Lifestyle

Američka kultura stanovanja stigla i u Srbiju

MediaSfera

 

 

 

„Gated community“ je u SAD uobičajen izraz kojim se opisuje naselje zatvorenog tipa, ograđeno naselje. Svi znamo, mahom iz filmova, kako ova naselja otprilike izgledaju – nalaze se u predgrađima, imaju ogradu i kapiju, često i čuvara, video-nadzor, uređene ulice i u njima niz kućica koje liče jedne na druge, sa urednim travnjacima.
Nema automobila načičkanih po trotoarima, nema smeća na ulicama, deca se slobodno igraju ispred kuće. Zelenilo, privatnost, sigurnost… Rečju – američki san.
Ovakva i slična ograđena naselja, polako niču i u Srbiji. Još uvek ih ima jako malo, ali je evidentno da utiru put novom trendu u stanogradnji kod nas, s obzirom da, kako kažu investitori i stručnjaci za nekretnine, ovaj tip stanovanja sve više zanima kupce, piše Ekapija.

Vrnjačka Banja

Jedno od takvih naselja zatvorenog tipa gradi se u Vrnjačkoj Banji, na izolovanom mestu, ali ipak blizu promenade.
Ograđeno naselje zatvorenog tipa Royal Villas Club gradi firma Dva brata Gočanin, a sastoji se iz 11 kućica. „Kućice su podeljene po vertikali, a jedna vertikala ima 54 kvadrata i košta 80.000 evra sa PDV-om. Za tu cenu dobija se deo dvorišta i parking mesto. Kuće imaju podno grejanje“, kažu za Ekapiju u Banja nekretninama koje imaju ekskluzivno pravo prodaje.

Foto: Youtube/Banja nekretnine/snapshot

Kako ističu, naselje, čija je izgradnja pri kraju i očekuje se da bude gotova do kraja godine, imaće rampu, video nadzor i kućicu na ulazu za čuvara. Planirana je i gradnja zajedničkog bazena. Stanarima ili pak „vikendašima“, u zavisnosti od toga za šta će kupci koristiti stambene jedinice, biće na raspolaganju i služba za održavanje zelenih i ostalih površina.

„Prednost ovakvog naselja je svakako to što je ograđeno sa svih strana, pa možete dozvoliti svojoj deci da bezbrižno provode vreme na igralištu, koje je takođe u sklopu kompleksa. Zato ima mnog zainteresovanih kupaca, jer ovakvih ograđenih naselja koja pružaju bezbednost i privatnost u Vrnjačkoj Banji nema, a retka su i u celoj Srbiji, s obzirom da takav koncept gradnje i življenja kod nas još nije zaživeo“, kažu u Banja nekretninama i dodaju da su deo kuća već prodali, i da su ih ljudi uglavnom kupovali čitave, a ne po vertikalama, kako bi imali dodatnu privatnost.

Fruška gora

Još jedno naselje zatvorenog tipa niče na padinama Fruške gore, na 10 minuta automobilom od centra Novog Sada. Tamo je počela gradnja druge faze Solarne doline – ograđenog naselja sa rampom za pristup samo stanarima, i sa slepim ulicama bez saobraćaja.

Kako je za portal rekla arhitekta i koautor projekta Maja Momirov, inspiracija za projekat Solarna dolina je bila želja i potreba da se formira alternativa stambenoj ponudi u Novom Sadu, u vidu modela stanovanja koji balansira aspekte i kolektivnog i individualnog stanovanja na najoptimalniji način.
Prema rečima Nikole Džoleva, jednog od direktora firme Solarna dolina-invest koja je investitor projekta, u toku je gradnja prve od pet planiranih internih ulica, u kojoj će se nalaziti 16 stambenih jedinica u nizu, sa leve i desne strane.

 

Foto: Slobodan Jović

„Kuće veličine S, M i L (male, srednje i velike) imaće prizemlje i sprat i nezavisni ulaz, kao i parking, a svaka će posedovati i sopstveno dvorište u koje se izlazi iz dnevnog boravka. Reč je o pametnim i energetski efikasnim kućama, sa digitalnim regulatorima temperature, roletni i kompletnog osvetljenja putem mobilne aplikacije, kao i individualnim toplotnim pumpama za podno grejanje, centralno hlađenje i pripremu sanitarne tople vode. Takođe, ravni krovovi objekata ostavljaju mogućnost za ugradnju solarnih elektrana po želji stanara. Kuće će zauzimati samo 28 odsto površine naselja, a ostalo će biti dodatni sadržaji i zelenilo“, kaže Džolev za Ekapiju.

Solarna dolina će imati različite zajedničke sadržaje, poput dečjih igrališta i teretana na otvorenom, šetališta, terena, zelenih površina i mreže pešačkih i biciklističkih staza kroz celo naselje, a tehnička služba održavanja brinuće o njihovom uređenju i održavanju, kao i o bezbednosti naselja.

Budući stanari imaće na raspolaganju i uređene parcele za biobašte u zonama koje su najosunčanije, sa centralnim navodnjavanjem i zajedničkim održavanjem, u kojima će moći da uzgajaju sopstvenu hranu.

Završetak prve ulice u naselju je planiran krajem 2022. godine, dok se u naredne tri godine očekuje izgradnja čitavog naselje, sa ukupno 100 kuća, kaže direktor kompanije koja je u prvoj fazi gradnje Solarne doline 2018. već izgradila 10 stambenih objekata.

Srebrno jezero

Najzad, na Srebrnom jezeru, takođe je u planu izgradnja naselja zatvorenog tipa.
To je za Ekapiju potvrdio Mitar Jović, direktor kompanije Silver Lake Investment koja na Srebrnom jezeru već ima izgrađene turističke kapacitete u sklopu kompleksa Silver Lake Resort.

„Naselje će biti ograđeno, sa obezbeđenjem, kontrolisanim pristupom i zajedničkim održavanjem, imaće 20 do 30 kuća za prodaju površine od 60 do 120 m2 i dva bazena“, najavio je Jović.

Izvor: B92

 
Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .