Fotografija

Izložba Betina fotografija godine u Dorćol placu

MediaSfera

 

Foto: Ana Batrićević

 

Pobednicima ovogodišnjeg konkursa „Betina fotografija godine“ sinoć su uručene nagrade, a izložba najboljih radova po tom regionalnom konkursu za novinsku fotografiju otvorena je u beogradskom Dorćol placu.
Žiri koji je radio u sastavu Milena Marjanović, istoričarka umetnosti, Nenad Petrović, fotograf i Imre Sabo, fotograf, prvu nagradu dodelio je fotoreporterki agencije “Life photo” Sanji Knežević za fotografiju „U klopci“.

Druga nagrada dodeljena je fotoreporteru Bloomberg Media Distribution Oliveru Buniću za fotografiju „Quarantine“, a treća nagrada fotoreporteru Bosanske medijske grupe (BMG) Samiru Zahiroviću za fotografiju „Love“. Nagrada publike pripala je frilens-fotoreporteru Denisu Ruviću za fotografiju “Haris – Rudnik Breza”, koji je na društvenim mrežama dobio 3.412 glasova.

Od ove godine Beta je uvela i tematsku nagradu za najbolju fotografiju iz oblasti života i inkluzije osoba sa posebnim potrebama.

Novoustanovljena nagrada nosi ime nedavno preminulog glumca iz Beograda Damjana Diklića, a nagradu je osvojila frilens fotografkinja Dragana Udovičić za fotografiju „Amina u senzornoj sobi“.

Glavni i odgovorni urednik agencije Beta Vojkan Kostić rekao je da se ta izložba održava 18. put i istakao da je na ovogodišnji konkurs pristiglo 308 fotografija od 72 fotografa iz devet zemalja regiona.

On je dodao da je na ovogodišnjem konkursu učestvovalo dosta mladih i frilens fotografa i istakao da mu je posebno drago zbog toga, jer su na taj način podržani i fotografi, ali je i sam konkurs dobio potvrdu da je poštovan u tom krugu ljudi.

„Postavku Betine fotografije godine je putem društvenih mreža, odnosno Fejsbuka i Instagrama pogledalo više od pola miliona ljudi, tačnije 550.000 ljudi, a u glasanju za najbolju fotografiju učestvovalo je 24.000 posetilaca“, rekao je Kostić.

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib (Thomas Schieb), čija je ambasada podržala organizaciju konkursa, istakao je da mu je veliko zadovoljstvo što je imao priliku da otvori izložbu Betine fotografije godine.

„Ove godine, već 18. put se održava ova značajna manifestacija i možemo sa pravom da kažemo da je postala institucija za ceo region. Dobili smo fotografije iz devet zemalja jugoistočne Evrope i mogu samo da kažem, kad bi samo saradnja na političkom nivou bila tako lagodna i tako nekomplikovana, kao što je to slučaj u oblasti kulture i umetnosti, onda bi nam svima bilo mnogo lakše“, rekao je Šib.

On je istakao da te fotografije nisu značajne samo po umetničkom aspektu, već i po njihovom sadržaju.

„One prikazuju sve ono što se proteklih 12 meseci dogadjalo i sa čime su ljudi morali da se suoče. To su teme kao što su ekološke demonstracije, zemljotresi, to su teme kao što je ljubav, ali je tema i pandemija koja nas je sve prošle godine i protekle godine veoma zaokupirala“, istakao je Šib.

Novoustanovljenu nagradu koja nosi ime glumca Damjana Diklića, uručila je njegova sestra Jana Diklić, koja je istakla da su tom nagradom želeli da daju mali doprinos vizibilitetu osoba sa posebnim potrebama.

„Kao što je to i Damjan uspeo da uradi svojim učešćima u pozorišnim i plesnim projektima i tu pre svega mislim na inkluzivne projekte. I da na simbolički način nastavimo taj trag koji je Damjan ostavio u društvu, pokazujući nam da je različitost bogatstvo za svaku zajednicu koja je prihvati, prepozna i upozna, uključujući osobe sa posebnim potrebama, ali mislim ovde i na sve druge manjinske populacije u svakodnevnim aktivnostima i životu“, rekla je Diklić.

Posetioci izložbe imaće priliku da vide 44 izabrane fotografije, od 308 fotografija pristiglih na konkurs.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i LinkendIn naloguKLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .