Vruće teme

Срби и пописне вратоломије у Северној Македонији

MediaSfera

 

Пише: Вукашин Марковић, Скопље

Фото: СПОНА

 

 

Узнемирени информацијама са терена од стране пријатеља, рођака и познаника о нерегуларностима и старим манипулативним „триковима“ којима се служе пописивачи на терену, приморани смо да реагујемо овим јавним писмом како би бар мало скренули пажњу нашим сународницима – СРБИМА  и СРПКИЊАМА који су рођени, живе и раде у Северној Македонији и чији су грађани, бар по слову Устава и Закона, једнаки и равноправни у оставривању својих личних и колективних права, у које спада и ПРАВО НА СЛОБОДНО ИЗЈАШЊАВАЊЕ О ЕТНИЧКОЈ ПРИПАДНОСТИ!

 
Пракса манипулација приликом пописа, а пре свега у вези евидентирања тачне и слободно изјашњене етничке припадности, (не)посредних притисака, сугерисања, „саветовања“  и т. д. није нова ствар и забележена је и на претходним пописним циклусима. Међу посредне притиске и свесне манипулације код Српског живља најчешће се забележавају банализовања типа: „Срби и Македонци, ма то је исто!“ (и упише се податак који није валидан, а на српску штету), или пак у стилу подметачине која је посебно опасна у руралним, етнички мешовитим срединама, са становништвом које је нижег степена опште писмености и обавештености: „Ма ви сте Македонци, па имате македонско држављанство, то је то исто!“ (држављанство =етничка припадност!?)

НИЈЕ ИСТО! Држављанство је правна категорија, регулисана Законом о упису у држављанство, а етничка припадност је лична и колективна свест – код нас Срба са простора Северне Македоније опстала кроз бурне верове негације, брисања, промене презимена, проневеравања, протеривања и преименовања или отимања идентитета, културне баштине и светиња, кречења лица и имена Светитеља, предака, јунака, топонима.

Српство није парче папира или шврљање локалних ћата којима је свесно или не, сугерсано или не, да тако неетички и неморално манипулишу и кривотворе са личним идентитетом српског народа о томе како се требају изјаснити „а да не боду држави очи“ или да и без питања о етничкој припадности, уз формално питање за име, презиме и матични број самоиницијативно попуне цели упитник по свом нахођењу, намерно избегавајући да лицу које пописују директно поставе питање о етничкој припадности.

Једно је сигурно, пописивачима није дато у задатак од стране државе Северне Македоније да се баве етничким инжењерингом, манипулацијама и евидентирањем лажних података како би одређени и можда унапред договорени  „статистички односи и проценти“ били задовољени, а само пописивање било фарса и непотребан трошак. Још једна аномалија текућег пописа јесте и што лица која се пописују не добијају копију пописног листа, како би могли накнадно од стране Државног завода за статистику добити информацију о поклапању унетих личних и слободно исказаних података на терену, са онима у бази државног завода за статистику РСМ.

Попис је статистичка операција, прописана у свакој држави у складу са позитивним законодавством  и нормама ЕУ којима тако жељно тежимо (макар и на нивоу гyмнастицус верборум) као грађанска дужност, али је и дужност наше домовине Републике Северне Македоније да уложи више напора како би код нас Србе отклонила и најмању сумњу о потенцијалним нерегуларностима на терену, како тиме попис не би био претворен у политичко „поткусиривање“ и игру (нетачних) бројева.

И поред тога што смо одавно од матице заборављени и чини нам се „отписани“ из остатка корпуса Српског народа који овде живи вековима и који је истовремено баштиник славних Немањића, Мрњавчевића, Бранковића, Дејановића и многих других задужбинара чије су светиње на сваком кораку белег нашег златног средњег века и културно-цивилизацијског уздизања до „царских“ висина. Надамо се да нећемо бити на нивоу статистичке грешке и да ће и овај попис омогућити да се види реалнија бројка Срба Северне Македоније. Нека овај попис буде и наш својверсни „ПОВРАТАК ОТПИСАНИХ!“

И на крају браћо СРБИ и сестре СРПКИЊЕ, УВЕК ПИТАЈТЕ КАКО СТЕ УПИСАНИ У РУБРИЦИ „ЕТНИЧКА ПРИПАДНОСТ“ и НЕ ДОЗВОЛИТЕ ДА ПОПИСИВАЧИ МАНИПУЛИШУ СА ВАШИМ ЕТНИЧКИМ – СРПСКИМ ИДЕНТИТЕТОМ И ЛИЧИМ ПОДАТКОМ!

СРБИ УВЕК И СВУДА!!!

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i LinkendIn nalogu

 KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .