Eksplozija mašte Kolumne

Jovana Ješič: Šta je ono što mi imamo, a drugi nemaju?

MediaSfera

 

 

Ovo pitanje se odnosi na nas kao naciju.

Neću da vas držim u neizvesnosti, odmah ću vam otkriti.
To je SRPSKI INAT.

Da, da, dobro ste pročitali – INAT.

Često imamo priliku da čujemo naše, ali i strane komentatore da kažu za vreme Đokovićevog meča “sad se kod njega probudio srpski inat”.

Razmišljajući o tom terminu i van sporta primetila sam da taj naš kolektivni inat kod mene često ume da proradi, da me trgne i natera da dam svoj maksimum.

Umem da budem opuštena i “ima vremena, lako ćemo” je nešto što neretko govorim, ali kada zagusti ili kada se zainatim odradim to što se od mene očekuje čak i bolje od onog što se očekivalo. Dam svoj maksimum. Uložim i poslednji atom snage.

To su uradile i naše košarkašice na Evropskom prvenstvu u Valensiji. Srpski inat je proradio i pobedile su ekipu Španije. Bile su gladne pobede. Gladne pobede nad Španijom, ekipom koja ih je u nekoliko navrata u odlučujućim utakmicama samlela. Isto to su ponovile na Olimpijskim igrama u Tokiju. Zaintale su se da će pobediti Kanađanke, ekipu od koje su na prošloj Olimpijadi izgubile. Tako je i bilo!

Postoje i momenti kada inat nije dovoljan. Nekad je protivnik uigraniji, kao što su Poljaci bili pre par dana kada se igrala odbojkaška utakmica za bronzanu medalju na EuroVolley-u sa Srbijom.

Postoje momenti kada imate želju, volju i inat, ali nemate više snage da se borite. Iscrpljeni ste. Kao što su bile naše odbojkašice tokom borbe za treće mesto na EuroVolley-u.

Postoje momenti kada nije vaš dan uprkos inatu koji imate. Tako je i bilo na US Open-u kada to nije bio dan Novaka Đokovića, već dan Daniela Medvedeva.

Ono što je najvažnije jeste da shvatite da posle svakog poraza treba da usledi oporavak. A oporavak nije trka. To je proces koji traje, a na cilj dođe svako u svoje vreme.

Mene najviše motiviše da se borim kada doživim poraz, okidač koji u meni pali inat jeste neuspeh, jer neuspeh je samo jedna stepenica na putu ka uspehu. Nakon neuspeha treba da usledi oporavak. Nakon neuspeha sledi bol, tuga, žal i oporavak. A odmah nakon toga rad, rad i samo rad. Pored rada potrebno je imati hrabrosti, ali i inata da krenete u borbu, da krenete u pobedu. Vodite vaše male bitke svakog dana, budite hrabri i istrajni, budite pobednici!

 


Jovana Ješić

Rođena je 20.01.2001. godine u Beogradu. Studentkinja novinarstva koja kroz tekstove promoviše svoj pogled na svet i oplemenjuje čitalački um tekstovima koje piše. Radi kao novinarka Original magazina i PR književnice Ljiljane Šarac. Hobi joj je pisanje, u slobodno vreme čita knjige i bavi se preduzetništvom. Promoviše svoj pogled na svet i oplemenjuje čitalački um tekstovima koje piše. Voli da putuje. Ima svoju stranicu: https://jovanajesic.wordpress.com/

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i LinkendIn nalogu

 KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .