Galeriji Singidunum večeras je, povodom 20 godina stvaralaštva, otvorena izložba Ane Kalacanović “Biće”
Izložba je otvorena do 29.10.2021.

Povorodom izložbe Ana Kalacanović je rekla:

Biće, to je moje drugo ja ili druga strana mene. Jako dugo mi je vremena bilo potrebno da shvatim zašto se to Biće vraća u moje slikarstvo. Mučilo me je da ga definišem, da ga spoznam, jer je predstavljalo nešto lično, duboko zakopano I neistraženo u meni. Prosto, jedne noći sam sanjala to Biće i taj transformativni san koji nikada neću zaboraviti je počeo da me “progoni”. Ali ne kao košmar, nego kao izazov I misterija za kojima imam neopisivu potrebu da istražim.

Ova serija slika pravi mali osvrt na moje Biće. Ono je svuda prisutno u mojim stvaranjima. Serija predstavlja ujedno i uvid u mojih dve decenije stvaranja od kako sam se vratila sa studija iz Amerike. Sada osećam snažno da ovih dvadeset godina su samo početak sledeće ere stvaralaštva. Osećam da je ova godina značajan prag za mene, kao osobe i kao umetnika.

Značajna slika za mene iz ove serije je nastala 2015. godine, pod naslovom Duša koja luta. Potiče iz perioda introspekcije i gubitka u mom životu, svega dve godina nakon što sam se vratila u Srbiju. To je period mog života gde sam imala jake unutrašnje borbe i pokušavala da se utvrdim kao umetnik, da probijam led kao dugogodišnja introvertna osoba. Takođe, povratak u Beograd je bio pun izazova, prilagođavanje u porodici i lična spoznaja potisnutih ambicija i želja.

Bice-Dusa-koja-luta-200x100cm-ulje-i-pigmenti-sa-grafitom-na-lanenom-platnu-2015.jpg

Pitajući se ko sam ja u to vreme, dok se moj pasoš neprestano menjao, život mi se promenio na mnogo načina. Biće je bilo jedina konstanta. Počela sam da zaranjam sve dublje u sebe slikajući na velikim platnima. Biće je postalo moj vodič, moje sidro i moja svetlost.

Biće se nastavilo manifestovati u mom radu tokom godina koje su usledile, što je evidentno kroz ovu odabranu seriju od sedam slika. Povremeno se pojavljivalo opet u mom snu.

Od svog početka dosta je evoluiralo, baš kao i ja. Biće se u slikama Biće-Duša koje luta i Raštrkane sklonosti manifestovalo kao deo putovanja, kao putnik. Ovde ono sada priča svoju priču, razvija scenario i otkriva nam svoj svet. (U ovom periodu sam počela da radim na svom romanu koji se bavi snom i umetnicom koja se ostvaruje kroz svoje kreacije.) Slika Svet Bića iz 2016 godine govori o svetu mogućnosti, paralelnom svetu možda, ukazujući na neko vanzemaljsko poimanje unutarnjeg duhovnog sveta.

Na kraju, Biće je samo, čak i kada je okruženo vetrovima, drvećem, i drugim bićima i oblicima. Njegovo putovanje je usamljeno. Ali putovanje je takođe mirno i tiho. Znam da je oduvek bio i biće deo mene i da kroz moju umetnost nam govori.

Ana Kalacanović 

 Ana Kala (Kalacanović) rođena je 1977 u Beogradu, a započela je studije likovne umetnosti sasvim slučajno kada je 1996 godine upisala koledž Montgomeri u Hjustonu, SAD. Pre toga nije imala nikakav dodir sa umetnošću. Ubrzo na tom koledžu dobila je mogućnost za prvu samostalnu izložbu koju su njeni profesori podržali, tako je i bila prva studentkinja na tom koledžu koja je imala samostalnu izložbu. Nakon 3 godine bila je pozvana da nastavi studije na univerzitetu SUNY Purchase, u Njujorku, gde su joj dodelili punu stipendiju.

2001 godine vraća se u rodno mesto gde se povukla u sebe i započela je istraživanje geneze kreativnosti u podsvesti, na taj način razvijajući svoj autentični
apstraktni ekspresionistički stil. Putujući uglavnom po Evropi, počela je da upoznaje internacionalne umetnike i sarađuje sa nekima od njih na raznim kreativnim projektima od filma, kulturnih događaja, festivala i kolektivnih izložbi.

Ove godine, Ana slavi dvadeset godina svog stvaralaštva i iza sebe ima niz samostalnih kao i grupnih izložbi kako u Beogradu tako i u drugim gradovima Evrope. Ana je u ULUPUDS-u od 2015 godine. Stekla je pozitivne pisane kritike domaćih kritičara kao što je cenjeni Đorđe Kadijević.

 

 Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .